23948sdkhjf

Tilbagerulning af arveafgift vil lukke SMV’er

Regeringen leger med ilden, hvis arveafgiften hæves som foreslået. Det vil ødelægge generationsskifter, lukke virksomheder og koste job, skriver SMVdanmarks vicedirektør

SMVdanmark er lodret imod regeringens ambition om at rulle arveafgiften for virksomhedsarvinger tilbage fra de nuværende seks pct. til 15 pct.

Gør man det, begrænser man virksomhedernes muligheder for at generationsskifte. Det kommer til at koste helt almindelige SMV’er livet, for rigtig mange virksomheder har ikke mulighed for at fortsætte driften, hvis de skal betale 15 pct. af virksomhedens værdi til denne misundelsesskat, som regeringen planlægger.Ifølge Vækstfonden skal op mod 23.000 virksomheder frem mod 2025 generationsskiftes. Heraf vil mange være SMV’er. Så det drejer sig faktisk om rigtig mange virksomheder - og job.

Mange penge på spil
For SMV’erne er det mange penge, der er på spil og en stor del af dem har ikke andre muligheder end at låne pengene.

Det ved vi kan være et problem i yderområderne, hvor både banker og realkredit er meget modvillige til at låne ud. Det er én ting. Noget andet er, at man på den måde trækker en betydelig del af likviditeten ud af virksomhederne.

Det er penge, som man jo så ikke kan bruge til at investere i nye aktiviteter og skabe vækst i virksomheden og i lokalområdet.

Derfor kan jeg heller ikke kan få forslaget til at stemme overens med erhvervsministerens udmeldinger om at skabe vækst i yderområderne. I Socialdemokratiet siger man altså ét og vil så gøre noget andet.

Begrænsning af væksten
Netop væksten er af særlig bekymring for os, fordi konjunkturerne ikke ligefrem tilsiger en begrænsning af virksomhedernes mulighed for at investere i vækst.

Vi kigger formentlig ind i en periode med lavkonjunktur. Verdenshandlen er ved at bremse op.

I mine øjne er det ikke bare en dårlig idé at skrue beskatningen af erhvervslivet op, det er også et rigtig dårligt tidspunkt at gøre det på.

Det er jo især alle vores familieejede SMV’er, der bidrager til væksten og jobskabelsen. Så i de røde partiers iver efter at brandbeskatte nogle få meget rige familievirksomheder, kommer de til at ramme den lille hårdtarbejdende selvstændige, som hverken har bladguld på carporten, eller er født med en sølvske i munden.

Skal ske i ro og mag
Generations- og ejerskifter har vi en del erfaringer med gennem vores projekter og rådgivning over årene.

Og en af dem er, at generationsskifter skal planlægges i ro og mag. Det her tiltag fra den socialdemokratiske regering, hvor beskatningen af erhvervslivet skrues så markant op, presser virksomhederne til at skifte i en fart, ganske enkelt fordi det gælder deres overlevelse.

Men det kan blive farligt for dem, fordi de får skiftet til en generation, der måske ikke er klar til at påtage sig opgaven. Det vil vi gerne advare mod, for det kan føre til, at virksomhederne kører af sporet og må dreje nøglen om.

Derfor er opfordringen fra SMVdanmark at droppe den planlagte forøgelse af arveafgiften for virksomhedsarvinger.

Vælger regeringen alligevel at øge arveafgiften til 15 pct., må de i det mindste indføre et bund-fradrag, så den lille virksomhed friholdes fra afgiften, og så må staten ellers tilbyde en finansie-ring over en årrække, for de virksomheder der bliver ramt.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter på artiklen (1)
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.14