23948sdkhjf

Stålcertificering ramt af kaos

Kunder hos certificeringsorganet Kiwa risikerer at stå med ugyldigt EN1090 certifikat den 9. december.

Certificerings- og inspektionsvirksomheden Kiwa er i øjeblikket suspenderet som udsteder af de EN1090 certifikater, der gør det muligt for certificerede smedevirksomheder at udarbejde CE-mærkede stålkonstruktioner til brug i byggeriet.

Og hvis ikke Kiwa i løbet af de kommende dage formår at få ophævet den aktuelle suspendering, så står Kiwas kunder efter den 9. december med et ugyldigt EN1090 certifikat.

Det fremgår af et brev, som Kiwa har sendt til sine kunder den 3. december underskrevet af Kiwa-direktør Peter Lock.

Det er det danske officielle akkrediterinsgorgan DANAK, som har suspenderet Kiwa, og det fremgår ligeledes af brevet, at suspenderingen skyldes fejl og mangler fundet ved en audit hos en Kiwa-kunde, hvor DANAK deltog.

Manglerne bestod af en dårlig beskrevet kvalitetshåndbog hos Kiwas kunde samt manglende auditering af boltsamlinger og overfladebehandling.

Suspenderet i september
DANAK’s direktør Jesper Høy siger til Jern & Maskinindustrien, at suspenderingen af Kiwa fandt sted tilbage i september i år, og at det indtil nu ikke er lykkedes for Kiwa at få suspenderingen ophævet.


- Generelt gælder det, at når vi har en sag, hvor vi finder uregelmæssighed under f.eks. en EN1090 audit, så kræver vi en analyse fra det certificerende organ, så vi kan være helt sikre på, at alle andre udstedte certifikater er i orden, siger Jesper Høy.

Han henviser til, at certificeringerne ofte dækker vigtige produkter og egenskaber og henviser til, at EN1090 også gælder store og kritiske stålkonstruktioner.

- Så det er yderst vigtigt, at der er sikkerhed for, at certificeringerne er korrekte, siger Jesper Høy, som bekræfter, at 9. december er skæringsdag for Kiwa til at få godkendt og verificeret den rette dokumentation og få suspenderingen ophævet.

Kiwa står til de-notificering
Efter den 9. december kan Kiwa blive de-notificeret som godkendt certificeringsorgan på EN1090, og certifikater udstedt af Kiwa er fra den dato ikke gyldige mere.

- Virksomhedernes EN1090 certificering er betinget af, at certificeringen løbende overvåges af det notificerede organ, der har udstedt certifikatet, og et de-notificeret organ kan ikke overvåge kunderne, forklarer Jesper Høy.

Det har trods flere henvendelser ikke været muligt for Jern & Maskinindustrien at få kommentarer fra Kiwa om sagen.

Derfor er det også uklart, hvor mange Kiwa kunder der er ramt af den aktuelle sag, og det er ligeledes uklart, hvordan de Kiwa-certificerede kunder skal forholde sig, hvis Kiwa bliver de-notificeret 9. december.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.172