23948sdkhjf

Henning Larsen designer renseanlæg som nyt vartegn

Det bliver arkitektfirmaet Henning Larsen, som skal designe Aarhus Rewater, erstatningen for Marselisborg Renseanlæg. Aarhus ReWater skal udover at fungere som et ressourceanlæg bidrage positivt til byen og skabe en sammenhæng mellem Aarhus’ by og området ved Tangkrogen. 

Aarhus Vand har indgået kontrakt med arkitektfirmaet, som sammen med et team bestående af Klinges Tegnestue, Topotek 1 og kunstneren Eva Koch har vundet udbuddet om arkitektrådgivning på projektet. 

– Vi er meget begejstrede for projektet, som vi mener kan udtrykke og forme mulige løsninger på nogle af vores tids mest presserende spørgsmål om samfund og byplanlægning i en bæredygtig verden, siger Signe Kongebro, der er partner i Henning Larsen og ansvarlig for projektet, i en pressemeddelelse fra Aarhus Vand.

Udvikling af hele Tangkrogen

Anlæggelse af det Aarhus Rewater som erstatning for Marselisborg Renseanlæg er ét af flere projektet i Helhedsplan Tangkrogen, som Aarhus Kommune og Aarhus Vand står overfor at skulle realisere.

Projekterne omfatter også udvidelse af den eksisterende Marselisborg Lystbådehavn samt forbedringer af adgangs- og parkeringsforholdene i tilknytning til eventområde Tangkrogen og lystbådehavnen.

Henning Larsen skal udarbejde en masterplan for området, designe anlægget, lave designmanualer og inkorporere samspillet mellem anlægget, byen, vandet og omgivelserne. Arkitektfirmaet skal sikre, at anlægget i videst muligt omfang åbner op mod omgivelserne og fortæller historien om vand. Og anlægget skal med en modulær opbygning kunne udvikle sig i takt med nye behov – både i forhold til den teknologiske udvikling og i forhold til kapacitet. 

Lige så populært som Moesgaard Museum
Behovet for det nye og større renseanlæg hænger sammen med, at Marselisborg Renseanlæg om får år har for lidt kapacitet til at rense spildevandet fra det hastigt stigende antal borgere i Aarhus Kommune. En udvidelse på den nuværende placering er ikke en mulighed, men det nye anlæg vil få en ny placering i området ved Tangkrogen. 

Anlægget skal udover at rense spildevand også producere overskudsenergi og udnytte ressourcerne i spildevandet til stor gavn for miljøet, borgerne og samfundet. I fremtiden bliver det for eksempel muligt at fremstille næringsstoffer, proteiner, fødevarer, kemikalier og grundsubstanser til sundhedsindustrien af spildevandet, lyder det fra Aarhus Vand. 

Signe Kongebro forudser, at anlægget vil blive en lige så populær destination i byen som det nye Moesgaard Museum, som Henning Larsen også har designet: 

– Aarhus ReWater bliver en rekreativ destination i byen, hvor lokale og besøgende kan samles om vandet og lære om dets samfundsmæssige værdi og store betydning for vores fælles fremtid, siger hun. 

Lars Schrøder, adm. direktør i Aarhus Vand, omtaler det kommende anlæg som ”et smukt vartegn” for alt det, Aarhus kan på vandområdet. 

– Det bliver meget mere end et teknisk anlæg. Vores ambition er, at der bliver et udflugtssted, der udgør et hængsel mellem byen og havnen, og hvor man kan se byen fra en anden vinkel og få indsigt i vandets verden og i en industri, som mange synes er spændende, siger direktøren.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.173