23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Sænk momsen og slip for formynderiet

Det er hævet over tvivl, at coronakrisen stiller krav om kunstigt åndedræt til dele af dansk erhvervsliv lige nu.

Vi har tidligere her på lederplads argumenteret for en snarlig udbetaling af de indefrosne feriemidler, så pengene gør gavn her i landet, inden længslen efter sol sender danskerne sydpå.

Statsminister Mette Frederiksen (S) lovede i sidste uge at tage spørgsmålet op til behandling, men advarede ellers mod at tro på, enkelte forslag kan løse de komplekse udfordringer, vi står foran. Det er såmænd rigtigt nok. Men det betyder ikke nødvendigvis, at man skal styre uden om den simple løsning.

Et godt bud på en sådan kom tidligere på ugen fra Arbejdsgiverforeningen KA og SMVdanmark, som foreslår, at momsen sænkes fra 25 til 15 procent resten af året. Det vil i første omgang gøre et stort indhug i statskassen, som normalt har et momsprovenu på den gode side af 200 mia. kroner.

Men fordelene er flere i den nuværende situation. For det første er forslaget let at implementere. For det andet slipper vi for en formynderisk, ressourcekrævende og langsommelig udbetalingsmodel. Og for det tredje vil "bonussen" kun blive udløst, hvis man holder hjulene i gang med forbrug.

En momsnedsættelse vil derfor ikke være mulig at spare op for de velstillede, mens den vil være en kærkommen håndsrækning til de mange nye ledige med nedsat indkomst.

Og frem for alt vil momsnedsættelsen have en umiddelbar og positiv effekt på tværs af alle brancher, så virksomhederne ikke går konkurs, mens de står på venteliste til at få støttepenge udbetalt.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.218