23948sdkhjf

Kulturarven vandt over fantasifulde arkitekter

Det ikoniske og 96 meter høje gotiske spir over Notre Dame i Paris bliver genopført som en tro kopi af det gamle. Det sker trods mange kreative bud på nyskabelser

Mere end 15 måneder efter branden 15. april 2019 i en af Frankrigs vigtigste seværdigheder og stolteste kulturelle vartegn, Notre Dame-kirken i Paris, er beslutningen truffet:

Det kommende spir på den mere end 850 år gamle katedral bliver en tro kopi af det gamle.

Det sker til trods for- eller måske netop på grund af - en stor arkitektkonkurrence, hvoraf mange bud og fantasifulde forslag nok tog lidt let på kulturarven.

I stedet for et kirketårn blev det foreslået at lave et svømmebassin med de 12 apostle som livvagter. Et andet forslag var at skabe en skov under glastag.

Det blev også foreslået, at en lyssøjle skulle forbinde katedralen med de højere magter, skriver jp.dk.

Præsidenten bøjer sig
Der har med andre ord ikke manglet idéer til at benytte katastrofen kreativt og til arkitektonisk fornyelse.

Men den tunge vægt af middelalderhistorie og nationalklenodie vandt.

Selv den franske præsident, Emmanuel Macron, der tidligere har udtalt, at han ønsker en opdatering, har bøjet sig for de ekspert, der har insisteret på, at de ødelagte dele af katedralen skal genopføres, nærmest 1:1.

Derfor vil et 96 meter højt spir i nygotisk stil igen knejse over byerne by.

Meget vanskeligt arbejde
Den gamle kirke, der blev påbegyndt i året 1163 og som stod færdig i 1345, bør, ifølge præsident Macron, være fuldt genopbygget i 2024, når Paris er vært for OL.

Det tvivler flere eksperter dog på. Tidsrammen er simpelt hen ikke realistisk, selv om der allerede et halvt år efter branden var samlet 850 mio. euro (6,3 mia. kr.) ind til genopbygningen.

Det skyldes den skrøbelige stand, kirken allerede var i før branden.

Kirken var ved at blive restaureret, da ilden brød løs og flammerne opslugte taget og fik spiret til at styrte sammen, mens rystede og grædende parisere målløse så til.

Derfor er der fortsat fare for nedstyrtninger, som ledende restaureringsfolk tidligere har sagt til nyhedsbureauet AP.

Uden et tag til at stabilisere den massive stenstruktur, er katedralens oprindelige og sårbare hvælvinger nu afgørende for at holde bygningen på plads.

Samtidigt smeltede store dele af et stillads sammen med murværket under branden og det er - og bliver - noget af det sværeste at rydde op efter.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125