23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Når en værdikæde spiller helt sammen

Et bedre samarbejde i hele byggeriets værdikæde har længe været det store mantra for branchens virksomheder. Et optimeret samarbejde og en tidlig inddragelse af både bygherre, rådgiver, arkitekter, entreprenører, underentreprenører og byggematerialeproducenter kan i sidste ende spare parterne for dyre ekstraomkostninger, når et projekt endelig står færdig.

Senest har en ny undersøgelse fra DI Byg vist, at man kan reducere omkostningerne til nybyggeri med mellem fem og 15 pct - eller mellem 3,5 og 10,5 mia. kr. - ved at optimere byggeprocesserne herhjemme. Det kan eksempelvis være ved et styrket samarbejde på tværs i værdikæden.

Om der kan være besparelser på helt op til 15 pct. kommer nok an på, hvem man spørger. Under alle omstændigheder vil selv besparelser på 3 eller 4 pct. være fremgangsrigt.

For det er måske ikke så meget besparelserne, der skal være i fokus her. Jo, for bygherren er det jo altid godt, at kunne give mindre for et byggeri.

Men det essentielle i det er jo, at ved at alle parter i bygge- og anlægsbranchen begynder at tænke i tidlige inddragelse og får værdikæden ind under huden, så kan branchen blive langt mere effektiv og opføre bedre byggerier og anlægsprojekter.

For ingen er som bekendt bedre end det svageste led. Og hvis bare en aktør ikke lever op til samarbejdet ånd, kan det vælte hele læsset og gøre projekterne dyrere. Derfor skal de svage led minimeres, og det gør man kun ved samarbejde og videndeling.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111