23948sdkhjf

Leder: Vanvittig invitation til faglærte fra udlandet

Bygningsarbejdere fra udlandet skal være så hjertelig velkomne til at give et nap med i den danske bygge- og anlægsbranche. Men, det skriger til himlen, at tredjelands statsborgere nu kan søge om arbejds- og opholdstilladelse i Danmark alene på baggrund af en ansættelse i en faglært stilling.

Der stilles ikke et kompetencekrav til tredjelandsstatsborgeren, om at han/hun har svendebrev eller lignende. Kravet er, at tredjelandsstatsborgeren bliver ansat i en faglært stilling, som er på den såkaldte positivliste. Reglen er netop trådt i kraft. Samtidig er bødestraffen for brug af illegal arbejdskraft fordoblet.De politiske forhandlinger om at supplere positivlisten er foregået før corona-krisen, da især byggebranchen havde svært ved at rekruttere kvalificeret arbejdskraft på et overophedet marked. Nu ser situationen anderledes ud og det er ubegribeligt, at politikerne i skyggen af den stigende ledighed, inviterer "faglærte" fra hele verden til Danmark på ansættelsesvilkår, som ligger fjernt fra de normale på arbejdsmarkedet.

Det er nemlig sådan, at de faglærte fra tredjeverdenslande kan få udbetalt op til halvdelen af lønnen i form af logi, kost, rejse, leje af værktøj og lignende. Det åbner for en ladeport af snyd og bedrag. Og social dumping.

Det ikke Danmark for danskere, det handler om. Det handler om anstændighed og respekt for de faglærte. Og omskoling af de mange, som er blevet ledige i de seneste måneder.

Artiklen er en del af temaet Licitationen Mener.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.156