23948sdkhjf

Nu har de private tid til at ringe til os

Ammar Al-Temimi, adm. direktør hos AB Clausen, har altid haft travlt, men i disse uger mere end nogensinde. Corona har givet noget at tænke over - men indtil videre har rådgiveren undgået at afskedige

Månedsmøder blev til ugemøder. Ude blev til hjemme. Men livet går videre, travlere end nogensinde. Ganske vist med noget mere opmærksomhed på pandemien og de politiske og økonomiske meldinger, men det går videre for rådgivervirksomheden AB Clausen.

Eller måske rettere: Videre i løb. For virksomhedens adm. direktør, 33-årige Ammar Al-Temimi, har aldrig haft mere travlt.Men ikke med det, der har været en realitet i mange danske virksomheder, siden statsministerens historiske "vi lukker Danmark delvist ned"-pressemøde 11. marts, nemlig fyringer som følge af akut indtørrede ordrebøger.

- Vi har ikke været nødt til at opsige eller for den sags skyld bede medarbejderne om at gå ned i løn. Vi har udskudt lønreguleringer og åbnet for at man kan gå i minus med afspadsering, men i det store hele håber jeg, at vi kan ride stormen af. Men fremtiden er mere usikker end før, og vi følger udviklingen tæt, siger han.

Hvad bygger du håbet på? Mange rådgivende ingeniørvirksomheder melder om store problemer?
- Det er rigtigt at de private udviklere af større projekter er afventende her midt i krisen. Men vi oplever til gengæld, at opgaverne hos de almindelige private hustande er vokset, i takt med at folk blev sendt hjem. Det er ikke et marked, som har fyldt meget hos os de seneste par år, men under omstændighederne er alle sager vigtige. Vi oplever også kapitalstærke udviklere, samt at de almene bolig har fokus på at sætte tingene hurtigere i gang. Og det er heldigvis lykkedes at lukke to store sager under Covid-19-situationen, siger Ammar Al-Temimi til Arkbyg.

Han fortæller, at både ledelse og medarbejdere nu for alvor viser, hvad de kan.

Læs også: Rådgiver: Byggeriets nye virkelighed kræver specialister

- AB Clausen er oprindeligt født ud af finanskrisen. Det mindset bliver nu for alvor aktiveret igen, og vi sørger for at holde fokus på vores fem spor, som er salg, leverancer, HR, økonomi og digital omstilling, siger Ammar Al-Temimi.

Ekstra opmærksom
Med nu kun fem ud af de 70 ansatte på kontoret, resten hjemme, har rådgiverne omstillet sig til de nye tider, der i skrivende stund (påsken) fortsat kan forskyde sig i begge retninger - en opblødning af pandemiens jerngreb om landet eller en ny opblussen, når skoler og arbejdspladser her ved Arkbygs udgivelsestidspunkt kommer til live igen.

En samtale med Ammar Al-Temimi er derfor også præget af kriseberedskabet og den flydende situation, hvor nyheder om pandemien nærmest forældes i det øjeblik journalister og redaktører trykker "publicer" fra deres hjemmearbejdspladser.

- Selvfølgelig kan vi for eksempel ikke ignorere, når Nationalbanken kommer med sin udmelding (der 19. marts hævede den ledende rente med 0,15 pct. point til minus 0,6 pct., for at forsvare kronekursen, som har været under stigende pres under coronakrisen, red.) eller andre meldinger fra regering eller sundhedsmyndighederne. Men vores udgangspunkt er stadig det samme: at tilbyde kompetencebaseret rådgivning, der sætter bygherren i førersædet og giver kunden mulighed for at vælge sine specialiserede rådgivere, siger den civilingeniøruddannede Ammar Al-Temimi.

Læs også: Aarhus-entreprenør indgår aftale på 53 boliger i Rødovre

Mere agilitet
Han er derfor også skeptisk overfor de store opkøb, fusioner og konsolideringer, der præger rådgiverbranchen i disse år.

- For det er min oplevelse, at kunderne gerne køber rene ingeniør- og konstruktørpakker. Det giver nogle kreative muligheder for kunden, og mindre forvirring. Et eksempel er: Hvorfor ansætter vi ikke 30 installationsrådgivere, når det nu er en af vores kerneopgaver? Men det gør vi ikke, fordi det vil give os mindre agilitet. Det er bedre at hyre ekspertisen ind til den konkrete opgave, hvis der er behov. Bare fordi der er flere ingeniørekspertiser tilknyttet, fra selvstændige firmaer, betyder det jo ikke, at rådgivningen bliver mindre integreret, mener han.

En falsk tryghed
For midt i en bygge- og anlægsverden, der er præget af helhedsløsninger og one-stop-shopping, findes djævelen i detaljen.

- Et byggeri eller en renovering, for eksempel, er i dag så kompleks, at der kræver specialistviden, og jeg har svært ved at forstå modellen med at have al viden in-house, for det giver en falsk tryghed for kunden, der jo netop også søger kreativ rådgivning og agilitet. Det kan vi give, og jeg oplever, at de store entreprenører og udviklere vælger os, netop på grund af en fleksibilitet, der måske mangler i de større ingeniørhuse, hvor det er lettere at miste overblikket og hvor kommandovejene og beslutningsprocesserne er mere uklare, siger han til Arkbyg.

Læs også: Jönsson skriver kontrakt på rækkehuskvarter

De almene rører på sig
Ammar Al-Temimi fastholder, at AB Clausens intention, her midt i den verdensomspændende coronakrise, fortsat er at løbe hurtigere og se, hvilke projekter, der aktuelt giver mest.

- Beslutningsvejene skal fortsat være korte, og vi skal sørge for at holde os skarpe på flere typer af opgaver, der lige nu ændrer sig lidt: Lige nu samarbejder vi med Teknologisk Institut om statik-certificeringer og vi hjælper materialeleverandører, der leverer bærende konstruktioner. Samtidigt mærker vi, at opgaverne hos de almene boliger, rører på sig. Rammeaftaler, der var gået lidt i stå, begynder at røre på sig igen, siger Ammar Al-Temimi, der betegner sig selv som en person, "der altid har haft travlt".

Færdiguddannet som 21-årig
Han blev færdig som civilingeniør fra DTU allerede som 21-årig og har - som det er sædvanligt i ingeniørbranchen - også international erfaring, blandt andet fra fem forskellige lande.

AB Clausen er blandt andet kendt for store projekter som Post Hotel ved hovedbanegården i København, for milliardrenoveringen og helhedsplanen for Gadehavegård-kvarteret i Høje Taastrup; et projekt for 995 boliger fordelt på 19 boligblokke, samt for renoveringen af Hotel Herman K (der vandt Renoverprisen 2019) og for Hofors administrationsbygning ved Bio4 i København.

Læs også: Internationalt team skal bygge ny skole på Sluseholmen

Rådgiverne har også arbejdet med Sluseholmen Skole i København og med forvandlingsprojektet Puls T i Taastrup, der på 32.000 kvm skal forvandle en stationsbygning til nye ungdomsboliger.

Lige nu arbejder virksomhedens i alt ni ledere og medarbejdere med at sætte skub i omdannelsen af loftsrum til lejligheder. En ny kampagne fra virksomheden skal vise boligforeningerne, at de høje boligpriser kan forvandle tagboliger til guld.

- 2020 går under navnet træåret, og netop for tagboliger, kan CLT løse flere udfordringer - det arbejder vi på et koncept med, siger Ammar Al-Temimi.

Mange flere tørrelofter kan nemlig omdannes til tagboliger i Storkøbenhavn, viste en DTU-afhandling, der fortalte, at byens uudnyttede loftsrum kunne rumme 22.000 nye boliger. Men lige nu er der kun opført 1.614 nye taglejligheder ved til- eller ombygning i Storkøbenhavn, ifølge Danmarks Statistik.

Læs også: Hillerød-entreprenør bygger 187 svanemærkede boliger

Derfor har det aldrig været mere oplagt at komme i gang, mener AB Clausen, der pointerer, at de stadig rekordhøje boligpriser og klimadagsordenen - der også vil være der efter coronakrisen - bør give mere medvind til projekterne.

Lempede regler
Fordelene ved tagboliger er ikke kun økonomiske. Ingeniørerne peger på, at ejer- og andelsforeninger typisk finansierer et tiltrængt, nyt tag eller en energirenovering ved at etablere taglejligheder. Det sænker klimabelastningen. Samtidigt er det mere bæredygtigt at bygge ovenpå end at bygge nyt fra bunden.

Nye regler kan også give kampagnen medvind. Politikerne i Teknik- og Miljøudvalget lempede i december 2018 retningslinjerne på området efter kritik fra en gruppe arkitekter, bygherrer og økologer. Det skulle gøre det lettere at få tilladelse til at lave nye tagkonstruktioner i eksisterende ejendomme. ///

Mere om: ab clausen
Hold dig opdateret med Licitationen

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)

Byggerijob

Forsiden lige nu
Plus

Arkitekter skal forvandle canadisk gigantlufthavn

Tegnestue med 150 ansatte åbner nyt kontor: - Vi skal have mere saft og kraft i vores svenske ben

Dansk tegnestue vinder bydel på Færøerne

Holscher Nordberg har sammen med den færøske tegnestue SNA vundet konkurrencen om Stórutjørn - et nyt bområde på 800-000 kvm i Tórshavn

Årets sundhedsbyggeri ligger i Aabenraa

Ekspertpanel

Nyhedsbrev

34.832 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Plus

Arkitekter kritiserer kommune for ABR 18-brud

Online Avis Arkiv
Plus

Fordyret og forsinket: Friis & Moltke tager til genmæle i skolesag

Østjysk arkitektfirma udvider ejerkredsen

Knudsgaard viser muskler inden for plejehjem, institutioner og sundhedsområdet

Danske arkitekter sætter skub i unges forskerinteresse

Tegnestuen 3XN skal tegne ambitiøs life science-bygning i Stockholm

Ikonisk æresport anno 2021

Plus

Krisen rammer alle med projekter i udlandet

Plus

Arkitektfirmaer frygter udlandets corona-reaktion

Fire ledende profiler hos 3XN, Henning Larsen, SLA og Schmidt Hammer Lassen har svært ved at få et klart blik i krystalkuglen. Usikkerhed på andet halvår af 2020 og frygt for protektionisme i de lande, de samarbejder med, præger branchen

Oluf og Erik vinder 208 slyngede kædehus

Plus

Vandkunsten sætter alle ned i tid og løn

Samtlige medarbejdere går kollektivt ned i tid hos den københavnske tegnestue Vandkunsten.

Plus

Danske arkitekter kickstarter kontorareal i Lund

Arkitema Architects skal fortætte, omforme og puste nyt liv ind i energiforladt svensk erhvervsområde

De nye OPTIMUM-moduler fra Mobilhouse reducerer CO2 på byggepladser voldsomt

Plus

Arkitektopkøb og offentlige opgaver bjærger Sweco gennem krisen

Sweco Danmark har med rekordoverskud haft momentum i sundhedskrisen, der vil påvirke rådgiverne lang tid fremover. På plussiden er fortsat styrke i grøn omstilling. På minussiden aktiviteten på det private boligmarked

Plus

Tegnestue styrker sig med nyt forretningsområde

JJW Arkitekter har brugt en del af 2019 på at forberede sig til introduktionen af bygherrerådgivning som nyt forretningsområde, og forventningerne er høje

Plus

JJW Arkitekter tror på travlhed de kommende måneder

Corona har også ført til justeringer på tegnestuen, som ikke forventer nedgang i 2020 i forhold til 2019

Plus

Over 400 projekter ligger klar

Jobeffekten er 3300 fuldtidsbeskæftigede i år og 7800 næste år

Plus

Partier kræver større aftale om boligrenovering

Der er bred støtte til igangsætning af Landsbyggefondens projektkø, men der skal flere penge i spil, mener flere politikere

Renoveringsekspert med høj grad af egenproduktion

Plus

Fredet skole skal klimaopdateres

Rådgivere arbejder i ny skolerenovering på at bevare så mange af fortidens bygningskvaliteter som muligt

Plus

Rådgiverne Moe og Niras: Færre krav til indeklima kan give flere renoveringer

Der er behov for at lempe og gradbøje strenge indeklimakrav til skoler og institutioner, så bygherrer bliver motiveret til at renovere - i stedet for lade stå til. Det mener to store rådgiverfirmaer, der arbejder på ny branchevejledning

Plus

C.F. Møller: Vi går usikker fremtid i møde

Tegnestuen C.F. Møller går ind i coronakrisen med et dyk på bundlinjen og forventer mere tilbagegang i 2020

Ny bygning med egen trækrone og mikroklima

Dorte Mandrup, Bisgaard Landskab og Rambøll vinder konkurrence om stort bæredygtigt træbyggeri i Göteborg

arkbyg
Nu har de private tid til at ringe til os

Ammar Al-Temimi, adm. direktør hos AB Clausen, har altid haft travlt, men i disse uger mere end nogensinde. Corona har givet noget at tænke over - men indtil videre har rådgiveren undgået at afskedige

arkbyg
Nyt erhvervsbyggeri inspirerer de tunge i branchen

arkbyg
Da vi blev udfordret som sociale dyr og vanedyr

BIG printer coronaværnemidler

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Automatisk tællersystem til butikker med skydedøre

VS Automatic A/S har nået det højeste PRO Partner niveau

Optimering til tømning af Omrins nedgravede containere

FRIIS & MOLTKE prækvalificeret til Circle House

HVORFOR bruge træelementer?

Kåret som Eliteleverandør 2020 til det offentlige

Leveringsklare brugte maskiner fra Løwener

Vi fejrer en rund fødselsdag ...

NOS A/S udfører test og eftersyn

Milwaukee Lagersalg

NYHED: Automatisk adgang til hele vores webinar-bibliotek!

Højdejusterbar dobbeltarbejdsplads

AutoCAD: Gode muligheder for opgradering af kompetencerne

Undgå maskinnedbrud og overophedningsskader!

Hold styr på dokumentationen på løftegrejet med CS-Portalen

Aircold Komfortkøling - Opnå et behageligt indeklima!

Nu stråler Brøndby Sejlklub igen som solen

Har jeres pladsbehov ændret sig?

Gode rengøringsvaner fjerner spild af tid og ressourcer

Vil du have 3 års garanti på dit elevator- eller liftanlæg?

Brugte kranløsninger hurtig levering billig pris

Hold dig opdateret med Celsa News

Kåring af Årets skolebyggeri 2020 - stem på din favorit

Lad os skabe varmen og forlæng sommeraftenerne!

Håndspritstander incl håndsprit - se her ;)

Send til en kollega

0.205