23948sdkhjf

Mens vi venter ...

Mens vi venter på, at Coronakrisen bliver et afsluttet kapitel, så kan man jo bruge tiden på at fundere over, hvordan byggeriet skal agere og rejse sig, når vi kommer på den anden side af Coronakrisen, og der forhåbentlig kommer gang i hjulene igen.

Coronakrisen får nok ikke byggeriets udfordringer med produktivitet og kvalitet til at forsvinde som dug for solen. Man kan måske tværtimod frygte, at også den indsats vil lide et tilbageslag i efterdønningerne af Coronaen og den nedgang, som vi forventer i bygge- og anlægsaktiviteten. Måske den grønne omstilling også rammes negativt heraf?

Derfor kunne det være en god idé, om vi i den mellemliggende periode, måske med initiativ fra bygherrerne, prøver at tænke lidt flere tanker, gøre dem lidt mere konkrete og handlingsorienterede omkring indgåelse af flere faste samarbejder med rådgivere og udførende byggevirksomheder.

Åbner et nyt kapitel
Der er allerede i dag rammeaftaler og partnerskabsaftaler, som fungerer så ganske udmærket. Det er som om, at gentagelse og faste samarbejdsrelationer fremmer forståelsen, skaber en større tillid, gør at konflikter og kriser bedre håndteres, sikrer bedre kvalitet og produktivitet.

Alt dette, kombineret med, at vi bliver meget bedre til at indgå i byggeriets forskellige processer, vil kunne gøre at vi måske kan åbne et nyt kapitel, når Coronakrisen er drevet over.

I Værdibyg ligger der en række gode eksempler og metoder, som man kan lade sig inspirere af. Det samme gør der i Byggeriets Evalueringscenters omfangsrige materiale, som bygger på opmålinger og konstateringer fra byggerier og byggeprojekter. Hos Build og mange andre forskningsinstitutioner, er der også hjælp at hente. Det samme gælder hos en række af byggeriets organisationer.

Det kunne derfor være fint, om vi i byggeriet fremadrettet ikke bare kan samle os om en grøn dagsorden, men også samles om, at den grønne dagsorden skal bringes i mål på den bedst mulige måde i forhold til måden, vi bygger og renoverer på.

Men det kræver, at flere udførende virksomheder, rådgivere og bygherrer går aktivt ind i kampen for at sikre bedre planlægning, bedre samarbejde og tidligere inddragelse af alle aktører, således vi opnår disse produktivitetsgevinster og kvalitetsforbedringer i det fremtidige byggeri.

Bedre til at planlægge
Det er måske nu, at vi har denne enestående chance. Nu, hvor vi forbereder en erhvervsklynge, og hvor klimapartnerskabet er kommet med over 90 forslag til, hvordan byggeriet medvirker til at reducere drivhusgasudledningerne og de menneskeskabte klimapåvirkninger.

BAT’s hypotese er, at hvis vi bliver bedre til at planlægge, samarbejde, og strukturere byggeprocessen, så vil det i sig selv have en ikke ubetydelig effekt for byggeriets klimapåvirkning og drivhusgasudledning. Vi vil blandt andet køre og transportere mindre, formindske materialespild, udtørre mindre, få kortere byggetid og en bedre kvalitet og holdbarhed i slutproduktet. Til gavn og nytte for alt og alle.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156