23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Bekæmp offentlige skandaler med forandringsledelse

Den ene skandalesag efter den anden synes at vælte frem i den offentlige sektor og man kan godt få den mistanke, at kulturen er bundrådden. Her hytter enhver sig selv og suge penge og andre goder til sig, som en bi suger honning.

Intet kunne dog være mere forkert. Langt de fleste offentligt ansatte er både arbejdsomme og ærlige.

Selvom det handler om mennesker, og dermed også om brister i både ansvarlighed og hæderlighed, så handler det offentlige skandale-kaos mest af alt om lederskab - eller mangel på samme. Det er lederne, som udstikker opgaverne og reglerne på arbejdspladsen. Og det er lederne, som skal sørge for, at opgaverne løses ordentligt og at reglerne overholdes. Manglen på lederskab - eller manglen på mulighed for at lede - forstærkes i det offentlige system af træge beslutningsprocesser og et politisk bagland, som gerne vil bestemme, men som ofte hverken har indsigt eller evner.

Det betyder, at de mange dygtige folk, som er sat til at lede i det offentlige system, ofte føler sig magtesløse og derfor forlader sig på, at selve systemet er tilstrækkeligt til at holde en afdeling, et departement eller en anden offentlig instans flydende og inden for lovens rammer.

Sådan er det ikke. Det viser skandalerne og rapporterne fra blandt andet Rigsrevisionen med al begrædelig tydelighed. Så giv nu de offentlige ledere reelle beføjelser - og pligt - til at lede og drive en tiltrængt forandringsproces.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14