23948sdkhjf

Vi skal forholde os aktivt til tropisk træ

Vi bør alle tage ansvar og medvirke til at understøtte og udbygge markedet for bæredygtigt tropisk træ, skriver dagens debattører

Rekordstore skovrydninger og afbrænding af skovarealer i troperne trækker igen overskrifter efter et årti med mere positive tendenser. Sådanne overskrifter fremmaner debatten om øget ansvarlighed hos de træforbrugende virksomheder samt ændrede forbrugsmønstre, der ofte ender med opråb om boykot af tropiske varer. Spørgsmålet er så, hvordan man som virksomhed eller forbruger bedst støtter op om en positiv udvikling for de livsvigtige skove i troperne?

Ifølge en ny rapport fra The Sustainable Trade Initiative er de drivende kræfter bag den negative udvikling i troperne primært omlægningen af skovområder til industrielt landbrug af specielt soja, majs, kødkvæg og palmeolie. Det er blandt andet drevet af, at mange varetyper er svære for forbrugerne at forbinde med afskovning, når det kommer under deklarationen "vegetabilsk olie", eller fordi vi får det som indirekte produkter via dyrefoder.

Andre varer som bananer, kaffe og tropisk træ er mere tydelig i oprindelse, og her har forbrugerreaktionen historisk været mere aktiv. Tropisk tømmer forbindes ofte med afskovning, men er samtidig en produkttype, hvor der, sideløbende med et illegalt og ubæredygtigt marked, findes et veludviklet marked med dokumentation for bæredygtig skovdrift og sporbarhed.

Når tømmer sikrer skov
Det handler om økonomi og den forandring, man kan drive med sin efterspørgsel. Når skoven har en økonomisk værdi for skovejeren eller for staten, som kan matche den værdi, man genererer med de intensive landbrugsformer, så stimulerer man en mere langsigtet forvaltning, hvor skov forbliver skov.

Boykot driver i vores optik ingen forskel for skovene, staterne eller lokalbefolkningerne. Hvis virksomhederne og forbrugerne er passive, lægges skovenes skæbne i hænderne på det ukontrollerede marked, og så kan man bekvemt sidde herhjemme og pege fingre ad fattige landes fejldispositioner.

Der er masser af kunder og markeder til de illegale ubæredygtige produkter, men erfaringer viser flere steder, at skovbevarelsen i troperne er bedre, hvor ansvarlige virksomheder driver ansvarlig skovdrift. Med en positiv samhandel kan vi fra markeder med veludviklede tilgange til virksomheders samfundsansvar og den nødvendige kapital sikre skovejerne et incitament til at passe på skoven.

Vi ser både hele markeder og i nogle kredse af blandt andet designere, arkitekter og bygherrerådgivere, som aktivt fravælger tropisk træ. Det dårlige ry ved tropisk træ hænger altså ved, og begrundelserne er ofte forbundet med en frygt for at bidrage til den dårlige fortælling om skovødelæggelser. Det er derfor tydeligt, at der fortsat mangler viden på området, idet tropisk træ drives bæredygtigt mange steder, og at det - ligesom med al andet træ - blot kræver, at man handler der, hvor der er dokumentation for bæredygtighed og legalitet.

Udnyt potentialet bredt
Tropisk træ er kendetegnet ved nogle naturlige fordele som styrke, holdbarhed og en utrolig variation i udtryk. Med mange tusind træarter i de tropiske skove er potentialet værd at studere. Der er i dag kun et mindre antal træarter fra troperne, som er kendte og kommercielle. Det er afgørende, at disse træarter udvikles og gøres mere kommercielle samtidig med, at de kendte træarter udnyttes bæredygtigt.

Vi bør derfor udforske de forskellige tropiske træarter nærmere og dyrke deres potentiale. Et sted at starte er ved at fokusere på træernes egenskaber mere, end de få træartsnavne traditionen har påvist os. Vi har alle et medansvar, for vi er alle en del af værdikæden. Sammen må vi aflive billedet af tropisk træ som et generelt symbol på noget negativt og aktivt medvirke til at skabe forandringer i troperne ved at understøtte og udbygge det eksisterende marked for bæredygtigt tropisk træ.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.113