23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Boligmarkedet skal fungere trods indgreb

En pludselig huslejestigning kan slå bunden ud af manges privatøkonomi. Det har flere lejere i ikke mindst københavnske ejendomme måtte sande, efter kapitalfonde som amerikanske Blackstone har overtaget deres ejendom, gennemført moderniseringer for så at sætte lejen markant op.

Det fik Folketinget til at nedsætte et ekspertudvalg, der i går kom med deres anbefalinger til ændring af Boligreguleringsloven.

Et af forslagene går på helt at sløjfe den særlige §5 stk. 2, der gør det muligt for investorer at istandsætte ældre boliger for så at sætte lejen op. En sløjfning falder lige ned i ikke mindst Enhedslisten og SF’s turban. Begge partier vil have et opgør med kapitalfondene, men sløjfer man muligheden, vil det ikke mindst gå ud over andelsboligmarkedet, hvor visse foreninger kan se frem til forringelser af deres ejendomme på op til 25 procent.

Det kan slå bunden ud af andelsboligmarkedet, ligesom en hel afskaffelse uden tvivl vil sætte renoveringen af ældre ejendomme i stå til stor skade for boligmassen.

Man skal selvfølgelig bekæmpe bolighajer, der presser lejerne ud af deres boliger. Men der er andre måder at komme det til livs.

Eksempelvis kan beløbsgrænsen for modernisering og en efterfølgende huslejestigning sættes op. Ligesom der kan laves bestemmelser om energiklasser, så vi faktisk også får en grønnere boligmasse.

Kapitalfonde og andre investorer skal selvfølgelig kunne tjene penge på deres investeringer. Men der hviler et ansvar på dem for at gøre det med respekt for deres lejere. Det er egentlig de to hensyn, politikerne bør lovgive sig ud af.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172