23948sdkhjf

Advokat i PFA-bestikkelsessag: Underskrift var forfalsket

| Af Ursula Rechnagel Taylor | Tip redaktionen om en historie

Fratrådt partner hos bygherrerådgiveren V2C forfalskede angiveligt medstifterens underskrift på samarbejdsaftale om milliardbyggeri i København

Der blev begået dokumentfalsk, da den tidligere partner og medstifter af bygherrerådgiveren V2C, Lars Blaaberg, i sensommeren 2019 indgik en samarbejdsaftale med WR Entreprise.

Det mener advokat Bjarke Vejby fra Riemann Advokatfirma, som repræsenterer den nuværende eneejer og medstifter af V2C, Peer Kisbye.Aftalen om betaling af returkommission skulle angiveligt sikre entreprenøren en attraktiv projektaftale med pensionsselskabet PFA om milliardbyggeri i Københavns Nordhavn.

V2C er dermed blevet centrum i bestikkelsesskandalen, som i sidste uge blev oprullet af DR, og som nu har ført til politianmeldelse og fyring af V2C som rådgiver for PFA.

- Peer Kisbye har aldrig set den samarbejdsaftale. Hans underskrift er påført aftalen med Photoshop eller et andet billedredigeringsprogram, siger Bjarke Vejby til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Lars Blaaberg, der fratrådte som partner hos V2C i januar, reagerede fredag ikke på Licitationens henvendelser om en kommentar til sagen.

Læs også: Banedanmark melder ansat til politiet for bestikkelse

Whistleblower
Sagen begyndte, da PFA i august 2019 hyrede V2C som rådgiver på den nye bydel ’Redmolen’ i Nordhavn. Projektet på den 57.000 kvadratmeter store grund har en værdi på omkring 2,6 mia. kr.

I oktober forsøgte V2C ifølge DR først at kræve returkommission af entreprenørfirmaet Pihl, som mod passende betaling blev stillet en kontrakt på 700 mio. kr. i udsigt. Pihls bestyrelsesformand, Jesper Koefoed afviste dog kravet og kontaktede i stedet PFA.

Den 6. februar i år blev pensionsselskabet så kontaktet af Københavns Politi, som af en whistleblower var gjort opmærksom på, at V2C havde indgået en aftale med Herlev-firmaet WR Entreprise.

Ifølge denne aftale skulle WR Entreprise betale 6 mio. kr. til V2C i "projekttilvejebringelsesfee" for kontrakten til cirka 700 mio. kr., skriver DR, som er i besiddelse af aftalen.

Læs også: Stor bestikkelsessag: To firmaer politianmeldt for returkommission

Politianmeldelse
Efter PFA blev bekendt med aftalen mellem V2C og WR Entreprise, har pensionsselskabet fyret og politianmeldt begge firmaer for mistanke om bedrageri i forbindelse med byggeprojektet.

Sagen kort
Landets største pensionsselskab PFA har politianmeldt byggefirmaerne V2C og WR Entreprise.

Politianmeldelsen kommer, efter PFA har fundet ud af, at bygherrerådgiveren V2C har forsøgt at få entreprenører til at bestikke sig ved at kræve såkaldt returkommission.

Det forsøgte bedrageri er angiveligt sket i forbindelse med et byggeprojekt til 2,6 milliarder kroner i Nordhavn i København.

V2C’s tidligere partner og medstifter Lars Blaaberg fratrådte i januar.

Stiftende partner Peer Kisbye, som i dag er eneejer af V2C, har nu rejst et erstatningskrav på 43,75 mio. kr. mod advokatfirmaet DLA Piper, der hjalp med at udforme aftalen om returkommission med WR Entreprise.

- Vi tager meget kraftigt afstand fra de formodede handlinger, som vi ser meget alvorligt på, skriver PFA i en pressemeddelelse.

- PFA fik stoppet samarbejdet i opstarten af forløbet og har ikke lidt økonomiske tab. Byggeriet vil fortsætte som planlagt og er ikke blevet forsinket af denne sag, tilføjer pensionsselskabet.

WR Entreprises ejer og direktør, Willy Rasmussen, erkender over for DR at have overført 2 mio. kr. til den nu tidligere partner i V2C, Lars Blaaberg. Men han afviser, at der er tale om ulovlig betaling til gengæld for store byggeordrer. Der var bare tale om et lån, forklarer han.

Advokatfirma lavede aftalen
Samarbejdsaftalen mellem V2C og WR Entreprise blev udarbejdet af en partner hos DLA Piper, som er et af verdens største advokatfirmaer.

Læs også: Store pensionsselskaber satser på træ- og modulbyggeri

DLA Piper har nu modtaget en stævning fra V2C for mistet fortjeneste, efter PFA har fyret V2C som rådgiver.

- Påstanden i stævningen er på 43,75 mio. kr. Det er 35 mio. kr. plus moms. Der er foretaget et betydeligt fradrag i erstatningsbeløbet ud fra en betragtning om, at det i sådanne sager er vanskeligt at få dækket det fulde beregnede tab, fortæller V2C’s advokat Bjarke Vejby.

Tre projekter
Han tilføjer, at stævningen ikke kun vedrører projektet på Redmolen, men også to andre aftaler om bygherrerådgivning, som V2C havde med PFA.

Det drejer sig dels om et projekt på Stejlepladsen i Sydhavnen, som er et samarbejde mellem By & Havn og PFA. Dels om et byggeprojekt for Danmarks Skibskredit, som dog kun udgør 750.000 kr. af det samlede erstatningskrav.

Læs også: Her får 298 studerende bolig – PFAs første kollegium står klar

Bjarke Vejby oplyser, at der er tale om en advokatansvarssag, hvor V2C har stævnet DLA Piper og den pågældende partner ’in solidum’.

I forhold til V2C's tidligere partner, Lars Blaaberg, er der foretaget modregning i alt, hvad han i forbindelse med sin udtræden af firmaet har af krav mod V2C, oplyser advokaten.

- Politiet skal efterforske sagen, og herefter må vi se, om det kan betale sig for V2C at rejse yderligere krav mod ham, siger advokaten.

Afviser krav
Over for DR vurderer Søren Friis Hansen, juraprofessor på Copenhagen Business School, samarbejdsaftalen som ulovlig. Men hos DLA Piper afviser man kravet fra V2C.

- V2C har sendt os en stævning, som vi har læst med forundring taget i betragtning af V2C’s egen rolle i forløbet. Vi mener, at det er helt indlysende, at V2C ikke kan kræve erstatning fra os i denne sag, skriver Martin Lavesen, managing partner hos DLA Piper, i en mail.

- Vi vil naturligvis samarbejde med de relevante myndigheder om opklaringen, idet vi forstår, at PFA har anmeldt sagen om V2C til politiet, tilføjer han.

Martin Lavesen oplyser, at den advokat, som udarbejdede aftalen for V2C, ikke længere er ansat hos DLA Piper. Den pågældende advokat har heller ikke ønsket at lade sig interviewe til DR med henvisning til sin tavshedspligt.

Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (1)

Byggerijob

Forsiden lige nu

Trods trafik og corona: Renovering af landets næststørste vandværk kører stadig

Plus 1

Dansk Byggeri: Sådan redder vi byggebranchen

Dansk Byggeri har fremlagt en genopretningsplan med 12 konkrete forslag til initiativer, der kan være med til at få bygge- og anlægsbranchen på fode igen efter coronakrisen

Plus

Cowi forventer brat opbremsning i privat byggeri

Coronakrisen får nu Cowi til på kort sigt at overveje at skifte en del af sit fokus fra privat byggeri til offentligt

Plus

Situationen bliver brutal for landets ingeniører

Coronakrisen får ordrene til at forsvinde for mange af landets rådgivende ingeniørvirksomheder. Halvdelen forventer at skulle fyre medarbejdere

Midlertidig chef overtager roret permanent i Munkebo

Nyhedsbrev

34.779 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Respekten for byggeriet starter fra bunden

Online Avis Arkiv
1

Farvel til anlægsloftet: Vinduesproducent tror på ordreboom

Lokalt byggefirma vinder Fredericias nye genbrugscenter

PKA bag yderligere 116 boliger i Vallensbæk

Prestigebyggerier koster JFP dyrt

Plus

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Betonekspertise helt ud til fingerspidserne

Lokale kræfter bag 92 nye boliger i Hernings plus-bydelen

Tegnestuer fyrer over 100 arkitekter på en uge

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Aluminiumsprofiler med optimal monteringsevne

Debat
Renovering af den almene boligsektor: Gang i beskæftigelsen - og den grønne omstilling

Plus

Renovering af almene boliger er rykket ud i overhalingsbanen

På baggrund af coronakrisen har Københavns største almene boligselskab, Fsb, besluttet at fremskynde 16 byggesager til en værdi af op mod 200 mio. kr.

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: Vi kan rykke Danmark - lige nu

Nyt våben mod ensomhed i Danmark: Struer Kommune og Realdania i boligindsats for ældre

Kig i gemmerne efter den kolde krig

Vælg rigtigt hvis konkursen truer

Plus

Portræt
Chefskifte i Tekniq Arbejdsgiverne: Globetrotter finder ny udfordring i stor organisation

Troels Blicher Danielsen skal med erfaring fra Slotsholmen, et internationalt udsyn og blik for digitalisering stå i spidsen for en af byggeriets store arbejdsgiverforeninger

Plus

Forseglingsbranchen: PCB er stadig et stort tabu i kommunerne

Kommunernes Landsforening ser en stigning i anmeldelser, men problemet er fortsat, at miljøgiften er usynlig og lugtfri. På nogle sager kan der være behov for skærpet tilsyn, siger KL

Plus

Nyt om navne

Projekter med 499 boliger sat i gang simultant

Wicotec Kirkebjerg-selskab overdrager produktion til leverandør

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Kloakmestrenes formand: Hæv håndværkerfradraget

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Svensk byggekæmpe tager første skridt ind i Danmark

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: Byggeriet leverer varen

Nu kommer hjælpen til selvstændige og små virksomheder

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Aalborg vil låne 400 mio. til at sætte gang i hjulene

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: Byggebranchens usexede fordel

Plus

Nyt om navne

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Frøslev Træ fordobler omsætningen på særlig trætype

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Brugte kraner købes og sælges

God Påske fra Jysk Element

Så blev det påske!

GROHEs priskatalog 2020 er nu klar!

Byggeweb Capture – Byggeriets stærkeste registreringsværktøj

Online opkvalificering med godtgørelse

Nyt projekt til Aubo Production A/S

Et nyt grønt boligkvarter – Cirkelbuen.

Vi sender medarbejdere på ferie i dag,

Online Revit og Solibri kurser

LAGEROVERSIGT Pladeprodukter - Se keflico.com/cat/nyheder

Beslagskrue til udendørs brug

Nyt samarbejde skal sikre industrikunder mere oppetid

Expression er flyttet ind hos ByMakers i Skanderborg

Fleksibel hejsløsning til hospital

Nu tester GTS-institut værnemidler 24 timer i døgnet

Ny ordre til Stender

Smede og Maskinfabrik Sjælland - H. Nielssons Maskinfabrik

Se video - Industrikraner som løfter din virksomhed

Gibotech får ny Projektchef

Hvornår skal du bruge luftovervågning på arbejdspladsen?

Vi kan opgradere din eksisterende kran! Fyns Kran Udstyr

Aluminiums Kraner fra JLM teknik, gør bare hverdagen nemmere

Gratis gå-hjem-møde om ISO 45001

Udendørs vandhane til alle fire årstider

Send til en kollega

0.219