23948sdkhjf

Det handler om bygningsarbejderes sikkerhed og sundhed

Et samlet BAT-kartel svarer her på direktør Lars Storr-Hansens udtalelser i Licitationen - Byggeriets Dagblad om, at Dansk Byggeri ikke forstår eller kan genkende den usikkerhed, danske bygningsarbejdere oplever ved at udenlandsk arbejdskraft kan komm
Af Claus von Elling, gruppeformand 3F Byggegruppen og formand for BAT-kartellet
Jens-Olav Pedersen, næstformand Dansk El-forbund
Lone Engberg Thomsen, forbundsformand Teknisk Landsforbund
Keld Bækkelund, forbundssekretær Dansk Metal
Martin B. Hansen, formand Malerforbundet
Simon Thøgern, sektorformand HK/Privat
Henrik W. Petersen, forbundsformad Blik & Rør
Gunde Odgaard, sekretariatschef BAT-kartellet

I Licitationen den 15. april kan man læse, at direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, forholder sig uforstående over for, at vores medlemmer føler sig utrygge ved at gå på arbejde, når de møder udenlandske kolleger, der kommer direkte ind på pladsen uden at have været i karantæne. Dansk Byggeri forstår ikke, hvor bekymringen kommer fra, siger Lars Storr-Hansen.

Men vi får hver dag meldinger fra vores medlemmer om, at de går på byggepladser, hvor der er udenlandske kolleger, der bliver kørt ind - direkte fra grænsen. Det synes vi er paradoksalt, når nu resten af det danske samfund er lukket ned, og alle andre faggrupper skal i to ugers karantæne, hvis de kommer hjem fra udlandet. Når nu alle andre bliver anbefalet at gå i to ugers karantæne efter et udlandsbesøg.

Holder hjulene i gang
Når vi som branche beder om regler, så handler det ikke handler om symbolpolitik, men om sikkerhed og sundhed for landets bygningsarbejdere. Vores medlemmers bekymring over at gå på arbejde med en risiko for at blive smittet med Corona skal vi tage alvorligt. Bygningsarbejdere kan i sagens natur ikke arbejde hjemmefra - sådan som store dele af resten af samfundet lige nu gør. Derfor er det også på sin plads, at der bliver taget helt særlige hensyn i den sammenhæng.

Lad os også lige holde fast i, at det altså er de danske håndværkere, der holder hjulene i gang lige nu. Bliver de smittede og syge, så falder bunden ud af den del af økonomien. Så kort kan det siges.

Opfordrer til karantæne
Byggeriet beder om, at der indføres karantæne for udenlandske bygningsarbejdere inden de kommer ind på de danske byggepladser. Aarsleff, Dansk Byggeris største medlemsvirksomhed, har helt af sig selv har indført en praksis med 14 dages karantæne til deres udenlandske medarbejdere. Lignende forholdsregler er truffet af enkelte bygherrer. Så det er da ikke nyt for Dansk Byggeris direktør, at det sker - og at det giver god mening for medarbejdernes sundhed og sikkerhed.

I BAT ønsker vi bare, at det bliver gjort til en gældende regel. Vi er ikke ude på at stigmatisere de udenlandske kolleger - tværtimod er dette også en beskyttelse af dem. Men vi er optaget af, at alle vores medlemmer skal kunne gå på arbejde uden at være utrygge. Det er et elementært krav, synes vi.

Hvorfor dagpenge?
Som en sidste lille kommentar vil vi gerne vide, hvorfor bygge- og anlægsvirksomheder i kæmpe omfang vælger at sende deres timelønnede medarbejdere hjem på dagpenge i stedet for på ordningen om fuld løn og statslig lønkompensation, som regeringen og arbejdsmarkedets parter ellers enedes om?

Det kan godt være, at vi er samme båd, men det er vores medlemmer, der sidder ved årerne.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11