23948sdkhjf

Dissing + Weitling skærper sit europæiske fokus

Arkitektvirksomhedens adm. direktør Steen Savery Trojaborg forbereder sig på nye tider i arkitektbranchen. Det sker i kølvandet på store opkøb. Tendens til at opgaverne kan flytte sig fra Sydøstasien mod Europa

Han håber på god vind, men forbereder sig på andre tider.

Arkitektvirksomheden Dissing + Weitling ændrer til dels sit tyngdepunkt mod måske flere europæiske opgaver, håber arkitektvirksomhedens adm. direktør Sten Savery Trojaborg.

Han er både forsigtig og direkte i sin tilgang til spørgsmålet "vil jeres forretning ændre sig ovenpå de store opkøb, vi har oplevet i branchen".

- Ja, der kommer til ske forandringer. Men det er ikke noget nyt i vores branche. Og det er interessant med de konsolideringer og fusioner vi ser i branchen lige nu. Det var spændende, at Rambøll for eksempel købte Henning Larsen, siger han diplomatisk til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Håber på godt samarbejde
Også en af Dissing + Weitlings mangeårige samarbejdspartnere, den rådgivende ingeniørvirksomhed Cowi, har for godt et år siden forstærket sine ydelser inden for integreret rådgivning. Det skete med opkøbet af Danmarks største tegnestue Arkitema Architects.

Men derfra og til at konkludere, at nu lukker meget ned for Dissing + Weitling, er forkert, mener tegnestuens direktør.

- Jeg håber og tror derimod på fortsat gode relationer til både Cowi og Rambøll - og andre rådgivende ingeniører. Vores projekter taler også for sig selv. Vi har en lang historie bag os på mobilitet, broer og infrastruktur, og vi har fået mange gode relationer. Og jeg kan se et spændende fremtidigt samarbejde for mig med for eksempel Henning Larsen, siger han.

Ikke desto mindre skærper Dissing + Weitling sit eget fokus mod de europæiske marked.

- Vi har også fokus på Tyskland og Schweitz, hvor vi allerede har samarbejdet med flere rådgivende ingeniører på infrastrukturprojekter. Så tyngdepunktet skifter lidt, siger han.

Men tegnestuen giver ikke køb på sin egenart, mener Steen Trojaborg.

- Hvert firma, også ingeniørvirksomhederne, har deres egen personlighed, og forskellige - unikke - måder at løse opgaverne på. De erfaringer har lært os, at der er andre måder at løse projekerne på, siger han.

Har I selv planer om omkøb, eller at lade jer opkøbe?
- Det er der ikke aktuelle planer om. Og der er også andre tegnestuer, som vi sammenligner os med, der har nogenlunde samme størrelse, som også fortsat holder sig fri; for eksempel 3XN.

Spreder sine æg
For Steen Savery Trojaborg er forandringer, også de store, et konstant vilkår for alle arkitektvirksomheder af den størrelse.

Men Dissing + Weitling har med sine fem partnere og cirka 60 medarbejdere for længst vænnet sig til at sprede sig over flere arkitektoniske discipliner, fra infrastruktur og mobilitet over erhvervsbyggeri til seneste et højprofileret hotelprojekt i form af Scandici Spectrum ved Kalvebod Brygge.

Så nok spidser konkurrencen til.

- Der er meget konkurrence i Danmark blandt arkitekter, og de store sammenslutninger er et udtryk for det, siger Steen Trojaborg.

Omvendt har Dissing + Weitling meget på cv’et allerede.

- Og det er ikke for at lyde krukket eller provokerende, men vi er forkælede af en del internationale henvendelser - ikke mindst i kraft af mange projekter i udlandet og et succesfuldt samarbejde med Cowi på infrastruktur i Sydøstasien, siger han.

Virksomheden har da også længe været i den del af verden. Og er det fortsat, senest med et aktuelt stisystem i den kinesiske by Xiamen (se historien herunder).

Og så langt tilbage som i begyndelsen af 2010’erne havde D+W projekter i for eksempel Vietnam.

Fredet drivhus får nyt liv

Dissing+Weitlings renoveringseksperter tager sig kærligt af det fredede Victoria-drivhus fra 1874 i Botanisk Have i København.
Det 12-kantede drivhus tages ned, genetableres som akvariedrivhus og flyttes, så det igen kan få en plads i haven.

Dissing+Weitlings rammeaftale om teknisk rådgivning for Københavns Universitet omfatter renovering og ombygning af universitetets ældste bygningsmasse. Én af de særlige opgaver herunder er nedtagning, renovering og genopførelse, med moderne tilpassede faciliteter, af det fredede drivhus, som oprindelig var et akvariedrivhus, da Botanisk Have blev anlagt i København af brygger J. C. Jacobsen.
Kilde: dissingweitling.com

- Men i lyset af de nye tider skal vi også være åbne for nye og flere måder at gøre det på. Vi skal fortsat være synlige, og jeg glæder mig over, at vi fortsat får henvendelser fra rådgivende ingeniører om at komme med på holdet, både ude og herhjemme, siger han.

At skabe alliancer
Han gætter på, at firmaets fokus på at holde en bred palet af opgaver samt fem partnere, som alle er meget inde i de enkelte sager, gør virksomheden attraktiv.

- Det handler om at skabe gode alliancer. Og jeg ser det som et sundhedstegn, at ikke kun de store ingeniørhuse og store arkitektvirksomheder går sammen, men at også de mindre tegnestuer finder sammen. Det kan styrke den arkitektoniske profil og egenart. Der skal være noget at vælge imellem. Ingen er interesserede i, at to butikker, der ligner hinanden til forveksling, ligger lige ved siden af hinanden på indkøbsgaden, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Så selv om grundtonen i arkitektbranchen de senere år er blevet noget mørkere, ikke mindst i kølvandet på de mange opkøb - der, med Steen Trojaborgs ord, "kan give bekymring over, om man sælger for meget ud af arvesølvet" - er der stadig en enorm bredde, energi og talent i branchen.

- Og vi skal huske, hvor langt vi er kommet her i Danmark. For 15 år siden, var der ingen der turde gætte på, at Danmark ville blive eksportør af tv-serier i verdensklasse eller at København ville blive et gastronomisk og arkitektonisk kraftcenter. Men det skete. Og danske arkitektur fejrer fortsat succes’er i udlandet, siger Steen Trojaborg.

Han tilføjer at ikke mindst på de danske særkendeområder bæredygtighed og cykelkultur vil danske arkitekter fortsat have en stor rolle at spille.

Læs mereDanske arkitekter tegner 23 km langt stisystem til Kina

Mere om: Dissing+Weitling
Hold dig opdateret med Licitationen

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)

Byggerijob

Forsiden lige nu

Sweco binder to arkitektbrands sammen i ny arkitekttegnestue

Arkitema udvider partnerkredsen

Bar mark bliver til cirkulær bydel med 550 boliger i Holstebro

Så er nomineringerne til Building Awards 2020 i gang

Plus

På byggepladsen: Den nye arkitektskole vil være et anti-ikon

Nyhedsbrev

34.964 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Online Avis Arkiv
Plus

Direktør hos Hillerød-arkitekt: Der skal være tomt for bordenden og fuldt rundt om bordet

Plus

Supersygehus udfordret i samarbejde med storentreprenør

Plus

SLA skal genoplive Detroit-kvarter

Plus

Erik Arkitekter indtager Fyn efter langt tilløb

Plus

Lønpakker er ubrugelige for de fleste tegnestuer

Plus

Tegnestuer gemmer fyresedlerne væk

Antallet af arkitektfyringer er på vej ned og er nu blevet overhalet af nyansættelser. Optimismen ulmer, men Forbundet Arkitekter og Designere frygter, at opbremsningen kan komme senere

Plus

Ny arkitektfusion er modtræk til skærpet konkurrence

Juul Frost Arkitekter udpeger ny leder og to nye partnere

Plus

To jyske arkitektvirksomheder går sammen

Arkitekturen drives frem gennem den gode dialog med kunden, siger adm. direktør Carsten Gjørtz, hvis Aarhus-firma har fusioneret med vestjyske Søren Andersen Arkitekter

Plus

Flere mindre tegnestuer forener kræfterne

At mindre arkitektvirksomheder går sammen for at klare sig i konkurrencen mod de store ingeniørkoncerner er en stigende men dog ikke voldsom tendens, siger Lene Espersen, direktør i Danske Arkitektvirksomheder

Arkitektfusion på tværs af Jylland

Plus

Højhusprojekt ændrer Viborgs skyline

Et ambitøst Viborg-projekt er i støbeskeen og afventer en ny lokalplan. Rambøll Arkitekter og den lokale tegnestue Quattro Arkitekter har designet et 16 etagers boligbyggeri, underjordisk parkering og en landskabsplan

Plus

Fremtidsinvesteringer fylder hos Skala Arkitekter

Horsens-arkitekten Skala Arkitekter er vokset med raketfart de seneste år, og vækstplanerne er fortsat store på trods af coronakrisen

Plus

Horsens-tegnestue tager kampen op i København

Aftaler til 415 millioner – Rambøll tager broderparten

Plus

2,5 milliarder ekstra i 2021: Løftet anlægsloft gør byggebranchen fortrøstningsfuld

Plus

Jeg skal indkredse det liv, der leves - også i fremtiden

Byudvikling kan ikke overlades til én faggruppe alene, mener antropolog Cecilie Jessen Hansen, ansat hos landskabsdesign- og byplanfirmaet SLA

Plus

Andre fag i byggeriet

Plus

Mennesker mistrives uden natur

Der har tidligere været for lidt fokus på at indarbejde natur i byggeri. Derfor er mit job blandt andet at pege på alt det, der giver merværdi til et projekt, siger biolog hos SLA Kristine Kjørup Rasmussen

Plus

Friis & Moltke vil mere i udlandet

arkbyg
Arkitektfirma bringer Aalborg-skole ind i fremtiden

arkbyg
Danske arkitekter giver ny energi til trist erhvervsområde

Plus

Krisen rammer alle med projekter i udlandet

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Øg doseringskvaliteten ved at undgå luftindeslutninger

Brandsikker og stærk tagisolering på et af Danmarks største

Grøn køling til industrien

AB Electric holder øje med værdierne!

Synlighed med storytelling

Prækvalificeret til strategisk rammeaftale med Bygst

Salgsbod: Udendørs servering til cafe i special container

MTO electric a/s holder åbent hele sommerferien

Canon har valgt et transportbånd med flere rækker

Sommerferie – men vi holder åbent

Busch Vakuumteknik Ønsker god sommerferie

Leverandørsamarbejde er en tillidssag for Lindab

Produktnyhed hos Carl Stahl A/S: Ergolash surringer

Kolding Kommune har styr på bygningsdata fra start til drift

NOPA kærre leveret til Arkil

NOS A/S – din faldsikrings specialist.

ISO 14001 Inspirationsseminar

Betonlasur giver flotte kontraster i Gellerup

Pettinaroli 51KE kuglehane med nikkel- og blyfri overflade

Industriteknik på Lolland Falster = H. Nielssons Maskinfab.

Nye og Brugte kranløsninger sælges af stålspecialisten

Certificeret licenshaver aktiv i sit netværk

Smede og stålarbejde Lolland Falster = H. Nielssons Smede

Vi bygger en Kran App - vil du hjælpe os?

DSG øger kapaciteten med ny hærdeovn

Send til en kollega

0.25