23948sdkhjf

Forskningsprojekt: Sådan skal byer håndtere vandet fra oven

Forskningsmidler til grøn omstilling går til projekt med fokus på udfordringer med oversvømmelser i byerne

Årets første måneder har budt på mere end dobbelt så meget nedbør som normalt, og flere danske byer har kæmpet mod oversvømmelser. Et nyt forskningsprojekt fra Arkitektskolen Aarhus skal i det kommende år se nærmere på, hvordan byerne kan blive bedre til at tænke vandet ind i deres byplanlægning.

- Vores idé med projektet er at få et øget fokus på vand som en præmis i byplanlægningen. Det handler ikke kun om at holde vandet ude, men også om at udnytte de rekreative værdier, som vandet ligeledes besidder, siger Thomas Bo Jensen, forskningschef ved Arkitektskolen Aarhus, i en pressemeddelelse.

- På Arkitektskolen Aarhus er vi meget optaget af den grønne dagsorden, og dette projekt taler direkte ind i de problematikker, som klimaforandringerne bringer med sig. De stigende vandmasser kræver naturligvis også tekniske løsninger, men vi kan være med til at lægge et lag med historisk viden om vand og elementernes bevægelse ind i planlægningsdebatten, tilføjer han.

Regeringen afsatte i efteråret 2019 1,5 milliard kroner til grøn forskning fra forskningsreserven, og Arkitektskolen Aarhus har fået tildelt to millioner kroner heraf til pilotprojekter der kan bidrage til den grønne omstilling. På Arkitektskolen Aarhus er der udvalgt fem forskningsprojekter, der får støtte med midlerne.

Et konkret atlas
Forskningsprojektet "The Missing Link - Når Vandene Mødes I Byen" ledes af adjunkt Katrina Wiberg, der tidligere har modtaget Statens Kunstfonds Dristighedspris for sin forskning i klimatilpasning. Med på holdet er Mathias Meldgaard og Anne Mette Boye.

- Vi bliver presset af vand fra alle sider. Regnen kommer oppefra, grundvandet nedefra, åerne bringer vand fra baglandet og havet presser os fra kysterne, og alt det vand mødes i vores byer, som vi historisk har placeret nær vandet. Mit håb for projektet er, at vi kan bidrage til kommunernes planlægning og byudvikling med afsæt i vandet og det blå-grønne. Det kan være med til at løse oversvømmelsesudfordringerne, men det kan også skabe øget biodiversitet og gøre byerne bedre at bo i, siger Katrina Wiberg i pressemeddelelsen.

Forskningsprojektet skal fokusere på to case-byer, som endnu ikke er fundet, men holdet bag forskningsprojektet forventer, at det snart sker.

Kommunalt samarbejde
- Det er afgørende, at vores arbejde kommer til at ske på tværs af de forskellige fagligheder og sektorer, som der er i byerne. Vi skal samarbejde med både kommunen og forsyningen, for de sidder begge med en helt unik og nødvendig viden, siger Katrina Wiberg.

Forskningsprojektet skal udarbejdes i løbet af 2020, og i december skal resultatet gerne ligge klar.

- Vi skal arbejde med to case-byer, som ligger ved kysten og som har oversvømmelse inde på livet i dag. Ved at tage et kvalitativt afsæt i eksempelvis den konkrete bys vandopland og bygninger vil vi udvikle metoder til at lave et stedsspecifikt atlas, Vandets By Atlas, der forhåbentlig kan bidrage som et konkret værktøj i planlægningen fremover. Vi håber, at projektet kan bidrage til kommunernes arbejde med grøn omstilling ved at pege på de muligheder der er hvis der tages afsæt i vandet og kvaliteter i samtidens by, siger Katrina Wiberg.
Kaptain

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11