23948sdkhjf

Kulturbærer for det gamle håndværk

I mere end 145 år har A/S Julius Nielsen & Søn brændt for det gode håndværk og leveret kompromisløs kvalitet inden for tømrer og snedkerfaget, hvor restaurering af ældre bygningsværker er ét af firmaets varemærker.

Julius Nielsen & Søn er Danmarks ældste tømrerfirma og råder over et moderne maskinsnedkeri, der beskæftiger sig med såvel traditionelle tømreropgaver som mere nicheprægede projekter inden for det gamle håndværk.

Et godt greb i rødderne

I Danmark er antallet af virksomheder med ekspertise inden for restaurering af historiske bygninger støt dalende. Dette er en skam, hvis man spørger Hans-Jørgen
Kirstein, som er direktør hos Julius Nielsen & Søn, hvor man lægger stor vægt på at uddanne fremtidige tømrergenerationer i gamle håndværksdyder og teknikker:

”Det er et marked, som er begyndt at falme, men i Julius Nielsen & Søn har der altid været en stolt tradition for at arbejde med historiske byggerier. Vi gør meget ud af at videregive vores viden og erfaring, så unge tømrere og snedkere kan lære at mestre det gamle håndværk. Det er et område, som vores lærlinge synes er spændende at få lov til at arbejde med, og jeg tror også, at der vil komme en øget efterspørgsel på disse kompetencer i fremtiden”, forklarer han.

Monumentalt kulturarvsprojekt i Lejre

Af de mange prominente kulturarvsprojekter, som Julius Nielsen & Søn har deltaget i, er genskabelsen af en sagnomspunden kongehal i Sanglandet Lejre et af de mest interessante i nyere tid. Sporene efter det 600 m2 store halbyggeri, fra overgangen
mellem sen jernalder og tidlig vikingetid, blev udgravet i 2009 af Roskilde Museum, og rekonstruktionen er blevet opført blot få kilometer fra det oprindelige åsted.

”Det er en enorm, dobbeltkrum konstruktion, hvor næsten alle træspærene er forskellige. Vores største udfordring har derfor været håndteringen og tilpasningen af de tonstunge spær. Der er i øvrigt tale om håndplukket egetræstømmer, som er blevet skåret op og dernæst efterbehandlet i en såkaldt skrubhøvler, så det ligner, at det er blevet stukket ud med en økse. Det samme har vi gjort med alt inventaret”, fortæller Hans-Jørgen Kirstein og fortsætter:

”Det er os, der har haft hænderne på bjælkerne, men vi kan naturligvis ikke tage æren for det grundige ingeniørarbejde, som udførelsen beror på. Vi har haft et fortrinligt samarbejde med både rådgivere og Sagnlandet Lejre, og projektet var aldrig lykkedes uden den store vilje og konstruktive dialog, der har præget hele processen”, udtaler han til slut.

OM A/S JULIUS NIELSEN & SØN:
Julius Nielsen & Søn blev grundlagt i 1874 og udfører hoved, fag og storentrepriser med speciale i renovering og restaurering af fredede og bevaringsværdige bygninger.

Tømrerfirmaet beskæftiger omkring 90 medarbejdere og råder over et maskinværksted, der kan fremstille, genskabe og renovere træværk og møbler samt fremstille specialdesignede produkter og inventar.

A/S Julius Nielsen & Søn har stået for restaurering af en række historiske bygninger inden for de seneste år – blandt andet Kancellihuset ved Fredensborg Slot, Christian d. 9’s Palæ ved Amalienborg, Dehns Palæ, Moltkes Palæ og Østerport Station.
Læs mere på www.jns.dk

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094