23948sdkhjf

Dissing + Weitling skærper sit europæiske fokus

Arkitektvirksomhedens adm. direktør Steen Savery Trojaborg forbereder sig på nye tider i arkitektbranchen. Det sker i kølvandet på store opkøb. Tendens til at opgaverne kan flytte sig fra Sydøstasien mod Europa

Han håber på god vind, men forbereder sig på andre tider.

Arkitektvirksomheden Dissing + Weitling ændrer til dels sit tyngdepunkt mod måske flere europæiske opgaver, håber arkitektvirksomhedens adm. direktør Sten Savery Trojaborg.

Han er både forsigtig og direkte i sin tilgang til spørgsmålet "vil jeres forretning ændre sig ovenpå de store opkøb, vi har oplevet i branchen".

- Ja, der kommer til ske forandringer. Men det er ikke noget nyt i vores branche. Og det er interessant med de konsolideringer og fusioner vi ser i branchen lige nu. Det var spændende, at Rambøll for eksempel købte Henning Larsen, siger han diplomatisk til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Håber på godt samarbejde
Også en af Dissing + Weitlings mangeårige samarbejdspartnere, den rådgivende ingeniørvirksomhed Cowi, har for godt et år siden forstærket sine ydelser inden for integreret rådgivning. Det skete med opkøbet af Danmarks største tegnestue Arkitema Architects.

Men derfra og til at konkludere, at nu lukker meget ned for Dissing + Weitling, er forkert, mener tegnestuens direktør.

- Jeg håber og tror derimod på fortsat gode relationer til både Cowi og Rambøll - og andre rådgivende ingeniører. Vores projekter taler også for sig selv. Vi har en lang historie bag os på mobilitet, broer og infrastruktur, og vi har fået mange gode relationer. Og jeg kan se et spændende fremtidigt samarbejde for mig med for eksempel Henning Larsen, siger han.

Ikke desto mindre skærper Dissing + Weitling sit eget fokus mod de europæiske marked.

- Vi har også fokus på Tyskland og Schweitz, hvor vi allerede har samarbejdet med flere rådgivende ingeniører på infrastrukturprojekter. Så tyngdepunktet skifter lidt, siger han.

Men tegnestuen giver ikke køb på sin egenart, mener Steen Trojaborg.

- Hvert firma, også ingeniørvirksomhederne, har deres egen personlighed, og forskellige - unikke - måder at løse opgaverne på. De erfaringer har lært os, at der er andre måder at løse projekerne på, siger han.

Har I selv planer om omkøb, eller at lade jer opkøbe?
- Det er der ikke aktuelle planer om. Og der er også andre tegnestuer, som vi sammenligner os med, der har nogenlunde samme størrelse, som også fortsat holder sig fri; for eksempel 3XN.

Spreder sine æg
For Steen Savery Trojaborg er forandringer, også de store, et konstant vilkår for alle arkitektvirksomheder af den størrelse.

Men Dissing + Weitling har med sine fem partnere og cirka 60 medarbejdere for længst vænnet sig til at sprede sig over flere arkitektoniske discipliner, fra infrastruktur og mobilitet over erhvervsbyggeri til seneste et højprofileret hotelprojekt i form af Scandici Spectrum ved Kalvebod Brygge.

Så nok spidser konkurrencen til.

- Der er meget konkurrence i Danmark blandt arkitekter, og de store sammenslutninger er et udtryk for det, siger Steen Trojaborg.

Omvendt har Dissing + Weitling meget på cv’et allerede.

- Og det er ikke for at lyde krukket eller provokerende, men vi er forkælede af en del internationale henvendelser - ikke mindst i kraft af mange projekter i udlandet og et succesfuldt samarbejde med Cowi på infrastruktur i Sydøstasien, siger han.

Virksomheden har da også længe været i den del af verden. Og er det fortsat, senest med et aktuelt stisystem i den kinesiske by Xiamen (se historien herunder).

Og så langt tilbage som i begyndelsen af 2010’erne havde D+W projekter i for eksempel Vietnam.

Fredet drivhus får nyt liv

Dissing+Weitlings renoveringseksperter tager sig kærligt af det fredede Victoria-drivhus fra 1874 i Botanisk Have i København.
Det 12-kantede drivhus tages ned, genetableres som akvariedrivhus og flyttes, så det igen kan få en plads i haven.

Dissing+Weitlings rammeaftale om teknisk rådgivning for Københavns Universitet omfatter renovering og ombygning af universitetets ældste bygningsmasse. Én af de særlige opgaver herunder er nedtagning, renovering og genopførelse, med moderne tilpassede faciliteter, af det fredede drivhus, som oprindelig var et akvariedrivhus, da Botanisk Have blev anlagt i København af brygger J. C. Jacobsen.
Kilde: dissingweitling.com

- Men i lyset af de nye tider skal vi også være åbne for nye og flere måder at gøre det på. Vi skal fortsat være synlige, og jeg glæder mig over, at vi fortsat får henvendelser fra rådgivende ingeniører om at komme med på holdet, både ude og herhjemme, siger han.

At skabe alliancer
Han gætter på, at firmaets fokus på at holde en bred palet af opgaver samt fem partnere, som alle er meget inde i de enkelte sager, gør virksomheden attraktiv.

- Det handler om at skabe gode alliancer. Og jeg ser det som et sundhedstegn, at ikke kun de store ingeniørhuse og store arkitektvirksomheder går sammen, men at også de mindre tegnestuer finder sammen. Det kan styrke den arkitektoniske profil og egenart. Der skal være noget at vælge imellem. Ingen er interesserede i, at to butikker, der ligner hinanden til forveksling, ligger lige ved siden af hinanden på indkøbsgaden, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Så selv om grundtonen i arkitektbranchen de senere år er blevet noget mørkere, ikke mindst i kølvandet på de mange opkøb - der, med Steen Trojaborgs ord, "kan give bekymring over, om man sælger for meget ud af arvesølvet" - er der stadig en enorm bredde, energi og talent i branchen.

- Og vi skal huske, hvor langt vi er kommet her i Danmark. For 15 år siden, var der ingen der turde gætte på, at Danmark ville blive eksportør af tv-serier i verdensklasse eller at København ville blive et gastronomisk og arkitektonisk kraftcenter. Men det skete. Og danske arkitektur fejrer fortsat succes’er i udlandet, siger Steen Trojaborg.

Han tilføjer at ikke mindst på de danske særkendeområder bæredygtighed og cykelkultur vil danske arkitekter fortsat have en stor rolle at spille.

Læs mereDanske arkitekter tegner 23 km langt stisystem til Kina

Artiklen er en del af temaet Topchef i tale.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.159