23948sdkhjf

Hatten af for Enemærke & Petersen

Det var positivt at læse i Licitationen 18/10, at en større entreprenørvirksomhed - Enemærke & Petersen - nu går foran og nikker OK til Københavns Kommunes krav om ID-kort på byggepladser.

Københavns Kommune bekendtgjorde i 2017, at kommunen ville indføre krav om ID-kort på byggepladser for blandt andet at gøre det muligt for et nyt "indsatsteam" at kontrollere for især social dumping; det vil sige det forhold, at entreprenører eller underentreprenører omgår love og regler for at opnå en konkurrencefordel, herunder hvad der med et kaldes social dumping. Baggrunden var, at man blev ved med at støde på social dumping trods massive kontroller.

Det kan forekomme både dyrt og komplekst at drive virksomhed i dette land. Desto vigtigere er det, at vi konkurrerer efter de samme regler og ikke kan flyve under radaren.

Et af de sidste steder
I betragtning af, hvor almindeligt det er at bære ID-kort i andre brancher, kan den vedvarende modstand mod ID-kort på byggepladser undre; ja, byggepladser er vel ved at være et af de sidste steder, hvor vi kan bevæge os anonymt rundt?

Man kan med rette begræde, når der indføres et nyt bureaukratisk lag. Men udarbejdelsen af individuelle ID-kort behøver ikke tage mange sekunder.

I det københavnske malerfag gennemførte vi for nu mere end 10 år siden et pilotprojekt, hvor vi tilbød vores virksomheder og deres svende at bestille og bære ID-kort synligt. Allerede da var teknologien avanceret nok til, at det kunne ske hurtigt og uproblematisk.

For medarbejderne var der dét i det, at kom de ud for en ulykke, ville det af deres ID-kort fremgå, hvem der skulle kontaktes, ligesom de åbent skiltede med, at de repræsenterede en virksomhed, der havde styr på organisations-, løn- og arbejdsforhold - hvilket også virksomhederne kunne være tilfredse med.

Sådan gjorde vi
Virksomhederne fik via Københavns Malerlaug et login til en konto hos en af landets større kortleverandører. På kontoen kunne virksomhederne indføre eller slette medarbejderes navne. Tilføjelsen af en ny medarbejder og upload af et billede førte automatisk til fremsendelse af et kort.

Det var forbundet med sanktioner, hvis en medarbejder undlod at levere kortet tilbage ved fratræden.

Vi formodede dengang, at regering og folketing - eller den øvrige bygge- og anlægssektor - ville overtage idéen, idet problemet med underbetalt, udenlandsk arbejdskraft allerede da var udbredt. Det har der som bekendt også været enkelte tilløb til - men ikke mere.

Nu begynder vore kunder så - i dette tilfælde Københavns Kommune - at efterspørge ID-kort. Tilmed i forskellige modeller. Og en klarsynet hovedentreprenør griber bolden. Det vil måske løsne op for stivsindet.

Godt gået, begge to.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11