23948sdkhjf

Forening skar ned på støj og energi

Nye vinduer skal dæmpe støjen i 210 boliger klos op ad Ring 2 i København. Samtidig er der energigevinster fra vinduerne - og fra nye og renoverede døre, fra isolering samt fra solceller på taget

Da bygningen ved Tomsgårdsvej i det københavnske Nordvestkvarter blev opført i 1935, var det Danmarks længste boligejendom på 280 meter.

Men i takt med at hovedstadens trafik voksede og kom på fire hjul, blev Storgården også en af landets mest støjplagede bebyggelser i kraft af placeringen klos op ad Ring 2. Derfor var mindre støj i de 210 boliger et af hovedformålene, da et stort renoveringsprojekt tog sin spæde begyndelse på en generalforsamling i 2016 med byggestart to år senere.

- Med 78 dB i lejlighederne var der et stort lydpres, og derfor handlede udskiftningen af de cirka 850 vinduer ikke kun om energi, men i høj grad også om bedre lydforhold for beboerne, fortæller Lars B. Jørgensen, partner i Byggerådgivning Danmark, som har været totalrådgiver på projektet.

Idealcombi i Hurup i Nordvestjylland leverede vinduerne.

- Vinduerne har tre lag glas og dæmper lyden med cirka 40 dB og lever desuden op til kravene i det kommende Bygningsreglement 2020. De blev specialfremstillet i solgul og antikhvid, som var de oprindelige farver for bygningen, der er bevaringsværdig, siger Lars B. Jørgensen.

Boligerne har også fået ventilationssystem, der skifter luften, har emissionsfiltre og desuden kan standse lyden.

- Derfor behøver beboerne slet ikke at åbne vinduerne, forklarer Lars B. Jørgensen.

Hulmursisoleret
Renoveringsprojektet blev afsluttet denne sommer efter et år med håndværkere og byggefolk.

- Projektet har omfattet, at alle døre ud til Tomsgårdsvej er blevet renoveret, mens alle dørene ud til gårdene er blevet udskiftet. Der er blevet hulmursisoleret, og så har ejendommen fået solcelleanlæg på 250 kvadratmeter på taget. Det er forsynet med batterier, så energien lagres, og anlægget er koblet til vaskerier og kælderbelysning, forklarer Lars B. Jørgensen fra Byggerådgivning Danmark.

Desuden er gårdene blevet klimatilpasset med bassiner, som kan opsamle regnvand.

Den samlede projektsum udgør cirka 21 millioner kroner, og Københavns Kommune har støttet med omkring 6,5 millioner kroner fra en særlig pulje for bydelen.

- Som led i støtten har der været krav om, at alle materialer og komponenter skal være sporbare og bæredygtige, fx med Svanemærket, og samtidig er de gamle vinduer blevet genanvendt for at mindske ressourceforbruget. Formentlig bliver ejendommens energimærket forbedret fra D til C, oplyser Lars B. Jørgensen.

Hovedstadens Bygningsentreprise havde vundet hovedentreprisen, og bygherrer var dels kommunen, dels A/B Storgården, som blevet etableret i 2003.

A/B Storgården

210 boliger ud til Tomsgårdsvej, København NV
Formål: Støjreduktion og energibesparelse
Udskiftning af 850 vinduer
Renovering af gadedøre, udskiftning af bagdøre
Isolering af hulmure
Ventilationssystem i boliger
Solcelleanlæg på tag
Projektsum: Ca. 21 mio. kr.
Kilde: Byggerådgivning Danmark

Artiklen er en del af temaet Andelsboliger.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094