23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Byggebranchens usexede fordel

Offentlig-private partnerskaber (OPP) er ikke det mest sexede emne uden for bygge- og anlægsbranchen.

Det er en skam. Men det kan også vendes til en fordel for byggeriet, når vi går fra undtagelsestilstand til en ny normal i kølvandet på den nuværende coronakrise.

For selv om vi i Danmark har det stramt med private virksomheder, der tjener penge på velfærdsydelser, så vil de gavnlige effekter af et samarbejde flere steder være så store, at det vil være dumt at lade være. Se bare i dagens avis, hvor flere af landets mindre kommuner fortæller, at de mangler penge til investeringer. Det betyder reelt, at det suspenderede anlægsloft ikke får den store betydning.

Og selv om de største kommuner lige nu konkurrerer om at udskrive den største check til byggerier, så er sandheden, at coronakrisen har medført - og i mange år vil medføre - et ekstremt stort træk på de offentlige finanser. Det stiller krav om nye og endnu mere konstruktive samarbejdsformer, og her står store dele af byggeriets virksomheder med en fordel. For selv om OPP måske ikke vækker genklang hos den almene dansker, så har byggebranchen længe arbejdet tæt sammen med offentlige aktører. Og de erfaringer og relationer vil give byggevirksomheder et forspring frem for mange andre.

Det handler bare om at tænke kreativt i alt fra kontrakt og betaling til produkt og udførelse. I den bedste af alle verdener vil et samarbejde nemlig være den bedste hjælp til både virksomhedernes slunkne ordrebøger og de drænede offentlige pengekasser.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125