23948sdkhjf

100 procent digitalt byggeri står klar til forskere

DTUs Bygning 310 er opført som et fuldt ud digitalt projekt - med en ny samarbejdsmodel uden byggeriets sædvanlige hierarki

Under DTU’s nye Bygning 310 står en granitsten på 3,5 ton. Den skal bære en af verdens mest avancerede røntgenkanoner.

Stenen er et billede på, hvordan alle tandhjul i byggeriet af forskerhuset skulle passe præcist ind i hinanden.Forskerne skulle involveres på et tidligt tidspunkt, for stenen er så stor og tung, at den skulle løftes ind på et meget tidligt stadie af byggeriet. Hvorefter rummet med de metertykke og strålingssikrede vægge, og selve bygningen, blev opført rundt omkring den.

- Det viser noget om vigtigheden af samarbejde hele vejen rundt. At brugerne også skulle gøre sig klart, hvad det var for udstyr, de skulle benytte, endnu før huset stod færdigt, siger projektleder i DTU Bygherre, Nicolai Brogaard Bredal Jørgensen.

Han har de seneste år omgivet sig med nogle af byggebranchens tunge drenge, Moe Rådgivende Ingeniører og entreprenørvirksomheden MT Højgaard.

Sammen med en stab fra Christensen & Co. Arkitekter har de netop afleveret den 9.500 kvm forskningsbygning til DTU.

Læs også: Danske sommerhuse skal fungere som kæmpe batterier

Et teknisk avanceret byggeri i den installationstunge klasse; og en af de første store byggesager, der er gennemført som et fuldt ud digitalt byggeri - både under projektering og ikke mindst udførelse.

- Jeg har været projektleder i 19 år og har aldrig haft et projekt som dette. Selv om der har gået 150 mand på byggepladsen, har der været ro. Og der var tid til at bygge. Og fandt de en fejl på den digitale model, som de læser på iPad’en, røg det i realtid videre til dem, der hurtigt kan tage beslutninger, siger han til Arkbyg.

Beregn følgerne for brugerne
Den digitale kommunikation har været bindeleddet mellem rådgivere, entreprenør, bygherre og brugere.

Bygning 310 på DTU

Bygherre : Danmarks Tekniske Universitet
Arkitekter : Christensen & Co. Arkitekter A/S
Ingeniør : Moe A/S
Hovedentreprenør : MT Højgaard A/S
Landskabsarkitekt : GHB Landskabsarkitekter A/S
Budget : 270 mio. kroner
Størrelse : 9.500 kvm.
Indviet : september 2019

Bygning 310, som projektet på DTU’s Lyngby Campus kaldes, skal understøtte forskningen på de tre institutter DTU Energi, DTU Fysik og DTU Compute.

Byggeri indeholder forsknings- og laboratoriefaciliteter i verdensklasse, og er opført i seks etager plus kælder. Det rejser sig på en stueetage af store glaspartier for at skabe et åbent og imødekommende ankomstområde.

Fleksibilitet og 100 procents digitalt overblik har været nøgleord for byggeriet. Huset indrettes fleksibelt, med henblik på at imødekomme, at behovene i en forskningsafdeling hurtigt kan ændre sig.

- Når man har et højt digitalt niveau, kan man se konsekvenserne for de kommende brugere med det samme. Og man undgår, at der pludselig er en væg, der rammer et vindue. Men selvfølgelig kræver det mange tilpasninger, siger Michael Larsen, der er partner og projektleder i Christensen & Co Arkitekter:

- På et tidspunkt fandt vi under projektering ud af, at huset skulle spejlvendes. Men når der er så mange informationer i en digital model, så trykker man ikke bare på "mirror", siger han, mens han viser rundt i det højloftede lokaler, hvor de kommende brugere er i fuld gang med at flytte ind.

Læs også: Scandi Byg vinder største enkeltordre til dato

Afsættet for DTU-byggeriet, der er præget af godt lysindfald og en god akustik, er en ny samarbejdsmodel og et krav fra bygherre om at arbejde 100 procent digitalt.

- Projektet er afleveret uden fejl og mangler, og er et eksempel på, at når vi sætter os sammen fra dag ét i et fælles projektkontor og arbejder digitalt i en åben informationsmodel, så får vi udtænkt og indarbejdet de løsninger, der er bedst for byggeriet, siger Kim Petersson, der er projektdirektør i MT Højgaard.

Optimering i planlægningen
I løbet af projekteringsfasen blev entreprenørerne løbende involveret, så deres viden kunne tilføres projektet.

Det gælder både MT Højgaards egne afdelinger, som råhus-, anlægs- og tømrerdivisioner. Og de eksterne underentreprenører, der har arbejdet med facade, ventilation, el og (helt i forskerbygningens ånd) mange forskellige gasarter, som brugerne skal arbejde med.

Læs også: Nordhavns storbylaboratorium ved vejs ende

- De har alle været en del af projekteringsfasen og har medvirket til mere ro i byggefasen. Mange af de optimeringer, der normalt sker i en senere fase, er kommet under planlægningen, siger Kim Petersson.

Om projektet, som de medvirkende kalder "et klasseeksempel på, hvordan man kan skabe resultater" ved at have en detaljeret BIM-model, siger projektchef fra totalrådgiveren Moe, Erik Krøll:

- Hvor man tit bliver nødt til at skære en masse huller efterfølgende, især i et hus med mange tekniske installationer, var det knap nok nødvendigt her. Det beviser at projekteringsfolkene nu kan arbejde under de betingelser, som en råhusmand normalt har, siger Erik Krøll, der har svært ved at skjule sin begejstring over det - helt bogstaveligt - solide byggeri:

- Vi har betondæk på en meters tykkelse, som yderligere står på en 2,5 meter tyk sandpude, fordi vi skal undgå vibrationer. Der er fintfølende instrumenter i bygningen.

Læs også: 100 procent digitalt byggeri står klar til forskerne

Meget usædvanligt projekt
At arbejde digitalt giver både muligheder for at indarbejde ændringer hurtigt, men alligevel nøje overveje forskellige løsninger, under streger Moe-projektchefen.

- For eksempel om vinduerne skulle sidde forskudt. Men først og sidst skulle vi vise, at vi forstod forskningsverdenen, hvor der er behov for fleksible rum, når der bliver behov for noget nyt.

- Bygningen lever op til både vores, bygherrens og brugernes forventninger, fordi det fra starten var vores fælles succeskriterier, siger projektleder Michael Larsen.

Og som DTU’s projektleder Nicolai Bredal Jørgensen tilføjer:

- Det er meget usædvanligt vi her på DTU laver forskudte arbejder for små 50 mio. kr., inden den egentlige hovedentreprisekontrakt skrives under. Men det gjorde vi her, da den nye samarbejdsform giver mulighed for det, og at vi blandt andet kunne se fordelene i den "på papiret" ekstra byggetid. ///

Mere om: DTU
Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
Plus

Hyldest til byens store forandringer

De nominerede til Arkitektforeningens Arne-priser er fundet, og vinderen kan blive det største infrastukturprojekt eller det mindste og mest forfinede stykke arkitektur

TL Byg opfører BIG-tegnet villa

Plus

Dansk tegnestue i spil til tysk milliardprojekt

En delt førsteplads i konkurrencen om at tegne gigantministerium i Berlin holder arkitektvirksomheden C. F. Møller på pinebænken lidt endnu

C.F. Møller deler sejren på tysk milliardprojekt

Nyhedsbrev

34.455 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Online Avis Arkiv
Plus

Nu skal der bygges bedre svømmehaller

Aarhus-arkitekter i spidsen for Blåvand-projekt

Plus

Store rådgivere vinder infrastruktur til 616 mio.

De rådgivende ingeniørfirmaer Rambøll, Cowi, Atkins og Niras vinder fire-årig rammeaftale om drift af vej, bane og bygninger for Sund & Bælt

Ny direktør hos københavnsk tegnestue

Familieboliger rejser sig af asken ved gammel tobaksfabrik

Plus

Verdensmål træder ind i arkitektkonkurrencer

Et nyt værktøj fra Bygherreforeningen og Arkitektforeningen skal få deltagere i konkurrencer til at tage stilling til FN’s Verdensmål. Det er dog vigtigt at gøre sig klart, hvilke verdensmål der er relevante for branchen, siger Dansk Byggeri

Her er planerne for Faaborg Havn og By

Årstiderne Arkitekter udvider ledelsegruppen

Plus

Henning Larsen landede stort overskud inden salg

Arkitektfirmaet leverede en bundlinje på næsten 50 mio. kroner

De skal genskabe ikonisk vikingeborg

Plus

Rambøll og Henning Larsen: Danmark vil ikke blive glemt

Det er ikke planen, at der skal skrues ned for de danske aktiviteter, selvom store globale byudviklingsprojekter er hovedmålet

Plus

Rambøll bygger kæmpe arkitektenhed efter storindkøb

Kvartet løber med Aarhus’ ny specialtilbud

Plus

G.V.L og underentreprenører
Chefjurist: Sådan skal du gøre, hvis din hovedentreprenør ikke betaler

Det handler om at holde tungen lige i munden allerede inden, man underskriver kontrakt. Opstår der problemer er der flere ting at gøre

Plus

Tegnestue løfter indtjeningen igen

arkbyg
Ingen panik over bæredygtigt byggeri: Lad os få flere mursten og færre jurister

arkbyg
Klimaet vender op og ned på alt

Tegnestuen Tredje Natur vil skabe mere menneskevenlige arealer til tusinder af nye byboere. Brug naturen i byplanlægningen, siger Flemming Rafn Thomsen og Ole Schrøder, stiftende partnere hos en virksomhed, der insisterer på det grønne i det byggede

arkbyg
Instabrutalisme

arkbyg
Landskabsarkitekter vil have indflydelse: Vi laver ikke kun pyntegrønt

Alle steder har en dialekt. Den skal vi lytte os frem til, siger landskabsarkitekterne fra Sted By og Landskab. De håber på 3D-programmer, der i fremtiden viser, hvordan planter og træer vokser over tid

arkbyg
Building Green hylder den fremtidige by

arkbyg
Rapport fra Velux Gruppen og forskningsinstituttet Rand Europa: Hvert tredje barns helbred er truet af usunde boliger

Horsens-arkitekt åbner kontor i København

Plus

Building Green - byg genbrugeligt

Plus

Byggebranchen: Vær varsom med omstridt paragraf

arkbyg
KLUMMEN: Med landskabsarkitekten for bordenden

arkbyg
Forsinkelser var besværet værd

Robotproducent allierer sig med stjernearkitekt

Se alle Medlemmernes egne nyheder

DSG Industri leverer glas til Silkeborgs nye vartegn

Nyt sortiment af tiltet disk kontraventiler

Optimeret lysløsning til de danske byggepladser

Præisoleret alupex rør med afgrening fra Nordic Pipe ApS

Få endnu mere ud af lodret jordvarme.

Ny afdelingschef skal styrke sikringsafdeling

Få et bedre arbejdsmiljø og spar energi

Emil er udlært i EL:CON og får fagets medalje

Håndværkere landet over samlet til fælles julefrokoster

VIDEO: Se hvordan man spoler over 3 kilometer stålwire!

Underleverandør i stål og montage -H. Nielssons Maskinfabrik

260 tons specialdesignet kran til Storstrømsbro projektet

Summit fører Magnesense Differens tryktransmitter

Fremtiden er magisk og automatisk

Nohrcon lancerer Den praktiske byggelederuddannelse i 2020

Smart Automation ønsker glædelig jul og godt nytår

Svanemærket byggeri

Kingo fjerner alt undtagen facaden på ikonisk Strøg-ejendom

Gaffatape i false montagen?

Smart bordbeslag til small living

Find de rigtige lynlåsposer her

Prysmian sikrede sig tre fiberoptiske søkabel ordre i 2019

Læs hvorfor LIPAC kom til Riwal for at modtage undervisning

Rigtig glædelig jul og et godt nytår.

Unikt tilbud til varmepumpeleverandører

Send til en kollega

0.25