23948sdkhjf

Forurenet ejendom omdannes til testhus

Region Midtjylland har købt et hus, hvor nye løsninger for forureningsramte huse kan udvikles og afprøves

Det forureningsramte i hus i Roslev nord for Skive blev købt i efteråret, fordi indeluften i huset er påvirket af jordforurening fra klorerede opløsningsmidler efter renseriet. Det var billigere for regionen at købe huset end at lave indeklimasikring, hvis huset blev købt af andre og skulle bruges som bolig.

Huset kan dog gøre gavn i udviklingsøjemed, og nu går Region Midtjylland i gang med at omdanne 60’er-huset til et testhus.

Nationale testgrunde
- Testhuset er et godt eksempel på, hvordan vi lever op til vores ambition om også at bidrage til udvikling. Som myndighed bruger vi hvert år mange millioner på undersøgelser, oprensning og afværge-løsninger. Derfor skal vi også gøre vores til, at vi på sigt får endnu bedre og mere bæredygtige løsninger til gavn for samfundet både sundhedsmæssigt og økonomisk, siger Jørgen Nørby (V), formand for Udvalget for Regional Udvikling.

Huset i Roslev skal nu føjes til rækken af nationale testgrunde. Det er teststeder, hvor regioner, rådgivende ingeniører og andre virksomheder kan gennemføre udvikling inden for jordforureningsområdet. Region Midtjylland har i dag også en testgrund på den gamle gasværksgrund i Horsens.

- Vi har manglet en ejendom, hvor vi kan lave forskellige tests uden at genere beboere. Det får vi nu. Vi stræber hele tiden efter at have de bedste og mest omkostningseffektive løsninger til at sikre boliger mod skadelige virkninger fra jordforurening. Men det kræver udvikling, hvor vi som myndighed går sammen med miljøteknologiske virksomheder og andre samarbejdspartnere om for eksempel at finde nye digitale løsninger og nye metoder til at afværge, oprense og måle forurening i huse på forurenede grunde, forklarer Morten Bondgaard, der er chef for regionens jordforureningskontor.

Når testperioden i huset er ovre efter en kortere årrække, er det planen at rive huset ned, så grunden ikke længere bruges til beboelse. Forureningen udgør på den måde ikke længere nogen risiko, og der er heller ikke fare for, at det forurener drikkevandskilder.

Region Midtjylland er så småt i gang med at installere måleudstyr til de første projekter og vil gerne fortælle naboer, lokale og andre interesserede om planerne med huset.

Kaptain

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187