23948sdkhjf

Drikkevand varmer nyt Lalandia op

Når Lalandia i Søndervig efter planen åbner i påsken 2022, kan badelandets gæster se frem til at kaste sig i bassiner og rutsjebaner med vand, der er opvarmet med koldt drikkevand.

- Det kan virke ulogisk, at det kolde drikkevand kan bruges til opvarmning - og så af et tropisk badeland. Men man kan trække overraskende meget energi ud af en ledning på den størrelse - nok til, at det kan forsyne en varmepumpe med energi og dække varmebehovet i Lalandia, fortæller ophavsmand til idéen, forsyningschef ved Ringkøbing-Skjern Forsyning Søren Jakobsen, i en pressemeddelelse.Drikkevandsledningen, som har en diameter på 45 cm, løber lige forbi det kommende badeland på sin vej til Hvide Sande og Holmsland Klit, hvor den primært forsyner fiskeindustrien og sommerhuse i området.

Ved at nedkøle det 7-9 °C kolde drikkevand til ca. 2 °C, hentes nok energi til at kunne levere 1,1 MW varme, der kan varme vandet op til de 65 °C, som Lalandia har behov for. Varmepumpen forventes at kunne dække størstedelen af varmebehovet i badelandet. I spidsbelastningsperioder kommer supplerende varme fra akkumuleringstanke og en gaskedel, der fyrer med naturgas.

En enkel og oplagt idé
Løsningen er ifølge både Søren Jakobsen og Morten Møllnitz fra Sweco, som bistår med bygherre-rådgivningen på projektet, uset i denne størrelsesorden på dansk jord.

- Ringkøbing-Skjern Forsyning har fået den super gode og oplagte idé at udnytte energien fra den eksisterende drikkevandsledning i en stor varmepumpe. Det er mig bekendt ikke noget, vi har set i denne skala før. Potentialet er stort, da vi kan udnytte den energi, der allerede produceres af den store vandgennemstrømning i ledningen. Det er en spændende udfordring at være med til at realisere forsyningens idé, forklarer Morten Møllnitz, projektchef i Vand, Energi & Miljø i Sweco

Læs også: Ny Lalandia flyder ind i landskabet


Sammen med kollegaen Kasper Qvist, der er energispecialist og har stået for bestykning af anlægget, har de foretaget beregningerne forbundet med at realisere løsningen i deres rolle som byggeherrerådgivere.

Grønt og billigere alternativ
Rådgiverne fra Sweco har regnet på brugen af andre varmekilder, blandt andet etableringen af et lokalt fjernvarmeanlæg eller installation af luft til vand-varmepumpe. Der er regnet på alle løsninger, og varmepumpen baseret på energi fra drikkevandsledningen var ikke blot den mest bæredygtige løsning - det var også den økonomisk mest attraktive.

"Bæredygtighed er en vigtig parameter for os, så derfor er vi stolte af at have fundet en løsning, der både effektivt, økonomisk og bæredygtigt løser opgaven med at levere varme til Lalandia," siger Søren Jakobsen.

Ringkøbing-Skjern Forsyning forventer, at Lalandia kan tage løsningen i brug til februar 2021, så entreprenøren kan bruge varmen i forbindelse med konstruktionen af selve badelandet. Den alternative varmeforsyning kan højst sandsynligt anvendes til lignende projekter, da der rundt om i Danmark findes andre store drikkevandsledninger.

- Der er stort potentiale i at anvende løsningen andre steder. For eksempel løber der en stor drikkevandsledning fra Frederikshavn til Skagen. Her kunne man nemt forestille sig, at virksomheder eller institutioner på vejen kunne ’tappe’ ind i det energipotentiale, der ligger i ledningen, slutter Morten Møllnitz.
brahe

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.156