23948sdkhjf

Nyt om navne

I dag nyheder fra Atkins

Atkins
Anders H. Kaas, afdelingschef for Planlægning og Arkitektur i den rådgivende ingeniørvirksomhed Atkins, kan 12. september fejre 25 års jubilæum.

Anders er civilingeniør fra DTU i 1994 og blev samme år ansat hos Atkins Danmark, som dengang var en del af DSB. I 1998 afsluttede han sin ph.d. fra DTU med et forsvar af afhandlingen "Metoder til beregning af jernbanekapacitet".

Anders H. Kaas har stor erfaring indenfor kollektiv trafikplanlægning og i særdeleshed mht. jernbaneprojekter i de tidlige strategiske planlægningsfaser. Han besidder yderligere en stor ekspertise indenfor projektledelse af planlægningsopgaver i et politisk styret miljø. Anders har et imponerende bredt netværk indenfor transportsektoren, hvilket bl.a. er opnået gennem deltagelse i faglige netværk, konferencer og en lang række projekter for såvel statslige, regionale og kommunale danske myndigheder både i Danmark og i resten af Skandinavien.

Anders er afdelingschef for en tværfaglig sammensat afdeling, der beskæftiger sig med bl.a. transportplanlægning, økonomiske analyser, miljøvurderinger samt natur-, landskab-, og arkitekturopgaver.

Anders har siden studietiden været tæt tilknyttet undervisningsmiljøet på DTU først som ekstern lektor og sidenhen nu som censor og virksomhedspraktikvejleder.

Ligeledes har han gennem en lang årrække været i programkomiteen for Trafikdage konferencen på Aalborg Universitet, han er aktiv i Nordisk Vejforums arbejdsgruppe for "Trafik i byer og transportplanlægning", og han er endvidere aktiv i Foreningen for Rådgivende Ingeniører (FRI) udvalgsmedlem i "Miljø- og klimaudvalget". 

Mindeord
Civilingeniør Sven Bertelsen døde 4. september 2019.

På vegne af familien skriver journalist Poul Høegh Østergaard følgende mindeord (forkortet af redaktionen):

Sven Bertelsen er død, 81 år. Den danske byggeverden har mistet den mest originale nytænker og udfordrer i sin generation.

Både herhjemme og internationalt er Svens navn først og fremmest forbundet med lean construction. Internationalt er han anerkendt for sine originale bidrag til udviklingen af lean-tænkningen og til forståelsen af projekters kompleksitet. Og det var også ham, der introducerede det herhjemme og oversatte det til ’trimmet byggeri’.

Sit professionelle virke havde Sven Bertelsen gennem 40 år i Niras, dengang Nielsen & Rauschenberger, hvor han i sin karriere var involveret i en række markante anlægsprojekter, herunder etableringen af det danske naturgasnet.

Både som projektleder og som partner, i direktionen med ansvar for forretningsudvikling og marketing, var han med til at udvikle det lille, norrønt orienterede, ingeniørfirma til en af landets førende rådgivere

Mange spærrede øjnene op, da Sven Bertelsen i begyndelsen af 1990’erne ved et byggeri i Hillerød nytænkte materialeleverancerne til byggepladsen efter ’Ikea-principper’ og det just-in-time koncept, som japanske Toyota havde brugt til at revolutionere bilindustrien.

Forsøget fik Bertelsen til at interessere sig for de forskellige former for spild - både af materialer og tid - der præger byggeprocessen.

Det samme gjorde andre byggefolk og forskere i blandt andet Finland og USA helt uafhængigt af hinanden, og da Sven Bertelsen ved en konference i Singapore stødte på begrebet lean construction, faldt brikkerne på plads.

I International Group for Lean Construction, IGLC, fandt Sven sammen med andre af lean-tænkningens pionerer, heriblandt teoretikeren Lauri Koskela og den mere praktisk orienterede Glenn Ballard (manden bag Last Planner System), med hvem han udviklede et inspireret samarbejde og personligt venskab.

Siden sin pensionering fra Niras har Sven Bertelsen fundamentalt været en enmandshær, som dedikeret - og med rasende arbejdsiver - har prøvet at få byggeriets professionelle til at gribe den enkle forståelse, der ligger bag lean construction. Og til at anvende den på deres projekter.








Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125