23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Målsætning skal måske drosles ned

Praktikpladssituationen går ikke ligefrem den rigtige vej i øjeblikket. Antallet af nye uddannelsesaftaler faldt med cirka 1.200 fra november 2018 til november 2019 og samlet er der tale om et fald på 3 pct.

Dermed er der et stykke op til målsætningen om, at der er i 2025 skal være indgået mellem 8.000 og 10.000 flere praktikaftaler end i 2016. For nuværende er der kun 1.100 flere end i 2016.

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har foreløbig svaret med at indkalde til en række trepartsforhandlinger med arbejdsgivere og fagbevægelsen, når de igangværende overenskomstforhandlinger er overstået i løbet af foråret.

Men det hjælper jo ikke synderligt, at arbejdsmarkedets parter sætter sig rundt om et bord og tænker store tanker. Det er jo snarere konkrete handlinger, der skal på bordet.

Aktører har før snakket om pisk- og gulerodsmetoder over for virksomhederne i forhold til at tage flere lærlinge. Man kunne jo i første omgang belønne de virksomheder, som faktisk opretter praktikpladser og tager et uddannelsesansvar - selvfølgelig under hensyntagen til, at konjunkturerne i ikke mindst bygge- og anlægsbranchen ikke altid tilsiger, at virksomhederne tør binde an med lærlinge

Men samtidig bør man måske kigge på, om målsætningen om 8.000 til 10.000 flere aftaler holder. Den bør sættes under lup og eventuelt sættes ned. For skoleeleverne strømmer jo ikke ligefrem til erhvervsuddannelserne. Og fem år er ikke lang tid til en adfærdsændring.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125