Kollektiv transport skal kunne det samme som bilen
Det er efterhånden klart, at vi er nødt til at skifte til transportmidler, som ikke anvender fossile brændstoffer. Hvad forhindrer os i nu og her - som individer og samfund - at bruge klimavenlig transport i stedet for benzinbil og tog?
Forfatter Tor Nørretranders taler torsdag 5. december på Vejforum om den nødvendige omstilling til klimavenlige transportformer. Han er kendt for sine debatbøger om at være menneske i en moderne tid.
I oktober 2019 udkom Samfundsglæde, der handler om at beskytte vores samfund mod opløsning som følge af kortsynede kalkuler.
- Omstilling til kollektive og miljøvenlige transportmidler forudsætter, at politikerne lytter til borgerne og ser på deres behov. Det kollektive net skal være langt mere tilgængeligt, effektivt og generøst, hvis flere skal vælge det til og benzinbilen og flyet fra, udtaler Tor Nørretranders i en pressemeddelelse.
Mere privatliv
Bilen er for mange ’en ekstra udestue’, som tidligere trafikminister Arne Melchior engang sagde.
- Vi er nødt til at udvide og indrette toge og andre offentlige transportmidler til at være lige så hurtige og bekvemme som bilen. Men der er langt igen og endnu ikke stor mulighed for privatliv i offentlige transportmidler, siger Tor Nørretranders.
Vi må se i øjnene, at mange foretrækker at være i fred, når de rejser, mener han.
I tog er vi ofte tvunget til øjenkontakt med andre passagerer og sommetider fysisk kontakt med sidemanden.
- Den store fordel ved kollektive transportmidler er, at du kan arbejde eller hvile. Det er til gengæld svært at få lov at være dig selv, som du kan det i bilen. Hvorfor ikke indrette S-toge og IC3-toge, så vi sidder forskudt med ansigtet i samme retning og dermed får albuerum og fred? foreslår Tor Nørretranders.
Meget handler om at gøre de miljøvenlige transportmidler mere attraktive, for vi er magelige vanedyr og vælger det lette og bekvemme.
Gør det let at lade elbilen op
Det bør for eksempel være lige så let at oplade elbiler, som det i dag er at fylde tanken på sin benzinbil.
Tor Nørretranders har ikke tidligere ejet en bil, men efter at være flyttet fra Klampenborg til Samsø, besluttede han at lease en elbil.
- Bilen gør mine rejser lettere, men det er en evig udfordring at planlægge opladning. På motorveje er der masser af tankstationer og skilte, der informerer om afstanden til næste benzinforsyning. Det er derimod virkelig svært at finde ud af, hvor opladning af elbiler er mulig. Der findes ikke konsekvent og overskuelig information, hverken på vejene eller på internettet, konstaterer han i pressemeddelelsen.
Vend udviklingen
Men hvorfor hænger vi dog som samfund stadig sådan i bremsen, når det kommer til omstilling til miljøvenlig transport?
- Vores nuværende infrastruktur bygger historisk set på opfindelsen af bilen. Den så helt anderledes ud, da vi kun havde hestevogne at rejse i over land. Vi var jo engang en søfartsnation og foretrak søvejene, som var hurtigere og sikrere, forklarer Tor Nørretranders.
En ø som Samsø var i 1500-tallet let at komme til, mens rejser over land var farlige og besværlige.
På det tidspunkt var Tyskland med al sin skov handelsmæssigt ikke så udviklet som for eksempel Danmark og Holland. Med bilens opfindelse blev rejser ad landevej den foretrukne rejseform og benzin den favoriserede energikilde. I dag er samfundet ensidigt indrettet til bilkørsel.
- Personer med politisk magt skal turde beslutte at gå hele vejen og tage konsekvensen af klimakrise og begrænsede ressourcer. Først når vi politisk prioriterer miljøvenlige transportmidler, vil udviklingen vende og overforbruget af fossile brændstoffer falde, siger han.
Scoreværdi til elbil, tog og cykel
Tor Nørretranders peger til slut på en kulturel faktor, der styrer i hvert fald mænds valg. Han taler om transportmidlers scoreværdi og dermed magt til at bestemme mænds adfærd.
- Mænd er styret af, hvad kvinder kan lide. Kan de lide, at vi slår hovedet ned i maven på hinanden, gør vi det. Vil de have, at vi arbejder for fred i verden, gør vi det. Da jeg var ung, var en rød sportsvogn det ultimative scoretrick. Senere blev det den absurd benzinslugende firehjulstrækker, som i dag er et turnoff. I dag bør det være en elbil eller en kabinecykel.
Og hvad med cyklen? Hvordan fremmer vi brugen af den i byerne? Det er let nok, mener Tor Nørretranders.
Gør cykelstierne bredere og lav flere baner.
- Politikerne sørger velvilligt for flere spor til bilerne, men på cykelstier i byer er der ofte stor trængsel, stor forskel i trafikanternes hastighed og ingen mulighed for at skifte bane og overhale. Det betyder, at mange vælger cyklen fra. Det hele starter og slutter med politik og prioritering.
brahe