23948sdkhjf

Vejafvanding - nu også i de mindre kommuner

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Køge og Albertslund kommuner er blandt de kommuner, der har stigende fokus på klimatiltag

De store kommuner som København, Odense, m.fl. har længe prioriteret indsatsen for velfungerende vejafvanding, så de slipper for at foretage dyre akutreparationer på nedslidte vejbrønde og stikledninger.

Nu er vejafvanding også kommet højt på dagsordenen hos de lidt mindre kommuner - bl.a. Albertslund og Køge, hvor samarbejdet med bl.a. forsyningerne er med til at synliggøre behovet for at nedbringe efterslæbet på området.Det fortæller entreprenøren, Aarsleff om i en pressemeddelelse.

Hos Køge Kommune kender anlægs- og driftschef, Veje og Byrum, Søren Toft Mahler problemstillingen med utætte og skadede vejbrønde og ledninger.

Derfor er man via stikprøver nu i gang med at danne sig et overblik over ledningernes tilstand, så man har et præcist grundlag at tage beslutninger ud fra og derved også kan fremlægge kvalificerede budgetter.

- Der er jo en stor økonomisk gevinst ved at være på forkant med udviklingen. Et godt eksempel er, at hvis vi f.eks. skal asfaltere en strækning i kommunen, så er det essentielt at vide, at brønde og ledninger ikke kort tid efter falder sammen, så vi skal bruge økonomi og ressourcer på at komme tilbage og udbedre skader i den nye belægning, forklarer Søren Toft Mahler.

Udføres mest skånsomt
Søren Toft Mahler pointerer endvidere, at I en gammel by som Køge med smalle gader og få indfaldsveje, kan det være problematisk at grave, og man er derfor hele tiden opmærksomme på, hvordan arbejdet kan udføres så skånsomt som muligt i forhold til trafik mv.

- Derfor er det også afgørende, at vi får overblik over skadernes omfang og derved renoveringsbehovet, inden ledninger og brønde falder helt sammen. Det er nemlig markant dyrere og langt mere problematisk at udskifte til nyt i forhold til at renovere. Det handler kort sagt om at synliggøre behovet, samt tydeliggøre mulighederne for, hvordan vi løser dem bedst og økonomisk fordelagtigt, når midlerne er begrænsede.

Dokumentation nødvendig
Det er ikke længere en hemmelighed, at der er et stort efterslæb. Derfor er der nu kommet gang i processen i flere kommuner, der nu arbejder med en målrettet indsats for vedligeholdelse af stikledninger til vejbrønde.

Sådan lyder meldingen fra Morten Andersen, der er markedsansvarlig for vejafvanding hos Aarsleff Rørteknik, der har specialiseret sig i at bistå kommuner med at få overblik over skaderne i ledningsnettet og bl.a. hjælper Køge og Albertslund kommuner.

- Med systematisk vedligeholdelse kan kommunerne nedbringe de løbende omkostninger til akutte og dyre reparationer. Det er dog nødvendigt, at kommunerne får skabt overblik for at synliggøre og dokumentere skadernes omfang, siger Morten Andersen.

Aarsleff udarbejder bl.a. rapporter, som kommunerne kan benytte som en del af arbejdet med at synliggøre efterslæb. I rapporterne får kommunerne et overblik over ledningssystemets tilstand og omkostninger i forbindelse med udbedring, som så kan holdes op mod et fastsat serviceniveau. Rapporterne synliggør endvidere, hvor store investeringer der er behov for eksempelvis de næste 10, 20 eller 30 år.

Tæt samarbejde med Hofor
Samme holdning deler man i Albertslund Kommune, der er i fuld gang med at afdække omfang af skader og renoveringsbehov og derved også synliggøre den nødvendige økonomi i forbindelse med genopretning. Det er vigtigt at forholde sig til det økonomiske behov, og det er vigtigt at definere kommunens serviceniveau.

- Vi har jo en kapital under jorden, og hvis vi ikke vedligeholder den, så bliver det hurtigt negativ kapital og derved langt dyrere at opretholde. Det skal vi have synliggjort for politikerne, forklarer vejingeniør hos Albertslund Kommune Anja Irene Bæk

Til at synliggøre og dokumentere skadernes omfang samarbejder Albertslund Kommune derfor også tæt med Hovedstadsområdets Forsyningsselskab Hofor, der også har en stor interesse i at vejafvandingen fungerer og brønde og stikledninger ikke undermineres.

- Kommunen og forsyningen hænger tæt sammen, derfor er det vigtigt, at vi arbejder sammen på tværs, så vi bl.a. koordinerer de opgaver, der skal udføres. Derudover skal vi også i så høj grad som muligt udnytte den viden om ledninger og brønde, som vi hver især ligger inde med, siger Anja Irene Bæk.

Albertslund er bygget over en tiårig periode fra ca. 1960-1970 og står derfor nu over for et stort renoveringsbehov - både for ledningsnettet under jorden og for bygningsmassen.
Sigh

Hold dig opdateret med Licitationen

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)

Byggerijob

Forsiden lige nu

AE Maskiner flytter ind hos maskinhandel

Motorbør - nu på el

Nye veje går til Femern

MSE på Lolland er i dén grad klar til at udføre opgaver til Femern forbindelsen, og er i gang med forberedende opgaver. Det kræver stort og småt maskineri

Flere platforme ind i maskinstyringen

Maskinerne sætter kurs mod Femern

Nyhedsbrev

34.842 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Online Avis Arkiv

Renovering bygger på social indsigt

Bag facaden på TV-inspektion

Det er avanceret teknik, der sidder i bilerne, når der udføres TV-inspektion. Det kræver uddannelse og indsigt

Helt elektrisk i helt ny grøn afdeling

Transportvogne og håndholdte maskiner kører på batteri i OKNygaards Glostrup-afdeling

Fra bryggeriarbejder til CAT’ens værn

Bryggeriet blev skiftet ud med et liv som selvstændig med egen maskine

Udlejer køber stort ind til Vestkyst-afdeling

Udlejningsvirksomheden Lohke har købt i alt 18 nye maskiner hos Scantruck til deres nyåbnede afdeling

Wicotec Kirkebjerg, eksperter i brand & sikring

JCB udskiller landbruget til ny importør

Priserne på brugte mindre maskiner stiger

Auktioner på mindre entreprenørmaskiner viser en tendens til stigende priser, fordi især Sydeuropa ikke kan levere i øjeblikket

Følsom natur og store maskiner går hånd i hånd

Robust Manitou i ingenmandsland

En Manitou MLA 3-35H skal klare vintertjeneste og praktiske opgaver hos DOT A/S

Sætter rekord med 130 tons bore-kæmpe

Kæmpestor Liebherr-maskine til Hercules Fundering kan bore huller med diameter på tre meter. Det er den største, importøren nogensinde har leveret

Maskinstyring til mindre maskiner har manglet

Fjernsupport af styresystem via mobilen

Engcon opgraderer DC2-styresystemet for at opnå bedre kompatibilitet, og supporten bliver mere effektiv, hvilket viser sig at være en kæmpefordel i forhold til coronaen

Tilbagegang på bundlinjen for MTH-datter

Det blev til en tilbagegang for udlejningsselskabet Ajos i 2019, men året har også været præget af omlægning - med pæn aktivitet

Forskning skal klarlægge brugen af eldrevne maskiner

Forskningsprojekt af NCC og Loxam skal afprøve brugen af eldrevne arbejdsmaskiner på stort renoveringsprojekt i Albertslund

Nye gravemaskiner fra Kubota

Tre nye modeller i mediumklassen fra Kubota er på banen, hvoraf den danske importør især venter sig meget af de to af modellerne

Maskinimportør reducerer resultat i 2019

Det blev til nedgang i top og bund for H.P. Entreprenørmaskiner A/S i 2019, i forhold til året før, men det til trods har selskabet fortsat et fornuftigt indtjeningsniveau, der ligger på niveau med tidligere år

Investerer i nye semi-mobilkraner

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Ny spine release fra Projectspine

Cola udlægger klimavenlig asfalt i Jylland og på Fyn

Södras brandimprægnering C260 Xteriør blåstemplet

Hvorfor skal hospitaler være så kedeligt indrettet?

Undgå fugt og skimmelsvampe

Foretag totaløkonomiske beregninger med LCCbyg

Prysmian Finland skal levere søkabel til Saimaa søen

Mobil aircondition - testet af Teknologisk Institut

Stort sortiment af hydraulisk værktøj hos Carl Stahl A/S

Perfekt vandbehandling takket være regulerbare kapselblæsere

Er laboratoriearbejde hverdagskost i din virksomhed?

Hvad har en elevatorvirksomhed med cyklernes dag at gøre?

Langtidsholdbare vejstriber øger bilisternes reaktionstid

Moelven startede året positivt

GTS-institutternes teknologiske infrastruktur

Charles Christensen A/S har vundet stor rammeaftale

Optimer din ledelsesrapportering med et ERP-system

INGEN glaslister

Lancering: Kuldebrobryder med glasfiberarmering

Sammenligning af kabinetkølere

Valsning og kantbukning af stål = H. Nielssons Maskinfabrik

Lynhurtig indsats forhindrede langvarigt nedbrud

NOMO anvender en "total cost of ownership" indgangsvinkel

Ollerup Maskinfabrik tilbyder komplekse konstruktioner

Brugervenlig bindetråd optimerer dit armeringsprojekt

Send til en kollega

0.25