23948sdkhjf

Jyske kommuner løber med erhvervsgunsten

Kommuner i det midtjyske har langt de bedste vilkår for erhvervslivet, mens storbyerne halter bagefter

Flere af landets største kommuner indtager særdeles ringe placeringer i den netop udgivne undersøgelse af kommunernes erhvervsklima fra Dansk Byggeri.

Omvendt har erhvervslivet ifølge erhvervsorganisationen glimrende vilkår i det syd-, og midtjyske, anført af Favrskov Kommune og med Thisted, Billund, Skive og Holstebro kommuner på de følgende topplaceringer.

- Vi får jo igen understreget, at Vestdanmark og de jyske kommuner er langt mere erhvervsvenlige end de sjællandske, siger Lars Storr-Hansen, administrerende direktør i Dansk Byggeri.

Top 10

1. Favrskov (20)
2. Thisted (2)
3. Billund (1)
4. Skive (4)
5. Holstebro (3)
6. Varde (12)
7. Vejen (8)
8. Horsens (5)
9. Solrød (18)
10. Syddjurs (48)

Parentesen viser siste års score.
Kilde: Dansk Byggeri

- Det skyldes formentlig at de - når de er længere fra hovedstaden - skal kæmpe mere for deres arbejdspladser, siger han.

Kan tillade sig mere
Københavns Kommune ligger på 70.-pladsen, Odense på 69.-pladsen og Aalborg på nummer 77.

- De store kommuner, og ikke mindst hovedstaden får oftest ting foræret. Mange virksomheder søger jo mod byerne, og derfor kan man tillade sig for eksempel at have en høj dækningsafgift, siger Lars Storr-Hansen.

Modsat har man i mange vestjyske kommuner ingen dækningsafgift, og samtidig peger Lars Storr-Hansen på, at mange jyske kommuner har partnerskaber med Dansk Byggeri om at få flere unge til at vælge erhvervsuddannelser.

- Vi så gerne, at man også lavede de her målrettede strategi for at for forbedre erhvervsklimaet i de større byer, siger direktøren.

Krisen affødte samarbejde
Coronakrisen kan ikke aflæses af analysen, da den primært er baseret på data før krisen.

Men en vigtig pointe fra krisen er, at den har vist, hvor godt samarbejdet mellem kommuner og erhvervsliv kan fungere, mener Lars Storr-Hansen:


Bund 10

98. Kerteminde (95)
97. Rødovre (98)
96. Albertslund (96)
95. Hvidovre (90)
94. Fanø (93)
93 Langeland (80)
92: Samsø (87)
91. Ishøj (94)
90. Rebild (78)
89. Tårnby (91)
Parentesen viser sidste års score
Kilde: Dansk Byggeris ”Kommunerne og erhvervslivet 2020”



- Vi har set, at kommuner har strakt sig langt for at sikre, at hånden blev holdt under arbejdsplader, siger han og fremhæver blandt andet kommuners massive fremrykninger af anlægsinvesteringer og udskydelse af dækningsafgift-indkrævning.

- Krisen har været med til at understrege, hvor vigtigt det er at have den gode dialog og samarbejde. Det er det, vi skal tage med videre, siger direktøren.

Læs mere: Halvering af sagsbehandling giver bedst erhvervstække

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141