23948sdkhjf

Ny klimahandlingsplan på det politiske tegnebræt

Første del af regeringens længe ventede klimahandlingsplan er faldet falder i god jord hos Dansk Byggeri. Men der er også plads til forbedringer, mener organisationen:

- Det er godt, at regeringen vil udfase de forurenende olie- og gasfyr. Men det er vigtigt, at man samtidig sørger for, at bygningerne bliver isoleret bedre, så man ikke fyrer for gråspurvene. Derfor bør alle boliger og bygninger løftes op til en god isoleringsstandard, så den grønne opstilling bliver billigere. Der er god økonomi i at spare på energien også selv om den er grøn, siger direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri.

I udspillet vil regeringen stille nye krav om energibesparelser i statens bygninger. Men Dansk Byggeri savner tilsvarende krav til kommunernes og regionernes bygninger.

Genanvendelse af affald

Regeringen lægger op til en bedre sortering af affald, herunder byggeaffald, i stedet for afbrænding. Et af initiativerne på affaldsområdet er at etablere et nyt partnerskab, der skal digitalisere håndteringen af plastik og andet affald.

– Gennem Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet arbejder Dansk Byggeri allerede med at udbrede viden om håndtering og genanvendelse af byggeaffald til blandt andet bygge- og anlægsvirksomheder, kommuner, bygherrer og andre parter i byggeriet. Derfor ser vi frem til at bidrage med vores viden og erfaring i det nye partnerskab, siger Michael H. Nielsen.

- Det er for uambitiøst kun at fokusere på statens forholdsvis lille andel af de offentlige bygninger. En af de klare anbefalinger fra Klimapartnerskabet for bygge- og anlægssektoren er netop, at man bør stille de samme krav til kommuner og regioner, så for eksempel skoler, institutioner og hospitaler bliver energirenoveret i et hurtigere tempo, siger Michael H. Nielsen.

Digitale energimærker
- Regeringen lægger op til energimærker, der som noget nyt indeholder oplysninger om boligernes og bygningernes indeklima og er knyttet op på en samlet digital platform. Hvis man ad den vej kan sørge for, at systemet løbende opdaterer energimærket, når husene bliver forbedret, får vi et brugbart værktøj, som både ejere, håndværkere og långivere kan bruge aktivt, siger Michael H. Nielsen.

Står det til regeringen får fjernvarmeselskaberne lov til grave flere fjernvarmerør ned i områder, hvor der i dag er naturgas. De mere lempelige regler vil gøre det nemmere at udnytte overskudsvarme fra for eksempel datacentre til at producere fjernvarme.

- Lempelserne er nødvendige skridt hen imod udfasning af naturgas som opvarmning. Det er godt for boligejerne og klimaet samtidig med at det skaber nye lokale grønne arbejdspladser, siger Michael H. Nielsen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125