23948sdkhjf

Finanslov giver nye mulighed for udenlandsk arbejdskraft

Partierne bag finanslovaftalen er enige om en ny mulighed for at hente udenlandsk arbejdskraft fra 1. juli 2020.

For det første skal professionen sættes på en positivliste over uddannede, der er velkommen på det danske arbejdsmarked. Det forudsætter, at der er mangel på den bestemte type færdigheder og viden.

Dernæst skal virksomheden leve op til danske løn- og ansættelsesvilkår, som svarer til de "mest repræsentative arbejdsmarkedsparters landsdækkende overenskomster", i hvert fald hvis drejer sig om arbejdsklausuler i statslige kontrakter.

LO-overenskomster
Formuleringen betyder, at 3F- og andre FH-overenskomster (Fagbevægelsens Hovedorganisation er fusionen mellem LO og FTF) vil være grundlaget i byggebranchen.

Videre skal virksomhederne opfylde deres samfundsmæssige pligter for uddannelse af lærlinge og elever. Det betyder i praksis, at virksomheden har det antal besatte praktikpladser, som måltallet tilsiger efter Praktikplads-AUB-ordningen (Arbejdsgiverne Uddannelsesbidrag).

Ny kontrolenhed
De næste fire år bevilges i alt 20 mio. kr. til en central enhed i staten, som kontrollerer leverandørernes overholdelse af arbejdsklausuler,

Et par initiativer sigter skal lokke herboende udlændinge og flygtninge ud på arbejdsmarkedet.

Der iværksættes tillige en kampagne over for europæisk, faglært arbejdskraft i Storbritannien, som gerne vil flytte på grund af Brexit.

Byggeplads-ID
Som led i bekæmpelsen af social dumping skal ID-kort udbredes i kommunale, regionale og statslige byggeprojekter, hvilket omfatter skoler, supersygehuse, slotsrenoveringer og veje. Forbilledet er Københavns Kommunes pilotprojekt.

I første omgang skal en arbejdsgruppe komme med forslag, som skal afprøves i fire pilotprojekter.

"Formålet er at se, om en ID-kortordning vil kunne effektivisere og skærpe overholdelsen af arbejdsklausuler ved, at det bliver nemmere for de offentlige bygherrer at identificere leverandører, faggrupper, ansættelsesformer mv., hvor der erfaringsmæssigt er øget risiko for, at løn- og arbejdsvilkår ikke er overholdt," hedder det i finanslovaftalen.

Læs også: Håndværkerfradraget overlever med ny finanslov

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125