23948sdkhjf

Dissing + Weitling skærper sit europæiske fokus

Arkitektvirksomhedens adm. direktør Steen Savery Trojaborg forbereder sig på nye tider i arkitektbranchen. Det sker i kølvandet på store opkøb. Tendens til at opgaverne kan flytte sig fra Sydøstasien mod Europa

Han håber på god vind, men forbereder sig på andre tider.

Arkitektvirksomheden Dissing + Weitling ændrer til dels sit tyngdepunkt mod måske flere europæiske opgaver, håber arkitektvirksomhedens adm. direktør Sten Savery Trojaborg.

Han er både forsigtig og direkte i sin tilgang til spørgsmålet "vil jeres forretning ændre sig ovenpå de store opkøb, vi har oplevet i branchen".

- Ja, der kommer til ske forandringer. Men det er ikke noget nyt i vores branche. Og det er interessant med de konsolideringer og fusioner vi ser i branchen lige nu. Det var spændende, at Rambøll for eksempel købte Henning Larsen, siger han diplomatisk til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Håber på godt samarbejde
Også en af Dissing + Weitlings mangeårige samarbejdspartnere, den rådgivende ingeniørvirksomhed Cowi, har for godt et år siden forstærket sine ydelser inden for integreret rådgivning. Det skete med opkøbet af Danmarks største tegnestue Arkitema Architects.

Men derfra og til at konkludere, at nu lukker meget ned for Dissing + Weitling, er forkert, mener tegnestuens direktør.

- Jeg håber og tror derimod på fortsat gode relationer til både Cowi og Rambøll - og andre rådgivende ingeniører. Vores projekter taler også for sig selv. Vi har en lang historie bag os på mobilitet, broer og infrastruktur, og vi har fået mange gode relationer. Og jeg kan se et spændende fremtidigt samarbejde for mig med for eksempel Henning Larsen, siger han.

Ikke desto mindre skærper Dissing + Weitling sit eget fokus mod de europæiske marked.

- Vi har også fokus på Tyskland og Schweitz, hvor vi allerede har samarbejdet med flere rådgivende ingeniører på infrastrukturprojekter. Så tyngdepunktet skifter lidt, siger han.

Men tegnestuen giver ikke køb på sin egenart, mener Steen Trojaborg.

- Hvert firma, også ingeniørvirksomhederne, har deres egen personlighed, og forskellige - unikke - måder at løse opgaverne på. De erfaringer har lært os, at der er andre måder at løse projekerne på, siger han.

Har I selv planer om omkøb, eller at lade jer opkøbe?
- Det er der ikke aktuelle planer om. Og der er også andre tegnestuer, som vi sammenligner os med, der har nogenlunde samme størrelse, som også fortsat holder sig fri; for eksempel 3XN.

Spreder sine æg
For Steen Savery Trojaborg er forandringer, også de store, et konstant vilkår for alle arkitektvirksomheder af den størrelse.

Men Dissing + Weitling har med sine fem partnere og cirka 60 medarbejdere for længst vænnet sig til at sprede sig over flere arkitektoniske discipliner, fra infrastruktur og mobilitet over erhvervsbyggeri til seneste et højprofileret hotelprojekt i form af Scandici Spectrum ved Kalvebod Brygge.

Så nok spidser konkurrencen til.

- Der er meget konkurrence i Danmark blandt arkitekter, og de store sammenslutninger er et udtryk for det, siger Steen Trojaborg.

Omvendt har Dissing + Weitling meget på cv’et allerede.

- Og det er ikke for at lyde krukket eller provokerende, men vi er forkælede af en del internationale henvendelser - ikke mindst i kraft af mange projekter i udlandet og et succesfuldt samarbejde med Cowi på infrastruktur i Sydøstasien, siger han.

Virksomheden har da også længe været i den del af verden. Og er det fortsat, senest med et aktuelt stisystem i den kinesiske by Xiamen (se historien herunder).

Og så langt tilbage som i begyndelsen af 2010’erne havde D+W projekter i for eksempel Vietnam.

Fredet drivhus får nyt liv

Dissing+Weitlings renoveringseksperter tager sig kærligt af det fredede Victoria-drivhus fra 1874 i Botanisk Have i København.
Det 12-kantede drivhus tages ned, genetableres som akvariedrivhus og flyttes, så det igen kan få en plads i haven.

Dissing+Weitlings rammeaftale om teknisk rådgivning for Københavns Universitet omfatter renovering og ombygning af universitetets ældste bygningsmasse. Én af de særlige opgaver herunder er nedtagning, renovering og genopførelse, med moderne tilpassede faciliteter, af det fredede drivhus, som oprindelig var et akvariedrivhus, da Botanisk Have blev anlagt i København af brygger J. C. Jacobsen.
Kilde: dissingweitling.com

- Men i lyset af de nye tider skal vi også være åbne for nye og flere måder at gøre det på. Vi skal fortsat være synlige, og jeg glæder mig over, at vi fortsat får henvendelser fra rådgivende ingeniører om at komme med på holdet, både ude og herhjemme, siger han.

At skabe alliancer
Han gætter på, at firmaets fokus på at holde en bred palet af opgaver samt fem partnere, som alle er meget inde i de enkelte sager, gør virksomheden attraktiv.

- Det handler om at skabe gode alliancer. Og jeg ser det som et sundhedstegn, at ikke kun de store ingeniørhuse og store arkitektvirksomheder går sammen, men at også de mindre tegnestuer finder sammen. Det kan styrke den arkitektoniske profil og egenart. Der skal være noget at vælge imellem. Ingen er interesserede i, at to butikker, der ligner hinanden til forveksling, ligger lige ved siden af hinanden på indkøbsgaden, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Så selv om grundtonen i arkitektbranchen de senere år er blevet noget mørkere, ikke mindst i kølvandet på de mange opkøb - der, med Steen Trojaborgs ord, "kan give bekymring over, om man sælger for meget ud af arvesølvet" - er der stadig en enorm bredde, energi og talent i branchen.

- Og vi skal huske, hvor langt vi er kommet her i Danmark. For 15 år siden, var der ingen der turde gætte på, at Danmark ville blive eksportør af tv-serier i verdensklasse eller at København ville blive et gastronomisk og arkitektonisk kraftcenter. Men det skete. Og danske arkitektur fejrer fortsat succes’er i udlandet, siger Steen Trojaborg.

Han tilføjer at ikke mindst på de danske særkendeområder bæredygtighed og cykelkultur vil danske arkitekter fortsat have en stor rolle at spille.

Læs mereDanske arkitekter tegner 23 km langt stisystem til Kina

Mere om: Dissing+Weitling
Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
Plus

Ikea-byggerier lader fortsat vente på sig

Tidslinjen for nyt Ikea varehus i både København og Esbjerg er fortsat ukendt, fortæller ekspansionschef

Plus

Energimærker kan spare klimaet for enorme mængder CO₂

Plus

Topchef i tale
Den nye topchef hos Kullegaard A/S: Vi er til lange rejser - ikke tigerspring

Kasper Tranekær Kullegaard overtog rollen som adm. direktør for 61 medarbejdere i sensommeren. Han er trods en del modgang og et sløjt regnskabsår stålsat på at bringe tegnestuen sikkert ind i 2020’erne.

Wicotec Kirkebjerg, eksperter i brand & sikring

Rådgivergiganter: 2020 bliver skelsættende

Nyhedsbrev

34.524 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

STB Byg vinder Horsens kommunes første nybyggeri til DGNB Guld

Online Avis Arkiv

Historiske håndværkerdyder anno 2020

Plus

Kullegaard styrker sit erhvervssegment efter år med store udfordringer

En ny ledelse på Holbæk-tegnestuen har trimmet virksomheden og reduceret sine segmenter fra syv til fem

Trio vinder AAB’s 100 års by

100 mio. kr. projekt i Thisted sat i søen med fem hold

Ny strategi giver bonus: Jönsson vinder ”ønskeprojekt”

Plus

Aart Architects er på opkøbsjagt i Sverige

Plus

Optimismen intakt trods afmatning: Aart Architects søger mod nye markeder

Tempoet i boligbyggeri er sat ned og investeringer i ny dokumentationsafdeling har krævet tid og penge, men adm. direktør Torben Skovbjerg Larsen ser mod 2020 med optimisme

Ny intelligent vandbremse på Kloakmessen 2020

Aarhus-tegnestue henter nye partnere internt

Plus

Akustikekspert: Arkitekter er døve - akustikere er blinde

Trio vinder børnehus i Slagelse

Plus

Bertelsen og Scheving Arkitekter ApS: Kulturarven skal sikre et godt 2020 hos restaureringseksperter

Byggeselskabet Paulsen med ny opgave i Viborg Baneby

Topchef i tale
Danske arkitekter tegner 23 km langt stisystem til Kina

Topchef i tale
Dissing + Weitling skærper sit europæiske fokus

Arkitektvirksomhedens adm. direktør Steen Savery Trojaborg forbereder sig på nye tider i arkitektbranchen. Det sker i kølvandet på store opkøb. Tendens til at opgaverne kan flytte sig fra Sydøstasien mod Europa

Ny bestyrelsesformand skal sikre fortsat vækst

Tidligere direktør og partner i Schmidt Hammer Lassen, Bente Damgaard, tiltræder som bestyrelsesformand i SKALA Arkitekter

Plus

Bygherrer efterlyser konkrete værktøjer til bæredygtighed

Både hos PensionDanmark og den langt mindre bygherre Kuben Byg A/S efterlyser direktørerne jordnære råd til de luftige Verdensmål fra FN

Plus

Bygherre-manifest skal være med til at redde kloden

På en baggrund af FNs verdensmål lancerer Bygherreforeningen i dag et nyt manifest, der skal drive den bæredygtige udvikling fremad

Se billederne: Ikonisk akvarium bliver til multikulturhus

Entreprenør fra Kolding bygger 262 studieboliger i Ballerup

Lokal entreprenør vinder Aarhus Vands nye domicil

Plus

Rådgivende ingeniører
Rådgiverne holder skindet på næsen

Plus

Anlægsloftet har ramt arkitekt

Se alle Medlemmernes egne nyheder

PRODUKTFOKUS: Treben i aluminium fra tyske IKAR GmbH

Kurser og seminarer hos Carl Stahl A/S

Stor udvidelse af bilhus til luksusbiler i millionklassen

Mangler du en kran i et trangt arbejdsområde?

Programmet til Building Green Aarhus er ude nu!

Nu er Herning Gymnasiums facade i en klasse for sig

Vibrationsdæmpning

Gratis kvalitetssikring af dine modelfiler

Fjern nemt og hurtigt spåner fra køle-smøremidlet

Midlertidige Kontorlokaler

Bliv udstiller på EL & TEKNIK 2020

Slut med vand på gulvet

Frer's jordfejlsrelæ DB3-serien

En DENSORB caddy fuld af overraskelser

Se straks, hvem der ringer på dørtelefonen

Én flowswitch, to målinger - til alle typer væsker

Helhedsorienteret indeklima

Hurtig montering med det populære KLIK-system fra SCANKAB

Nyt firmadomicil til WASYS A/S

Liv og glade dage til rejsegilde på Multihal i Hedensted Kom

Ny IP69K-afbryder tåler højtryksrensning & høje temperaturer

Vandværksmesse 31. januar - Roskilde

Nu er Herning Gymnasiums facade i særklasse

HighSpeed / Højhastighedskamera - Når det skal gå hurtigt

Grøn omstilling - hvilke køle og klimaanlæg skal du vælge?

Send til en kollega

0.313