Entreprenør retter fokus på unges arbejdsmiljø
4
Billeder

Einar Kornerup er i gang med et større gulvprojekt i Designmuseum Danmarks lokaler i København. 17-årige Mike Falkenberg er murerlærling i virksomheden og her via en mobil vakuumløfter i gang med at fjerne en af de mange norske marmorfliser. (Foto: John Ehbrecht)
Unge og nyansatte var tidligere overrepræsenteret i entreprenørvirksomheden Einar Kornerups ulykkesstatistik.
- Byggeriet begyndte at tale mere om området. Ulykkesfrekvensen lå højt, og undersøgelser pegede på, at unge og nye medarbejdere var overrepræsenterede i statistikken. Vi dykkede selv ned og kunne se, at vi også lå højt med vores nye medarbejdere og de unge. Det skulle vi selvfølgelig have gjort noget ved, fortæller arbejdsmiljøkoordinator i Einar Kornerup, Signa Kyllebæk Petersen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Siden er antallet af ulykker med fravær faldet hos virksomheden. Fra 2014 og frem til i dag har der i Einar Kornerup alene været to ulykker med fravær blandt lærlinge.
Den ene ulykke var en lærling, som efter at have mistet fodfæstet på en mindre trappestige faldt bagover og var væk fra arbejdet et par dage.
Den seneste ulykke fandt sted for et par måneder siden, hvor en lærling foretog en forkert bevægelse og fik et hold i ryggen.
- Lærlingen havde fravær ud over tilskadekomstdagen, oplyser Signa Kyllebæk Petersen.
Vi møder hende ude på virksomhedens nyopstartede renoveringsprojekt på Designmuseum Danmark tæt ved Amalienborg i København. Her skal gulvet opgraderes.
Gode råd
Signa Kyllebæk Petersen, der er arbejdsmiljøkoordinator hos entreprenørvirksomheden Einar Kornerup kommer her med tre gode råd til virksomheder, der gerne vil gøre en indsats på arbejdsmiljøområdet for unge og nysansatte:
Snak om tingene . Det er utroligt vigtigt at signalere, at det her betyder noget
Efterspørg tilbagemeldinger og tag dem seriøst . Sæt en procedure op for, hvordan de skal håndteres. I Einar Kornerup bliver tilbagemeldingerne fra de unge og nyansatte taget op på formandsmøder, byggeledermøder og i arbejdsmiljøorganisationen.
Dokumentér med tjekliste , hvad man skal huske at gøre opmærksom på, og fordel tydeligt hvem, der har ansvaret for hvad i forhold til modtagelse af lærlinge og nye ansatte.
Snak om tingene . Det er utroligt vigtigt at signalere, at det her betyder noget
Efterspørg tilbagemeldinger og tag dem seriøst . Sæt en procedure op for, hvordan de skal håndteres. I Einar Kornerup bliver tilbagemeldingerne fra de unge og nyansatte taget op på formandsmøder, byggeledermøder og i arbejdsmiljøorganisationen.
Dokumentér med tjekliste , hvad man skal huske at gøre opmærksom på, og fordel tydeligt hvem, der har ansvaret for hvad i forhold til modtagelse af lærlinge og nye ansatte.
Flere af de store, gråtonede fliser af norsk marmor i det midlertidigt lukkede museum sidder løse, og gulvet hælder.
Et arbejde, virksomheden skal være færdig med ved udgangen af september 2021. Og et arbejde, der bliver varetaget med de rette hjælpemidler, så medarbejderne undgår tunge løft.
Murerlærling Mike Falkenberg er for eksempel i gang med en mobil vakuumløfter til at fjerne fliserne.
Han har været i Einer Kornerup i godt et år og er en af dem, virksomheden har fokus på.
Fokus på modtagekulturen
Et af de steder, Einar Kornerup har sat ind er på modtagekulturen, fortæller Signa Kyllebæk Petersen. Cirka en uge efter at en lærling er startet, tager hun en snak med vedkommende ude på en byggeplads eller på virksomhedens hovedkontor i Glostrup om grundlæggende regler på området.
Det gælder alt fra sikkerhedsudstyr og værnemidler til regler om netop tunge løft og arbejde i højden.
Derudover følger virksomheden op i det daglige ude på pladserne. Og to gange om året samles gruppen af lærlinge til de såkaldte lærlingedage.
Her er sikkerhed og arbejdsmiljø en fast del af dagsordenen, ligesom gruppen får indblik i aktuelle byggeprojekter, og hvordan det går i virksomheden.
Dertil kommer typisk et besøg på en byggeplads og en kulturel oplevelse som for eksempel et besøg på Stevnsfortet eller Kronborg Slot, fortæller Thommas Matthisen, murermester og lærlingeansvarlig for murerne.
Lærlinge kommer også til medarbejderudviklingssamtaler.
- Hvis der er noget, vi synes, lærlingen skal rette op på, så får de det at vide, ligesom de også kan sige noget til os, fortsætter han.
Og dagene er noget, der bliver set frem til. Det bekræfter Mike Falkenberg, der roser virksomhedens indsats på arbejdsmiljøområdet.
- Man føler, der bliver taget hånd om én. At man bliver set og hørt, og at der er fokus på ens helbred, fortæller han.
Fælles sprog og indsats
Netop tilbagemeldingerne fra de unge er noget, virksomheden har i fokus.
De opfordres til at gøre opmærksom på usikre eller farlige situationer, fortæller Signa Kyllebæk Petersen.
Hvordan er I lykkes med at få de unge til at tage området alvorligt?
- Jeg synes, at vi på skolerne oplever mere fokus på værnemidler. Og så har medierne skrevet en del om ulykker og risici i byggebranchen, siger hun og fremhæver, at der udover ulykkerne også er fokus på de arbejdsbetingede lidelser, man kan få.
- Jeg synes, der udvises forståelse. Det er mit indtryk, at de tager det til sig, fortsætter hun.
Hun fortæller, at virksomhedens fokus på området har givet et fælles sprog og strømlinet indsatsen, men at der er også plads til det pragmatiske.
Om prisen , siger hun:
- Vi er selvfølgelig glade. Det fokus, vi har, bliver vi bekræftet i, er det rigtige. Det inspirerer os til at fortsætte.