23948sdkhjf

FB Gruppen vinder BA20’s Developerpris: Grønttorvet er jo som vores lille barn

De rager højt op, de spritnye teglfarvede facader midt i Valby, som Hans-Bo Hyldig traver iblandt, mens hans fortæller med fagter og hilser - med navn - på håndværkere og beboere.

Den adm. direktør og hans selskab FB Gruppen har netop vundet Developerprisen ved Building Awards for udviklingen af Grønttorvets 2.700 blandede boliger og grønne områder, som han nu viser Licitationen - Byggeriets Dagblad rundt i.- Jeg er stolt over at vinde for noget, vi selv er meget stolte af, og som vi virkelig er gået op i. Og som Werk har lavet en fantastisk masterplan for, siger Hans-Bo Hyldig.

Udviklingen af bydelen kommer anslået til at koste mindst fem mia. kr. og er FB Gruppens største nogensinde. Da selskabet påtog sig opgaven og købte grunden med PKA Pension i 2016 blev FB Gruppens pipeline tidoblet, fortæller han.

- Og at vi så nu er endt med et større udbytte end ventet på nuværende tidspunkt, det er jo kun glædeligt, siger han.

I blokkene er mange af de 4.000 ventede beboere allerede flyttet ind, mens der stadig bygges nyt.

FB Gruppen har valgt at lade en blanding af ejer-, lejer-, andel- og seniorboliger skyde op fra den 150.000 kvm store plads, som indtil 2016 husede frugt-, grønt-, og blomsterhandlere.

Grønttorvet i Valby

Grønttorvet er FB Gruppens største projekt med opførelsen af 2.700 ejer-, andels-, senior- og lejeboliger samt anlæg af grønne områder.

Det er Werk Arkitekter, som har stået for masterplan og landskab for bydelen.

I 2013 købte FB Gruppen sit første byggefelt på stedet, mens selskabet sammen med PKA Pension købte selve Grønttorvet-pladsen i 2016. Projektet er anslået til at koste mindst fem mia. kr.

FB Gruppen har nu senest vundet Developerprisen ved Building Awards for sin udvikling af området.

Grønttorvet var fra 1958 til 2016 et engros-samlested for frugt-, grønt- og blomsterhandlere. På grund af pladsmangel valgte de handlende i 2016 at flytte til Høje Taastrup.
Første spadestik blev taget i 2016. FB Gruppen forventer at have færdiggjort projektet i løbet af 2022.

Lidt historik er tilbage fra dengang. En del af betonbjælkerne fra den gamle Grønttorvshal har fået lov at blive stående i den centrale Grøntorvsparken, som boligerblokkene omkranser.

Rejsegilder i kø
Og mens mange af blokkene er færdige, kommer flere til.

Læs også: Sjælsø og FB Gruppen sammen om 16.000 kvm boligbyggeri


I januar holdt FB Gruppen sit 20. rejsegilde, og havde det ikke været for corona, var det blevet til 23.

- Vi har jo ikke rigtig kunnet samles. Så dem har vi til gode, siger Hans-Bo Hyldig.

Hen over en bunke murbrokker anes de rå betonbagvægge på seneste skud på stammen: et joint venture med DSB Ejendomsudvikling A/S om at opføre 29.000 etagemeter bolig langs jernbanen, som løber nord for Grønttorvet.

Som vores barn
Under rundturen afbryder direktøren sig selv et par gange for at sige hej til elektrikere og murere. Han går her nemlig tit, for bydelen skyder op lige rundt om FB Gruppens kontorlokaler.

Læs også: DSB og FB Gruppen bygger 375 boliger i Valby


- Jeg går rundt og ser fremskridtet og kan ikke lade være at kigge på, om der er gode nok parkeringsmuligheder. Om trafikken afvikles sikkert. Om folk er glade. Det er jo vores lille barn, siger Hans-Bo Hyldig.

Enkelte mente, at det var modigt, at Hans-Bo Hyldig turde beholde FB-gruppens kontor i bydelen.

- Hvordan tør I have kontor i det, I bygger, sagde folk. Sådan har jeg ikke tænkt. Men jeg har bestemt tænkt på, om folk ville være glade for at bo her, også når der stadig er byggeplads forskellige steder. Det betyder meget for mig, siger han.

- Det lader 99 pct. heldigivis til at være, siger han.

Læs også: Nyt om navne


Vi bygger ikke svinestald
Udover parkeringsmuligheder og beboerglæde har Hans Bo Hyldig også haft en skarp holdning til det visuelle udtryk. Eksempelvis brugen af tegl, som blev fremhævet af juryen bag Developerprisen i sin indstilling, og som ikke fornægter sig på gåtur rundt i Grønttorvet. Røde, brune og gule sten i forskellige forbandter beklæder alle facader og også mange fortove og pladser.

- Det skal være tegl. Det patinerer flottest, og det er det, vi alle forbinder med at gå rundt i København, siger Hans-Bo Hyldig.

- Hvidpudsede byggerier er ikke mig. De bliver stribede og grimme, når de patinerer, og nu er jeg fra landet, og plejer at sige, at det er sådan noget, man bygger svinestald af, ikke boliger.

Større pipeline
Hans-Bo Hyldig regner med, at åbningsfesten for hele Grønttorvet kan holdes i løbet af 2022. Samtidig buldrer FB Gruppen videre med andre store projekter, heriblandt på Teglholmen i København, i området Nærheden i Roskilde og i Holbæk Have.

Læs også: Ejendomsudvikler runder 2 mia. kroner


I sidstnævnte er der lagt op til 1.000 boliger over de næste ti år, og der ligger en aftale om 400.

FB Gruppen har også flere aftaler om nye projekter på tegnebrættet. Hvilke vil Hans-Bo Hyldig ikke fortælle.

- Men jeg vil godt fortælle, at vores samlede pipeline nu er større end hele Grønttorvet, siger han.

Se mere om messen Artiklen er en del af temaet Building Awards 2020.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.14