23948sdkhjf

Rådgivere balancerer mellem fredning og nye funktioner

Ejendomme på hæderkronede hovedstads-adresser som Store Kongensgade, Nikolajgade og Dybensgade skal ikke i hænderne på hvemsomhelst, når renoveringen presser sig på

Der er langt fra hestevogne og Frederik den 7. til moderne familier i nutidige omgivelser, men det er stadig muligt af få noget fra begge verdener.

Hvem gør sig fortjent?
Bevaringsværdien hænger sammen med bygningens arkitektur og historie:
- Er bygningen et godt eksempel på periodens arkitektur eller på en særlig byggeskik?
- Er bygningstypen eller bygningsformen sjælden?
- Har bygningen dannet forbillede og står den intakt?
- Er udskiftninger og ombygninger tilpasset bygningens udtryk?

Bygninger med den højeste værdi 1 vil som oftest være fredede bygninger eller folkekirker.
Værdierne 2-4 er de bygninger, som i kraft af deres arkitektur, kulturhistorie og håndværksmæssige udførelse er fremtrædende eksempler.
Bygninger med bevaringsværdierne 5-6 er jævne, pæne bygninger, hvor ombygninger trækker ned.
Bevaringsværdierne 7-9 er ofte bygninger uden arkitektonisk udtryk eller med så mange udskiftninger, at de har mistet deres oprindelighed.
Cirka 357.000 bygninger har fået vurderet deres bevaringsværdi efter SAVE-metoden.
Kilde: kulturarv.dk

I hjertet af det gamle København i en baggård til Store Kongensgade ligger et stykke dansk erhvervs- og kulturhistorie, som rådgivningsfirmaet Gaihede har bragt frem til det 21. århundrede - vel at mærke uden at fjerne det 19. århundrede. Efter mere end et århundrede som erhverv og senest advokatkontor blev de fredede bygninger, Bernhard Hertz Guldvarefabrik, fra 1887, ændret til otte eksklusive ejerlejligheder.

- Det har været en spændende udfordring for os. Opgaven var at bevare bygningernes særegenhed, samtidig med, at vi fornyede og indrettede moderne boliger, siger teknisk direktør i Gaihede, Jesper Krog.

De fredede bygninger, der i dag ejes af ejendoms- og udviklingsselskabet Ceraco a/s, har en ganske særlig historie.

De blev bygget af Bernhard Hertz, der var en hæderkronet juveler og guldsmed, der levede fra 1834 til 1908.

Hans karriere startede med et brag, da svendestykket - en guldbladsarmring med diamanter, perler og rubiner, blev købt af kong Frederik den 7. for 300 rigsdaler.

I guldvarefabrikken var der smykkeproduktion til 1942. De seneste mange årtier har bygningerne været udlejet til forskelligt erhverv. Og nu er Bernhard Hertz Guldvarefabrik altså blevet til boliger - på en respektfuld måde.

Find bygningens energi
Balancen hos rådgiverne, arkitekterne og de udførende ligger mellem at sætte ældre og fredede bygninger i stand og samtidig tilføre en vis fornyelse og funktionalitet, der forvandler bygninger fra at være museumsgenstande fra en svunden tid til at være en del af dagens København.

- Kernen i en enhver renovering eller restaurering er at finde ind til bygningens sjæl og så arbejde ud fra det, sagde Jesper Krog ved renoveringen af Store Kongensgade-ejendommen.

Og han lytter også til andet end bygningen: Bygherrens behov er det vigtigste at få klarlagt og defineret.

- Hvis kunden ønsker at få sin bygning ført tilbage til sin helt oprindelige form, respekterer vi det, og bruger al vores indsigt og vores faglighed til at finde frem til det oprindelige. Men ofte har vi en dialog med bygherren omkring optimering af bygningens anvendelse med blandt andet mulighed for nye funktioner. Det betyder, at den får et nyt liv og bliver en del af vores nutid. Det er dette projekt et godt eksempel på, siger Jesper Krog.

Fingrene i en 221 år gammel ejendom
Igennem årene er Gaihede ingeniører og arkitekter blevet specialister i at renovere og restaurere fredede bygninger.

Hvad er bevaringsværdi?

Bevaringsværdi er et redskab til at passe på vores bygningskultur. Mange kommuner har registreret bevaringsværdien efter den såkaldte SAVE-metode, der står for Survey of Architectural Values in the Environment - kortlægning af arkitektoniske værdier i miljøet. Metoden bygger på en vurdering af:
- Arkitektonisk værdi
- Kulturhistorisk værdi
- Miljømæssig værdi
- Originalitet
- Tilstand
Hvert af de forhold vurderes på en skala fra 1-9 og sammenfattes til en samlet bevaringsværdi for bygningen. Som hovedregel vil den arkitektoniske og den kulturhistoriske værdi veje tungest. Karaktererne 1-3 regnes for en høj værdi.
Kilde: kulturarv.dk

En af dem var en restaurering af en 221 år gammel, fredet ejendom i det indre København, på hjørnet af Nikolajgade og Dybensgade - et par hundrede meter fra Holmens Kirke.

Bygningen har overlevet både brande og bombardementet af København i 1807.

Den er bygget i 1799, og årene havde slidt en del på den grå hjørneejendom, da arbejdet gik i gang.

Ejendommen havde sat sig og var sunket en smule hist og her, så ydermure er revnede og vindues- og dørkarme er skæve. Alt i alt trængte ejendommen til en kærlig hånd og en gennemgribende restaurering.

Bygningen er fredet og derfor under Kulturstyrelsens ansvar og beskyttelse.

Derfor blev bygningen sikret ved efterfundering af de eksisterende fundamenter ved hjælp af understøbning og nedpressede pæle.

Herefter blev der ophugget og støbt et nyt kældergulv. Og omlagt fordelingsledninger til varmen i kælderen samt nye afløb i jorden

Det hele blev sluttet af med renovering af tag, facader og vinduer.
kargaard

Netværk for fredning

Danske Arkitektvirksomheder har dannet et nyt netværk for medlemmer der arbejder med historiske, bevaringsværdige og fredede bygninger.

I forbindelse med Danske Arkitektvirksomheders indhentning af input til klimapartnerskaberne har flere medlemmer, der arbejder med fredede og bevaringsværdige bygninger, udtrykt ønske om etablering af et forum for arkitekter med interesse indenfor feltet.

Danske Arkitektvirksomheders direktør Lene Espersen deltager i første møde i marts, med det formål at videndele og formulere politiske mål om eksempelvis krav til bygningsfredningsloven og ikke mindst forholdet til bygningsreglementet.
Kilde: danskeark.dk

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187