23948sdkhjf

Nu er de klar med kraner og donkrafte: Fyret kan ikke vælte, medmindre ...

BMS Krangården, der skal stå for selve flytningen af Rubjerg Knude Fyr, rykker ind i dag

Murermester Kjeld Pedersen, der har hovedentreprisen på flytningen af Rubjerg Knude Fyr, er så småt ved at være færdig med sin del af de praktiske forberedelser til flytningen.

Selve fyret er gjort klar med ekstra forstærkning af fundamentet og de store huller til de jernbjælker, der skal bære fyret. I sidste uge blev bugseringsvejen gjort færdig, og Kjeld Pedersen går selv rundt og sikrer sig, at underlaget er helt plant.

- Vi skal nu have lavet en udgravning der, hvor fyret skal stå, men det ser umiddelbart fint ud, siger Kjeld Pedersen.

Den store udfordring er, at underlaget er strandsand, som er runde sandkorn, der ikke kan komprimeres og stampes fast, som man gør med byggesand.

- Vi er sikre på, at fyret ikke risikerer at vælte. Der kan være en lille risiko for, at underlaget giver så meget, at flytningen går i stå, men jeg er efterhånden ret tryg ved underlaget, siger Kjeld Pedersen.

Der er mærket af 70 meter fra den nuværende placering. Det er den mest hensigtsmæssige nye placering til fyret i forhold til klitformationerne i området, oplyser murermesteren.

Hæves otte centimeter
Fra mandag morgen er det BMS Krangården, der overtager den væsentligste del af forberedelserne.

Tykke køreplader lægges ud på bugseringsvejen. De store jernbjælker, der skal bære fyret skal monteres og "rulleskøjterne", som fyret skal køres på, bliver monteret. Fyret, der vejer 1.000 ton, skal hæves med store donkrafte, og når dagen kommer, hvor flytningen skal foregå, bliver den skubbet med hydraulik med otte meter i timen. Det ventes at stå på fra solopgang ved otte-tiden og så cirka 10 timer frem.

- Det er da en spændende opgave, men vi er selvfølgelig overbeviste om, at det nok skal lykkes. Fyret bliver kun hævet med otte centimeter over jorden, så der ikke fare for, at det vælter, med mindre da, at hele klitten forvinder under os, siger projektansvarlig hos BMS Krangården, John Christensen.

Det store spørgsmål er stadig hvilken dag, det kommer til at ske. Planen er, at det skal være i uge 43, men det afhænger af vejret. Blæser det mere end 10 meter i sekundet, er det udelukket på grund af problemer med fygesand. Sidst i denne uge forventer Kjeld Pedersen, at der bliver meldt en dato ud.

Hjørring Kommune har travlt med at planlægge et stort rykind af nysgerrige på flyttedagen, måske op mod 25.000, og der er nu også sendt retningslinjer ud for trafikafviklingen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109