23948sdkhjf

21 dage der bliver altafgørende for Danmark

Det er afgørende for de små og mellemstore virksomheder, der kæmper for at holde deres livsværk i gang, at de får en håndsrækning netop i denne fase, så de ser lys for enden af tunnelen, skriver formanden for Dansk Håndværk og SMV Danmark

Ophævelsen af anlægsloftet har sendt et lettelsens suk gennem mange små håndværksvirksomheder. Det kan betyder at kommuner og regioner kan sende arbejde for op mod 2,2 milliarder ud til virksomhederne. Men hvis kommunerne ikke kommer i gang med at dele opgaver ud nu, risikerer vi at effekten denne håndsrækning kommer for sent.

For mens vi så småt planlægge genåbningen af landet, står der stadigt fire-fem rigtigt hårde uger foran de mindre virksomheder, som er på nippe til at give op.

Derfor er det i de kommende 21 dage at kommunalpolitikerne og deres embedsmænd skal sende tusindvis opgaver ud til håndværkerne i en form, så de umiddelbart kan gå i gang med arbejdet.

Det er en vanskelig opgave, men den skal lykkes. For sker det ikke, risikere vi at økonomien bryde sammen hos de mindre virksomheder netop som det begynder at lysne.

Del større udbud op
Og mulighederne er der. Skoler og institutioner er lukkede, offentlige kontorer svagt bemandede og mange lokaler står derfor tomme, så håndværkerne frit kan komme til at arbejde på en coronasikker måde.

Men det kræver, at de kommunale embedsmænd lade være med at samle udbud i store klumper. Tvært imod skal de lede efter mindre opgaver og sikre at de større deles op, så vi ikke skal vente på månedslange udbudsrunder, fordi koncerner fra hele Europa skal kunne deltage. Tænker vi smart, kan de økonomiske konsekvenser af krisen begrænses - og det er og bliver i nationens interesse.

Lykkes operationen ikke, kan vi havne i økonomisk stagnation i en negativ spiral af faldende efterspørgsel og pessimistiske forventninger. Vi har allerede set hvordan forbrugertilliden i den forløbne måned er styrdykket. Dermed vil vi stå langt svagere i forhold til det gigantiske, økonomiske tilbageslag på op imod seks procent af BNP, som vi risikerer som følge af coronakrisen.

Enestående chance
Men kommuner og regioner har i de kommende 21 dage en enestående chance for at redde lokale håndværksvirksomheder og arbejdspladser. De firmaer, der er kernen i de fleste danskernes hverdag enten som ansatte eller som kunder. Derfor gælder det nu om ikke blot at finde renoveringer og projekter men også gøre sig umage med at formulere dem på en måde, så de lokale firmaer, der mangle beskæftigelse til deres folk, kan komme i gang med det samme.

Og der er god fornuft i at netop de mindre virksomheder får en håndsrækning mens vi er i det der - måske - er begyndelsen på slutningen af krisen.

Penge har godt af at skifte hænder og jo flere gange det sker, jo bedre går det i samfundet. Og den økonomiske effekt af at bruge offentlige midler via byggesektoren er stadigt den mest effektive måde at stimulere økonomien på - den såkaldte multiplikatoreffekt. Det skyldes blandt andet, at importindholdet ved byggeri er beskedent.

Og virkningen bliver endnu stærkere, når det sker via SMV’erne, der primært har danske ansatte som alternativt i bedste fald skal tære på de offentlige hjælpepakker eller i værste fald mister jobbet og må have dagpenge. Får de arbejde nu, sparer man ikke alene de udgifter, man får ligefrem skatteindtægter den anden vej. Også antallet af lærlinge er markant større i de mindre virksomheder, som derfor kan sikre at mange unge får deres faglige uddannelse på trods af krisen.

Ingen tid at spilde
Håndværksvirksomhederne handler desuden stort set kun med danske leverandører. Derfor forstærkes den økonomiske effekt af de offentlige investeringer gennem en lang kæde af firmaer til gavn for os alle. På samme måde vil de ansatte være med til at holde gang i de lokale butikker, fordi de ikke gribes af spare-panik ved udsigten til mulig arbejdsløshed.

Vi står overfor tre uger, der kan blive afgørende for Danmarkshistorien. Men det er nu - idag og i morgen - de kommunale embedsmænd overalt i landet skal sætte de første opgaver i gang. De afgørende 21 dage er begyndt, og de første er sandsynligvis allerede gået - der er ingen tid at spilde.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125