23948sdkhjf

På dansk skolebænk i Ho Chi Minh City

I Vietnam har godt 30 studerende taget hul på en uddannelse til bygningskonstruktør, der er eksporteret fra Danmark

Professionshøjskolen UCN har i en årrække arbejdet på at eksportere deres bygningskonstruktøruddannelse til Vietnam, og nu er det første hold studerende i gang.

I Aalborg har UCN i mange år udbudt både en dansk og en international bygningskonstruktøruddannelse, og det er en tilsvarende international udgave, tilpasset de asiatiske forhold, der nu ser dagens lys i Asien.- Vi har været i gang med etableringen af uddannelsen i Vietnam siden 2011. Det har krævet en enorm indsats at få uddannelsen stablet på benene, og derfor er det fantastisk, at de første studerende er startet. Vi kan mærke, at de store vietnamesiske og internationale entreprenørfirmaer virkelig tror på det her projekt, og de er klar til at åbne deres døre for vores studerende, når de for eksempel skal i praktik, fortæller Lene Augusta Jørgensen, rektor på UCN, i en pressemeddelelse.

Professionsbacheloruddannelsen til bygningskonstruktør, der varer 3,5 år, er attraktiv i Vietnam og sågar hele Asien, fordi uddannelsen er helt ny på de kanter, og samtidig er byggebranchen i rivende udvikling i mange asiatiske lande. Vietnam og de sydøstasiatiske lande generelt mangler bygningskonstruktører, der kan styre store byggeprocesser og fungere som bindeled mellem ingeniører, arkitekter, entreprenører og bygherren.

Danske studerende til Vietnam
Rektor Lene Augusta Jørgensen ser store muligheder i, at UCN nu udbyder bygningskonstruktøruddannelsen både i Danmark og Vietnam.

- For os handler det først og fremmest om at skabe endnu bedre forudsætninger for udveksling af studerende og viden, samarbejde med internationale forskere og undervisere og international praktik. Ved at eksportere en af vores uddannelser 1-1 til Vietnam får vi en enestående mulighed for netop det, forklarer hun.

For nylig var 25 studerende fra bygningskonstruktøruddannelsen i Aalborg for eksempel i Vietnam på et fjorten dages ophold, og det kommer man fremover til at se i endnu højere grad.

- De danske studerende har også fået langt bedre mulighed for at komme i praktik hos de store byggekoncerner i Vietnam og på den måde kan de få en særlig profil på deres uddannelse. De vietnamesiske studerende vil tilsvarende kunne komme hertil og tage en del af deres uddannelse, forklarer UCN’s rektor.

Arbejdsomme studerende
Uddannelsen udbydes i et samarbejde med Ho Chi Minh City University of Architecture (HCMUARC), og undervisningen varetages af både danske og vietnamesiske undervisere.

Én af dem er Carl Redmond, der har også har haft en afgørende rolle i etableringen af selve uddannelsen i Vietnam. Han har stået for en del af undervisningen af de vietnamesiske bygningskonstruktørstuderende på den nye uddannelse.

- Det første hold er en god blanding af unge mænd og kvinder fra Vietnam samt en enkelt studerende fra Peru, og de er meget arbejdsomme og motiverede. For os er det en virkelig spændende udfordring at skulle tænke vores undervisning ind i en ny kontekst med et helt andet klima, en anderledes kultur og nye arbejdsmetoder, siger Carl Redmond i pressemeddelelsen.

UCN har i flere år haft et kontor i Ho Chi Minh City, og det har også været med til at åbne dørene for andre af institutionens uddannelser. Studerende fra pædagoguddannelsen og sundhedsuddannelserne har bl.a. været på forskellige typer ophold i Vietnam.

Bygningskonstruktøruddannelsen i Vietnam er akkrediteret af såvel Uddannelses- og Forskningsministeriet i Danmark og Ministry of Education and Training i Vietnam. Kaptain

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.109