23948sdkhjf

Ny bygning med egen trækrone og mikroklima

Dorte Mandrup, Bisgaard Landskab og Rambøll vinder konkurrence om stort bæredygtigt træbyggeri i Göteborg

Den københavnske arkitektvirksomhed Dorte Mandrup med 65 medarbejdere har sammen med Bisgaard Landskab og Rambøll vundet konkurrencen om at designe Göteborgs nye ikon inden for bæredygtighed.

Bygningen hedder Kromet og er baseret på en klimaneutral ambition og skal huse kontorer, boliger, spisesteder og kulturaktiviteter.

Forslaget er kendetegnet ved gennemgående brug af træ, genbrug af byggematerialer og en skulpturel fremtoning med grønne facader, der bringer tankerne hen på en trækrone.

Nybyggeri på over 37.000 kvm

Navn : Kromet
Bygherre : Vasakronan AB
Segment : Mixed-use
Adresse : Gullbergs Strandgata, Göteborg, Sverige
Areal : 37.500 kvm
Status : Opførsel forventes startet i 2021
Arkitekt : Dorte Mandrup A/S
Landskabsarkitekt : Bisgaard Landskab ApS
Ingeniør : Rambøll A/S

- Jeg er stolt over, at vi har formået at bringe en skulpturel kvalitet ind i den store volumen og skabe et bæredygtigt byggeri, der tillader fleksibilitet over tid, siger grundlægger og kreativ direktør Dorte Mandrup.

Bygherrens høje ambitioner har gjort det muligt at udfordre nogle af de normale konventioner og skabe et fremtidssikret byggeri, "der samtidig rummer høj arkitektonisk værdi", tilføjer Dorte Mandrup i en pressemeddelelse om projektet.

Har før arbejdet med træ
Tegnestuen er tidligere præmieret for arbejdet med træ og var en af de første til at genanvende materialer i Bordings Friskole. I øjeblikket er Isfjordscentret i Ilulissat i Grønland ved at skyde op jorden, boligerne i Carlsberg Byens Mineralvandsfabrik er, som Licitationen beskrev 17. april, netop sat til salg, og udviklingen af The Whale i Nordnorge og de to sidste besøgs- og oplevelsescentre ved Vadehavet i Tyskland og Holland er i gang.

Göteborg-bygningen tager afsæt i bæredygtighed af den højeste standard, tekniske analyser af solens vandring og vindens opførsel samt ønsket om en tredimensionel figur, der kobler området med forbindelser og genveje mellem kajen, gaden og broen.

Bygning med biodiversitet
Bygningen består af en åben, gennemsigtig base, der danner et stort landskab og tiltrækker aktiviteterne fra byen, kajen og ikke mindst de forskellige arbejds- og boformer, som Kromet vil huse. Energien fra små specialbutikker, cykelværksted, restauranter og måske endda et teater blandes her i bygningens nederste, sammenflettede etager.

Oven på basen hviler den karakteristiske trækrone, der åbner sig til alle sider. Den huser kontorer og et mix af private- og studieboliger samt udlejningslejligheder .I facaden er altaner til husets beboere – et semi-privat udendørsrum, der med integrerede plantekasser fungerer som en hemmelig og frodig lille zone.

Varierede svenske træsorter, buske og græsarter matcher de forskellige mikroklimaer, der opstår mellem etagerne på grund af bygningens højde. Opsamlet regnvand og bistader på taget indgår i kredsløbet og bidrager til biodiversiteten.

"Basen er en let glasflade og bærer en trækrone med en ensartet og raffineret træfacade, hvor glasoverflader bidrager med interessante skyggeeffekter. En karakteristisk figur med en klar identitet", lyder det blandt andet fra Vasakronans jury om vinderprojektet.

Slingrende stier og gader
Teamet har haft en ambition om bæredygtighedscertificering af den højeste klasse, LEED Platinum, og det skinner igennem i alle valg.

Det har ikke været muligt at få en uddybende kommentar fra Dorte Mandrup men i en pressemeddelelse fra tegnestuen fortæller hun, at stier og gader vil slingrer sig rundt om og gennem bygningen, og med både indre og ydre gader blokeres de offentlige forbindelser aldrig, selvom bygningen lukker for natten.

Genbrugt beton
Træ bruges som det gennemgående materiale, og beton, glas, aluminium og stål fra stedets eksisterende bygning upcycles og medvirker til et reduceret CO2-aftryk.

"Betonen i den nuværende bygning knuses på stedet til genanvendelse i den nye bygnings base og genanvendt, brudt glas får nyt liv som terrazzo-belægning på betonens overflade. Den øvrige bygning er i træ. Søjler og bjælker er i limtræ samt gulve og vægge i krydslamineret tømmer (CLT), som giver mulighed for at anvende præfabrikerede elementer og samtidig giver fleksibilitet, så bygningens lokaler kan ændres over tid", skriver virksomheden videre i en pressemeddelelse.

Udover brugen af bæredygtige materialer, har teamet lagt stor vægt på at understøtte cykler som transportmiddel og sikre størst mulig energieffektivitet i opførsel og drift.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093