23948sdkhjf

Danske arkitekter giver ny energi til trist erhvervsområde

Arkitekterne i Arkitema skal puste nyt liv i udtryksløs svensk bydel

Arkitema har vundet konkurrencen om at tegne et 20.000 kvm stort erhvervsområde i den sydsvenske by Lund.

Konkurrencen er udbudt af Castellum, et af Sveriges største ejendomsselskaber, som ønsker at fortætte og omforme arealet, ved navn Edison Park, til fremtidens arbejdsplads.

Her vil de ansatte ikke kun stemple ind om morgenen og ud igen om eftermiddagen. De vil opleve et kontormiljø med gode arbejdsforhold, der lever op til alle standarder, og nyde mulighederne for ophold i skønne, rekreative udeområder.

Men lige nu er området imidlertid alt andet end dét.

Forskellige skalaer
Erhvervsarealerne Ideon Science Park fremstår i dag udtryksløst - med mange fritliggende kontorbygninger på store asfalterede parkeringsarealer.

Sveriges største plusenergi-hus

Bygherren Castellum ønsker at skabe en bygning, der bliver Sveriges største plusenergi-kontorbygning. Samtidig skal bygningen i Lund skabe en forbindelse til omgivelserne og byen og få området til at udstråle en urbanitet og bæredygtighed, som bliver særligt for hele Edison Park.

Ambition er at skabe et miljø, hvor innovation, møder og arbejde mødes naturligt. Et andet vigtigt aspekt er naturligvis bæredygtighed, der gennemsyrer hele projektet ved for eksempel at bygge et plusenergihus, der også har miljøcertificeringen Miljöbyggnad Guld, lyder det i en pressemeddelelse fra Castellum.

Det fremgår tydeligt, at biler og ikke mennesker har været i fokus. Derfor lyder opgaven på at fortætte området og gøre udearealerne attraktive.

- Vi håber, at Edison Park vil tilføre området en helt ny energi. Vores erfaring viser, at det er bedst at fokusere på udvalgte zoner, hvis du vil skabe byliv i tyndt befolkede områder. På samme måde har Edison Park brug for sin nerve, så ingen er i tvivl om, hvor pulsen er, og hvor møderne finder sted, fortæller Glenn Elmbæk, partner og forretningsområdechef i Arkitema.

Fremtidens arbejdsplads
De to nye kontorbygninger, der hver kommer til at udgøre 10.000 kvm, bliver bygget i forskellige skalaer.

- De varierende volumener i bygningerne skaber mulighed for flere beskyttede tagterrasser, der både sikrer en tættere forbindelse til omgivelserne, men som også kan bruges til korte pauser i løbet af arbejdsdagen eller til sammenkomster og fester, siger Glenn Elmbæk.

Foruden kontorbygningerne vil et moderne parkeringshus gemme bilerne af vejen og give plads til større, campus-inspirerede omgivelser med park og rekreative områder.

Små zoner og pavilloner med funktioner som café, orangeri og siddepladser vil invitere til ophold og sammenkomster, håber de danske arkitekter.

De ambitiøse bæredygtighedsmål opnår Arkitema ved blandt andet at installere solceller på bygningernes sydvendte facader gemt bag anodiserede aluminiumspaneler. På p-husets facade vil man fra den nærliggende motorvej også kunne se et display, der ligesom pixels på en skærm løbende vil rapportere om Edison Parks energitilskud til omverdenen.
kargaard

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.25