23948sdkhjf

Hvorfor står den bæredygtige kamp kun mellem træ og beton?

Midt i "religionskrigen" overser mange, at vi allerede har veldokumenterede alternativer, der viser en sikker, bæredygtig og effektiv tredje vej frem, skriver dagens debattør

Omkring 40 procent af Danmarks energiforbrug går til bygninger, og byggebranchen står for omtrent samme procentdel af landets ressourceforbrug. Samtidig genererer det danske byggeri op mod 35 procent af vores samlede affaldsmængde. Det svarer til 4,1 mio. ton hvert eneste år. Det ved de fleste i byggeriet allerede.

Netop derfor er det også vigtigt, at vi får diskuteret, hvordan vi både sænker forbruget af energi og ressourcer i byggeriet og samtidig sikrer øget genanvendelse af byggematerialerne.

Lige nu har diskussionen nærmest udviklet sig til det, flere har beskrevet som en "religionskrig" mellem tilhængerne af træ og tilhængerne af beton. Men uanset hvilken trosbekendelse man sværger til, skal løsningerne udvikles yderligere for at kunne fungere som fundament for byggeriet i fremtiden. Hverken træ eller beton kan i dag benyttes i det omfang og på alle de måder, som er nødvendige for at nå vores reduktionsmål.

Kig efter alternativer
Med andre ord er der for mange, der i kampens hede har blikket alt for stift rettet mod løsninger, som måske først er helt klar om nogle år. Man glemmer at se på de muligheder, vi allerede har i dag: Porebeton er for eksempel et byggemateriale, som lige nu kan levere på både funktionalitet og bæredygtighed. Det kan blandt andet genanvendes til fremstilling af nye løsninger i porebeton.

Og det skriver jeg ikke kun, fordi jeg selv arbejder med porebeton hver dag.

Forstå mig ret: Jeg siger ikke, at byggesystemer i porebeton kan erstatte beton- eller trækonstruktioner 100 procent i alle typer projekter, sådan som det er i dag.

Derfor er det også positivt, at betonbranchen i Danmark har lanceret en plan om at halvere sit CO2-udslip inden for de næste 10 år. Og det er heller ikke mange måneder siden, at det EU-støttede projekt Build-In-Wood blev søsat med 75 mio. kr. i ryggen og et mål om at øge anvendelsen af bærende trækonstruktioner i etagebyggeri.

Begge er gode initiativer med potentielt store perspektiver for fremtidens byggeri. Men ingen af dem rykker ved byggeriets miljøaftryk nu og her. De forskellige løsninger skal først udvikles, og der skal for eksempel opfindes helt nye typer af cement for at nå målet om en halvering af betonens CO2-udslip. Hvad skal branchen stille op indtil da? Og hvordan skal resten af byggeriet forholde sig?

Jeg mener, at når vi for eksempel retter blikket mod de 1,6 mio. nye lejligheder, der anslås at skulle opføres i Europa hvert år frem mod 2050, så er det da oplagt også at kigge i retning af alternativer til træ og beton.

Det handler nemlig ikke kun om at sikre et bæredygtigt byggeri med markant lavere CO2- og miljømæssigt aftryk. Det handler også om at bygge sikre og sunde boliger, hvor mennesker trives og gerne vil opholde sig.

Og her skaber byggeri i porebeton allerede nu i hundredtusindvis af nye gode eksempler på, hvordan det kan gøres, hvert eneste år verden over. Dem kunne vi jo starte med frem for at satse hele vores grønne fremtid på byggeløsninger, der måske først er helt klar om mange år.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094