23948sdkhjf

Danskere bag nyt bibliotek i Kina - et sted til ro og fordybelse

Schmidt Hammer Lassen har tegnet bibliotek i den østkinesiske by Ningbo

Et nyt dansktegnet bibliotek i den østkinesiske by Ningbo grænser op til et rekreativt vådområde.

Og landskabet fungerer som et rekreativt sted for meditation og fordybelse, hvor mennesker kan koble af fra deres travle hverdag og nyde ro og afslapning.

Projektet bliver Schmidt Hammer Lassens første færdigbyggede biblioteksprojekt i Kina. Det sker cirka 12 år efter at den danske tegnestue, der nu er en del af det globale arkitektfirma Perkins+Will og en af Skandinaviens mest prisvindende arkitektvirksomheder, åbnede sit kontor i Shanghai

Det 31.800 kvm store Ningbo Nyt Bibliotek ligger 200 kilometer syd for Shanghai, lige midt i Ningbo, der med over otte mio. indbyggere er et af Kinas nye kulturelle kraftcentre og en vigtig brik i den igangværende udvikling af byen.

En stor milepæl
Ningbo Bibliotek blev grundlagt i 1927, har regionens største samling af sjældne og historiske bøger og tiltrækker dagligt 3-4.000 besøgende.

Med det nye biblioteks, ifølge Schmidt Hammer Lassen, "åbne og tilgængelige design er målet at fordoble antallet af besøgende og blive lokalsamfundets kulturelle hjerte", som virksomheden skriver i en pressemeddelelse.

- Vi kom første gang til Ningbo for syv år siden, da East New Town-kvarteret langsomt begyndte at udvikle sig på ny, siger Chris Hardie, partner, design director og daglig leder på Schmidt Hammer Lassens Kinakontor.

- At se biblioteket færdigbygget og som en del af både det nye, rekreative vådområde og den lokale kulturs struktur er en stor milepæl for vores hold, siger han,

Bygningen er organiseret omkring et 8.000 kvm stort indendørs torv i stueetagen, der indeholder de mest populære biblioteksfunktioner og bogsamlinger og inkluderer lobby, læseservices, børnebibliotek, 24-timers åbent bibliotek, bibliotek for svagtseende, to forelæsningssale, en café og husets store læsesal.

Torvet er visuelt åbent til alle sider og skaber forbindelse til en offentlig plads samt en anlagt park og sø udenfor.

- Vi ønskede at skabe en enkel bygning i Ningbo, siger Hardie fra arkitektvirksomheden, der har stor global erfaring med design af biblioteker og andre offentlige og kulturelle vartegn.

- Det forrige bibliotek var ret labyrintisk, så Ningbo Nyt Bibliotek har en tilsigtet rumlig klarhed.

Et landskab til fordybelse
I midten af biblioteket er det centrale atrium, der forbinder alle fem etager via et lodret snit gennem bygningen.

Det rummelige 28 meter høje rum forbinder torvet i stueetagen med en række mere støjsvage forskningsrum og de historiske samlinger ovenpå. Brugen af naturligt dagslys i alle rum optimeres ved hjælp af placering i forhold til verdenshjørnerne, mens naturlig ventilation opnås via det centrale atrium.

Bibliotekets rumlige, arkitektoniske koncept skaber en stærk identitet i hjertet af bygningen. Vejen hen til hovedindgangen over vådområdet tager brugeren med på en rejse af eskapisme og fordybelse, hvor broer, gangstier, vand og natur smelter sammen i ét skulpturelt landskab.

En karakteristisk og åben facade byder de besøgende velkommen, mens glimtende refleksioner danser på søen.

Det uforstyrrede landskab, som omgiver biblioteket, rummer haver, hvor damme skaber bosteder for vandplanter og dyr, og hvor himlen reflekteres på overfladen. Ningbo Nyt Bibliotek er et af Schmidt Hammer Lassens flere nyopførte projekter i Ningbo, Kina. Arkitektvirksomheden har også for nylig færdiggjort det nye hovedkontor for Ningbo Daily Newspaper Group samt kulturhuset Ningbo Home of Staff.
kargaard

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.14