23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Raske skal ikke på pension før tid

Ingen skal være tjent med at starte dagen med en håndfuld panodiler eller gigtpiller for at kunne klare at gå på arbejde. Så tyder meget på, at nedslidningen har sat ind, og der skal overvejes andre muligheder.

Så overordnet er regeringens forslag om tidlig pension vældig sympatisk. Men det tegner til at blive en dyr affære og vil ikke mindst åbne for, at raske kan gå på pension før tid i stedet for at blive på arbejdsmarkedet.

Der findes allerede i dag ordninger til folk, som er nedslidte. Både førtidspensionen og seniorpensionsordningen giver denne mulighed, og derfor er det lettere formålsløst af regeringen nu at foreslå en ordning, der koster samfundet tre mia. kr. om året, udelukkende er baseret på objektive kriterier, hvor personer ikke skal visiteres eller vurderes til ordningen om tidlig pension, og måske faktisk er raske nok til at fortsætte på arbejdsmarkedet.

I realiteten kan man komme i den situation, at en kontorassistent på 61 år med 42 år på arbejdsmarkedet og som ellers er fint rask kan trække sig tilbage på statens regning. Mens en 56-årig murer, der har slidt på en byggeplads i 39 år med dårlig ryg og skuldre til følge kan se langt efter muligheden.

Tidlig pension var Socialdemokraternes helt store slagnummer under sidste års valgkamp, og statsminister Mette Frederiksen vil uden tvivl sætte alt ind på at nå sit mål.

Men dansk økonomi er under massivt pres på grund af coronakrisen. Derfor er det vanvittigt at indføre en ret til tidlig pension nu, når alternativerne allerede er der. Raske personer skal ikke sendes på pension før tid. Det kan dansk økonomi ganske enkelt ikke holde til.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157