23948sdkhjf

Maskinstyring til mindre maskiner har manglet

Det lille relativt nystartede firma Unicontrol har succes med overkommelige 3D maskinstyringssystemer til mindre maskiner

Der har været maskinstyringssystemer i Danmark i mange år, og de bruges flittigt på gravemaskiner over 15 tons. Men for de mindre gravemaskiner har der ikke været løsninger, som var brugbare. Det vil sige indtil sidste år. Det lille firma Unicontrol har fået succes med et system, der kan bruges netop på disse maskiner. Vi skrev sidste år i september om firmaet, fordi vi mødte dem på Have & Landskab, hvor man for første gang var ude og for alvor markedsføre produktet.

- Siden er det gået rigtigt godt. Vi har fået en række systemer ud at køre, og erfaringerne med dem er rigtigt gode, siger Ehsanullah Ekhlas, der sammen med Kasper Andersen og en tredje medejer har stiftet selskabet og sælger maskinstyringen i Danmark:

- Vi har fået flere større entreprenører med på vognen, og det viser sig, at maskinførerne har nemt ved at bruge systemet, siger han til Licitationen Byggeriets Dagblad.

Glade for det
En af kunderne, entreprenørfirmaet Gorm Hansen, er glade for systemet.

Her siger landmåler og teknisk ansvarlig Henrik Vestergaard til Licitationen Byggeriets Dagblad:

- Det er faktisk rigtigt velfungerende. Vi har købt to systemer for at prøve det. Efter lidt indkøring med det ene system, hvor der lige var nogle småring, der skulle rettes, så kører det rigtigt fint. Systemerne kører og bliver brugt rigtigt meget. Vi har jo manglet det, for det sparer jo en mand til at måle op, siger Henrik Vestergaard.

- Det er især en kæmpefordel, når det gælder drænrør og kantsten. Her skulle vi før ud og måle op og sætte af. Det skal vi ikke længere. Nu lægger føreren det bare ind i maskinen, og så kan han selv klare det, siger han videre.

Han understreger, at firmaets service er upåklagelig.

Nemt at bruge
Han fortæller at maskinførerne oplever det som meget brugervenligt. Det kan ikke helt så meget som de store og væsentligt dyrere systemer, men det er fuldstændigt ligegyldigt, for det kan det, som det skal kunne for at fungere. Den grafiske fremstilling virker fint og overskueligt, og betjeningen er nem at lære.

Firmaet har nu ca. 45 systemer ude at køre, og Ehsanullah Ekhlas regner med, at markedet er stort for det enkle system, som er meget konkurrencedygtigt prismæssigt.

- Her under coronaen er der jo ekstra store krav til, at der ikke arbejder for mange sammen, og at arbejdet skal ske endnu mere effektivt. Og her hjælper Unicontrol, fordi det kræver færre folk ude på pladsen, og arbejdet kan fortsætte desuagtet.

- Noget rigtigt smart som ingen af de langt dyrere systemer kan, er at Unicontrol kan nulstille fra kongestolen, det vil sige helt inde ved maskinen. Det er en stor fordel, for det er ofte, at maskinen skal arbejde med krøjning herfra, siger han.

Ehsanullah Eksah forklarer, at man fortsat arbejder på at udvikle systemet, men at der hele tiden er fokus på den enkle betjening, og at firmaet vil være stærke på service. Og det har kunderne kvitteret for, og det gælder blandt andre virksomheder som C.G. Jensen, Aarsleff Rail, med flere, samt en lang række mindre og mellemstore entreprenørfirmaer.

Flere forhandlere
Firmaet har etableret sig med flere forhandlere, som Øbakke A/S, der sælger Takeuchi-maskiner, AB Lauridsen og KS Svenningsen.

De mindre maskiner har hidtil benyttet sig af 2D-systemer, men dette er det første maskinstyring i 3D til de mindre maskiner. 2D er prisbilligt, men ikke nær så præcist:

- Kravene til dokumentation i det arbejde som de mindre maskiner laver i forhold til større maskiner er efterhånden de samme, og det kan vort system levere uden problemer, fortalte Ehsanullah Eklas i forbindelse med introduktionen på Have & Landskab sidste år.

Maskinen får monteret sensorer på skovl, bom og svingarm. Dermed bliver det lettere for gravemaskinen at udføre gravearbejde med stor præcision.

Det betyder også at tegninger er overflødige. Det samme gælder hjælp fra landmåler og håndmand, Alle nødvendige oplysninger og data vises nemlig på en skærm i førerhuset.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.25