23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Der gemmer sig guld i affaldsspanden

Borgere og virksomheder skal i fremtiden have et langt større ansvar for at sortere deres affald. Alle husstande skal sortere 10 typer af affald, uanset hvilken kommune de bor i. Og virksomhederne får i 2025 et ansvar for, at emballagen bliver genanvendt.

Sådan lyder det i regeringens store affaldsplan, der har som mål, at affaldssektoren er klimaneutral i 2030, og at langt mere plast bliver sorteret.Affaldsplanen er blandt andet et opgør med kommunernes selvbestemmelse på affaldsområdet, hvor der kan være forskellige affaldsordninger fra kommune til kommune. I stedet bliver der nu fælles nationale retningslinjer. Samtidig skal langt mere affald genbruges frem for at gå op i røg i forbrændingsanlæggene til stor skade for det danske CO2-regnskab.

Planen indbyder jo i den grad til, at langt flere private aktører gør deres indtog på affaldsområdet. For når virksomhederne selv får et ansvar for, at deres emballage bliver genanvendt, skal det selvfølgelig også ske så effektivt som muligt. Og en samlet national affaldsstrategi med ensartede regler for affaldssorteringen i husstande bør føre til, at langt mere af affaldssorteringen overlades til private aktører. Der bør jo være et mål med at fjerne kommunernes selvbestemmelse på dette område.

Håbet er så også her, at en øget udlicitering af affaldssorteringen danner grobund for en større privat affaldssektor. For der gemmer sig guld i affaldsspanden. Og det guld skal private aktører have del i.

Artiklen er en del af temaet Licitationen Mener.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.141