23948sdkhjf

Døv arkitekt, blind akustiker

Samarbejde mellem fagene er nødvendigt, hvis rådgiverbranchen vil forebygge skadelige virkninger af støj. Forskning viser, at vi påvirkes langt mere af dårlig akustik end hidtil antaget

Vi kan lukke øjnene. Men vi kan ikke lukke ørerne. Derfor kan larm og forstyrrende baggrundsstøj på arbejdspladsen virke udmattende og stressende, hvis der ikke er tænkt på god akustik.

Ekspert i integration af akustisk og arkitektonisk design, Morten Roar Berg, som er konceptudvikler hos Ecophon, er overbevist om, at lyd og akustik er stærkt undervurderet i den moderne verden. Han er utilfreds med, at akustikken ofte skubbes til de sidste faser af et byggeprojekt, frem for at det tidligere i forløbet samkøres og kommer til at spille sammen med design- og planlægningsfaserne.

- Man overvejer først lydmiljøet, når meget andet er besluttet og låst. Mange bygninger må undergå en akustisk renovering kort tid efter overdragelsen, hvilket gør det langt dyrere og mindre bæredygtigt end at planlægge akustikken fyldestgørende fra starten, siger han til Arkbyg ved et branchearrangement under Meet2Build.

Planlæggere indenfor både enkeltprojekter og store byudviklingsprojekter bør ifølge ham motiveres til at forstå, værdsætte og tænke lyd ind i byer, organisationer og produkter. Det er efterhånden velbeskrevet, at mange moderne mennesker påvirkes negativt af støj, både fysisk, psykologisk og socialt, påpeger han.

Og som han siger på ecophon.com:

- Og jeg mener, at alle kan være med til at indtænke akustik i deres planlægning, fra håndværkere over designerne og hele vejen til politikerne.

Han efterlyser derfor nytænkning og nye knapper at skrue på, så byggebranchen, og ikke mindst rådgiverne og arkitekterne, tænker akustikken ind fra begyndelsen af skitseringen.

- Vi skal i højere grad spørge os selv, hvilke værktøjer, vi har til rådighed og hvilke principper man skal holde sig for øje, når man designer med ørerne, siger han. ///

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.297