23948sdkhjf

Statslig pulje skal bekæmpe trafikstøj

Det kan have store helbredsmæssige konsekvenser, hvis man udsættes for trafikstøj i længere tid. Kommunerne har forsøgt sig, men staten skal også på banen

Ambulancesirener, motorcykler, der gasser op, og biler i hastig fart. Det er lyde, der hver dag fylder de danske byer og veje. Men det er ikke kun på vej til uddannelse eller job, at trafikstøjen er en del af hverdagen.

Mange danskere påvirkes også af trafikstøjen, når de er hjemme. Miljøstyrelsen anslår, at der er 1,4 millioner danskere, der bor i områder med meget belastning fra trafikstøj.

Trafikstøj

Miljøstyrelsen har skønnet, at flere hundrede danskere hvert år dør for tidligt på grund af udsættelse for trafikstøj.

Trafikstøj kan medføre gener som kommunikationsbesvær, hovedpine, søvnbesvær, stress, forøget blodtryk, forøget risiko for hjertesygdomme og hormonelle påvirkninger.

Det er især støj om natten, der vurderes skadelig, da det kan give dårlig søvnkvalitet og stresse kroppen, så den ikke restituerer optimalt.
Kilder: Miljøstyrelsen, Verdenssundhedsorganisationen, WHO

Og trafikstøj er et stigende problem i Danmark. Derfor tager de også udfordringen med trafikstøj seriøst i regeringspartiet.

- Vi anerkender, at der er nogle borgere, der er meget plaget af trafikstøj, og at det er en fælles opgave i Folketinget at finde en løsning, siger Thomas Jensen, der er transportordfører i Socialdemokratiet.

Ikke alle kan få hjælp
Thomas Jensen påpeger, at det ikke er muligt at hjælpe alle med det samme, men at de i Socialdemokratiet først vil hjælpe de borgere, der er mest plagede af støj.

- Der er et begrænset antal kroner, men det er en del af vores udspil, og vi er meget optaget af at nedbringe støjen, og vi er klar til at finde midlerne, siger han.

Arbejdet med en ny infrastrukturplan begynder først i det nye år. Men Thomas Jensen understreger, at de vil arbejde for at afsætte en pulje til reducering af trafikstøj.

Det er Vejdirektoratet, der planlægger, anlægger og driver statens veje. Derfor arbejder de løbende på at forebygge og begrænse trafikstøjen fra statens veje.

I deres støjhandlingsplan, der løber fra 2018-23, er det beskrevet, hvordan Vejdirektoratet vil nedbringe støjen.

Det er blandt andet fokus på støjafskærmninger, støjisolering af boliger og anvendelse af støjreducerende asfalt, der er nøglepunkter.

Kommuner samarbejder
Flere borgmestre har tidligere kritiseret staten for ikke at gøre nok, og derfor gik otte sjællandske kommuner og Region Hovedstaden i 2015 sammen om projektet Silent City.

Silent City

Projekt Silent City sætter fokus på trafikstøj og viser mulighederne for og resultaterne af at bekæmpe trafikstøj.
Projektet startede i 2015 og har pt. ikke en slutdato.

Otte kommuner er med i projekt: Albertslund, Brøndby, Hvidovre, Gladsaxe, Glostrup, Ishøj, Køge, Vallensbæk samt Region Hovedstaden.

De pågældende kommuner har det til fælles, at mange borgere er generet af trafikstøj, og at det især er trafikstøj fra store motorveje, der er problemet.

I efteråret udkommer Silent City med webhåndbogen ”Rolig bolig” med opdateret viden om, hvad man kan gøre for at støjsikre sit hjem.
Kilde: gate21.dk

Kirstine Hjort Lorenzen er projektleder på Silent City og har været med til at udvikle og facilitere samarbejdet på tværs af kommuner og leverandører.

- Vi har testet en kombination af støjskærm og autoværn. Vi har testet nye vinduesløsninger. Vi kan gå ind for det meste, men kæmper for, at ambitionsniveauet hæver sig i byggebranchen og i Folketinget, siger hun.

Kirstine Hjort Lorenzen understreger, at kommunerne har ganske få administrative ressourcer til at bekæmpe trafikstøj.

Med projektet har de ønsket at sætte fælles pres på Folketinget, så der kan blive afsat flere penge til bekæmpelsen.

Flere er generet af trafikstøj
For andelen af danskere, der er generet af trafikstøj, er mere end fordoblet siden år 2000. Det viser en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed med udgangspunkt i tal fra 2017.

Og det kan have store helbredsmæssige konsekvenser for de mennesker, der er udsat for meget trafikstøj, hvis der ikke dæmmes op for larmen.

Det siger seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelse Mette Sørensen.

- Trafikstøj øger risikoen for blodpropper i hjertet og en række andre sygdomme som diabetes og slagtilfælde. Trafikstøjen kan være med til at stresse kroppen og kan give større risiko for sygdomme, siger hun.
/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095