23948sdkhjf

Brexit-balladen ramte vinduesindustrien i årets sidste måneder

Mens nye eksporttal i sidste uge viste, at bygge- og anlægsbranchens eksport til navnlig Tyskland i den grad tabte pusten i 2019, er det særligt Storbritannien, der driller den danske vinduesindustri.

Det fortæller direktør i brancheforeningen Vinduesindustrien, Johny H. Jensen, til Licitationens søstermedie Wood Supply.

– Generelt må man sige, at vinduesindustrien ikke er ramt af nedgang på det tyske marked, alene af den grund, at vi aldrig har haft en særlig stor eksport til Tyskland, forklarer branchedirektøren.

Som samlet branche skal de danske vinduesproducenters største eksportmarked i stedet findes i Storbritannien, og her kan man til gengæld mærke, at usikkerheden omkring Brexit har påvirket salget.

– Indtrykket er, at briterne har været tilbageholdende med at placere ordrer, fortæller Johny H. Jensen.

Det har betydet, at en del producenter har måttet se sig om efter andre markeder, som for eksempel det danske, der er gået en smule frem i 2019.

– Modsat er salget på de udenlandske markeder gået tilsvarende tilbage, fortæller Johny H. Jensen.

Usædvanlige udsving bekymrer
Selvom man hos brancheorganisationen havde forventet, at brexit-balladen ville sætte eksporten under pres, giver tallene for fjerde kvartal alligevel anledning til panderynker.

– Vi må konstatere, at udsvingene for fjerde kvartal 2019 er usædvanlige, fortæller Johny H. Jensen.

Han forklarer, at især salget til de udenlandske markeder tegner sig for et fald, der er større, end de sædvanlige kvartalsvise udsving har været inden for de seneste fem år.

– Faldet i salget til udlandet i fjerde kvartal skyldes primært et svigtende salg til Storbritannien og Irland. Situationen taget i betragtning er det ikke noget, der kommer som en overraskelse for os, men det giver alligevel anledning til en vis bekymring, lyder det fra Johny H. Jensen.

Selvom briterne officielt forlod EU den 30. januar i år, er det ikke noget, man hos Vinduesindustrien forventer, vil føre til en snarlig stabilisering.

– Det er fortsat meget usikkert, hvad der kommer til at ske, og vi regner ikke med, at vi kommer til at se en stabilisering lige med det første, lyder vurderingen fra branchedirektøren.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125