23948sdkhjf

Udviklere drager vestpå

De senere år har de fleste projektudviklere har fokus på boligbyggeri ikke mindst i hovedstaden, som er præget af stigende indbyggertal, af mange ældre ejendomme og af mange mindre boliger. Og der har været masser af byggejord at stikke spaden i, for eksempel i udviklingsområderne Nordhavn, Sydhavnen, Valby Syd, Ørestad og Østamager.

- Efterhånden er det dog blevet sværere at finde de gode muligheder, for geografisk er København ikke så stor en by. Derfor har vi inden for de seneste fem år set mange boligprojekter vest for København, for eksempel Irmabyen i Rødovre, i Herlev og Glostrup, og så i Hedehusene, Greve og Køge lidt længere væk, siger Stig Plon Kjeldsen, analysechef hos Nordicals, en af landets største erhvervsmæglerkæder.

Billigere boliger
Søgningen mod vest har dog også andre årsager end hård kamp om byggejord i hovedstaden, mener en anden stor erhvervsmægler.

- Investorerne efterspørger i højere grad boliger, som er tilpasset familier med mellemindkomster - eksempelvis sygeplejersken og politibetjenten. Vi ser mange boligprojekter på Vestegnen langs Ring 3, hvor boligpriserne er lavere end i København. Der er begyndt at være lidt tomgang for de dyrere boliger, som i Sydhavnen og Nordhavn, mens der er god udlejning i de mindre og lidt billigere lejligheder, siger Peter Winther, adm. direktør for Colliers International.

Netop langs Ring 3 nyder boligprojekter godt af den kommende letbane, påpeger Tony Christrup, direktør for strategisk byudvikling i AG Gruppen.

- Man skal ikke underkende letbanen, som forbinder flere trafikale knudepunkter. Vi har selv projekter i blandt andet Albertslund, Brøndby og Herlev, som alle får letbanestop. Man kan sige, at byen bliver større, siger Tony Christrup, der også var landsformand for Byggesocietetet fra 2011-19.

AG Gruppen med base i Odense har desuden boligprojekter i andre vestegnskommuner og i Køge, som har haft gavn af forbedrede togforbindelser til København og det kommende supersygehus for Region Sjælland.

Realdania har været med til at udvikle en del af de arealer, som nu har fået - eller snart får - boliger i Køge. Den samme rolle har pengetanken i Nærheden, et vordende boligområde i Hedehusene i den vestlige del af Høje-Taastrup Kommune.

Provinsbyer i fokus
I provinsen har særligt Aarhus haft mange boligprojekter. Den jyske hovedstad har både flere tidligere erhvervsområder tæt på midtbyen og - modsat København - et stort, åbent opland.

- Uden for hovedstadsområdet ser vi især mange boligprojekter i Region Midtjylland, mens der nok er mere stille i områder som Sydjylland og på Fyn uden for Odense, siger Torben Liborius, underdirektør i DI Dansk Byggeri.

- I provinsen er investorerne opmærksomme på, at der er blevet bygget meget i de største byer, især i Aarhus og Aalborg og i et vist omfang i Odense. Derfor ser vi nu en tendens til flere projekter i næste størrelse af byer, altså mellemstore provinsbyer som fx Kolding, Herning, Silkeborg og Vejle, siger Peter Winther fra Colliers International.

Læs mere: Investorer presser projektudviklere

Artiklen er en del af temaet Building Awards 2020.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.234