23948sdkhjf

Pensionsmidler kan sætte skub i energirenoveringer

Der skal være et stærkere samarbejde mellem offentlige og private aktører om renoveringer i den almene boligsektor, mener direktøren for PKA’s energifond

Danmark halter bagefter, når det kommer til at energiforbedre vores boliger og det gælder også den almene sektor.

Det grønne potentiale er ellers stort, da 40 pct. af det samlede danske energiforbrug finder sted i bygninger. Mere end 200.000 bygninger har energimærke F eller lavere, og flere analyser slår fast, at energieffektivisering er et af de mest rentable og effektive redskaber i den grønne omstilling.

En af udfordringerne i forhold til at energiforbedre den almene sektors cirka 570.000 boliger, er, at sektoren mangler midler.

I forbindelse med forhandlinger om et kommende boligforlig har Dansk Folkeparti forslået (Licitationen, 11/10-19, red.), at Landsbyggefonden kan øge det årlige beløb til renovering af almene boliger fra 2,5 mia. kr. til 5 mia. kr. årligt over en fireårige periode. Altså en fordobling fra 10 til 20 mia. kr.

Øremærke en mia. kr.
Vi er rigtig glade for det øgede og nødvendige fokus på området. Det er en god udmelding, som kan hjælpe energiforbedringerne på vej, hvis forslaget realiseres.

Fremadrettet er det helt afgørende at fastholde det politiske fokus, og ikke mindst sikre at alle gode kræfter trækker samme vej. Hver gang en helhedsrenovering gennemføres uden energifokus er det en forspildt mulighed, som der typisk går 20 år før, vi får rettet op på igen.

SustainSolutions, PKA’s energifond, står derfor klar til at øremærke en pulje på foreløbig 1 milliard kr. til energirenoveringer i den almene sektor. Andre institutionelle investorer vil givetvis følge trop, og i tæt samarbejde med offentlige aktører som Landsbyggefonden og Danmarks Grønne Investeringsfond vil vi sammen kunne bringe denne store og vigtige del af den danske boligmasse op på en meget høj energistandard.

Ingen stigninger i huslejen
PKA’s energifond har allerede investeret i over 25 energirenoveringer i den almene sektor. Og vi har mange flere på vej.

SustainSolutions skruer projekterne sammen således, at energibesparelserne betaler renoveringerne tilbage. Det betyder, at det er muligt at energiforbedre uden at det medfører stigninger i huslejen for beboerne. Samtidig tager vi som totalleverandør ansvar for energibesparelserne i hele perioden, hvor projektet tilbagebetales, således at foreningen ikke skal løbe denne risiko.

Den almene boligforening FOB i Slagelse er en af de mange almene foreninger SustainSolutions allerede har været forbi. De har i FOB Ringparken nedsat energiforbruget med, hvad der svarer til strømforbruget i 70 parcelhuse årligt, og så betaler besparelsen investeringen tilbage på 10 år.

Boligforeningen er blevet grønnere og har fået ny teknologi, som blandt andet ny belysning, der har skabt større tryghed for beboerne. Projektet giver samtidig et fornuftigt afkast til PKA. Det er et win-win projekt for alle parter, og dem finder vi et hav af rundt om i landet.

SustainSolutions er altså klar til at øremærke midler til en almen pulje, og det næste naturlige skridt er at lægge de private midler sammen med offentlige midler fra Landsbyggefonden og Danmarks Grønne Investeringsfond.

Et stærkt samarbejde mellem offentlige og private aktører er helt nødvendigt, hvis vi vil øge energistandarden i den almene bygningsmasse.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141