23948sdkhjf

Den første arkitekt på Mars

Som en arkitekturens løfteraket vil BIG ind i fremtiden. Og det kan ikke gå hurtigt nok. I slipstrømmen kan publikum på en ny udstilling få et glimt af en fascinerende skabertrang

Arkitekten Bjarke Ingels og hans verdensberømte tegnestue BIG tager legen alvorligt.

Så lad os bare begynde med det vigtigste: Tag dine børn og børnebørn med på stjernearkitektens nye udstilling "Formgivning", der frem til januar kan opleves i Blox i København.I et af de første udstillingsrum er der hældt tusindvis af legoklodser i en stor pool, der indbyder til kreativitet - helt i legebarnet Bjarke Ingels’ ånd.

Og med i alt 71 projekter viser arkitekten, hvorfor det kan betale sig at tænke stort, og ikke altid blive på jorden - bogstavelig talt.

For gennem historiske nedslag - faktisk helt tilbage til Big Bang! - kan gæsterne i Dansk Arkitektur Centers nye glaskatedral, Blox, opleve en verden designet af menneskelige kræfter - fra formgivningens begyndelse til nu og i fremtiden, der i BIG’s streg byder på både Mars-baser, kunstig intelligent og avancerede byggerobotter.

- Arkitekter arbejder med at formgive verden. De streger, der bliver tegnet i dag, er med til at formgive den fremtid, som vi og kommende generationer skal leve i. Med den magt følger et stort ansvar, siger den 44-årige arkitekt, hvis tegnestue er blevet internationalt kendt på at bryde grænserne for, hvad arkitektur er og kan.

Læs også: Forsvaret trækker indsigelse tilbage: 418 studieboliger på vej

De skaber sløjfeformede museer, spiralformede højhuse, skibakker på toppen af forbrændingsanlæg og verdens hurtigste transportmiddel.

Alt sammen noget, man kan opleve og nærmest blive helt svimmel af, i de højloftede omgivelser.

Ustyrlig skabertrang
Sanse- og farveindtrykkede er massive, og lys, lyd og levende billeder, blandt andet med Bjarke Ingels i naturlig størrelse på flere etager, øger indtrykket af grandiositet og ustyrlig skabertrang.

Som en arkitekturens løfteraket har virksomheden tydeligvis gennem årene sat sig det mål at komme op, ud og ind i fremtiden, hellere i dag end i morgen. Til det formål er hele den hollandsk-tegnede Blox, der i sig selv sprænger alle rammer, brugt optimalt.

Læs også: Jorton bygger BIG-boliger for Lego-familiens pengetank

”I stedet for at forsøge at forudsige fremtiden har vi som mennesker muligheden for at forme vores fremtid"
Bjarke Ingels, arkitekt og
stiftende partner, BIG

Det er opsigtsvækkende, at den bygning har kunnet vække så meget opsigt, mener Bjarke Ingels, der arbejdede med Koolhaas fra 1998-2001 og kalder ham »verdens nok mest betydningsfulde arkitekt lige nu«.

Og som han har sagt til Berlingske:

- Jeg cykler nogle gange gennem Blox, og jeg synes, det er en fed oplevelse. Hvis du sejler op og ned ad havnen, synes jeg, den falder godt ind i forhold til farverne. Så modstanden undrer mig. Men jeg tror helt klart, at når folk er begyndt at slappe lidt af, vil deres holdning ændre sig, siger han om bygningen, som de fleste anmeldere har været enige om at kalde et ufølsomt og alt for stort kontorbyggeri-lignende skrummel uden fornemmelse for omgivelserne.

Flere - herunder denne skribent - mener dog, at Blox vinder ved nærmere eftersyn. Ikke mindst når man træder indenfor og oplever de fleksible rum, følelsen af lys, og åbenhed samt ikke mindst udsigten over København.

Ingen særlig stil
Netop i de omgivelser kommer BIG-udstillingen til sin ret. Det er storladent og imponerende i al sin skabervælde. Men det bliver aldrig vulgært.

Læs også: Tirpitz-bagmænd sætter vestjyder til at styre nyt BIG-museum i sikkerhed

Bjarke Ingels’ blå bog

1974 : Født den 2. oktober i København
2001 : Medstifter af PLOT Architects
2005 : Grundlægger af Bjarke Ingels Group
2010 : Åbner kontor i New York
2011 : Wall Street Journal udnævner Bjarke Ingels til »The Innovator of the Year«.
2016 : Udnævnt til at være blandt de 100 mest indflydelsesrige mennesker i verden af TIME Magazine.
Modtager af Dannebrogsordenen (2018).
2019 : Åbner kontor i Barcelona og etablerer BIG L E A P (Landscape, Engineering, Architecture & Product).

Har undervist på bl.a. Harvard, Yale og Columbia University samt på arkitektskolen i København.

Er forlovet med den spanske arkitekt Ruth Otero. Sammen har de sønnen Darwin på et halvt år.

Dertil er de mange indblik i troldmandsværkstedet for fascinerende - selv om man godt nok skal lægge hovedet tilbage for at få det hele med.

Selv mener arkitekten, at man ikke kan tale om særlig BIG-stil: Han og hans medarbejdere tegner bygninger, der er triangler, cirkler eller firkanter. Der bliver arbejdet med den specifikke situation og sted, hvis det er det, der skal til:

- Det ville være forfærdeligt, hvis du kun kunne bygge en bestemt slags bygninger, som han siger.

Interesserer man sig for rumfart er udstillingen lidt af et drømmeland, der understreger, at arkitektur kan bryde alle grænser - og med DAC-direktør Kent Martinussens ord "skabe nytænkende arkitektur og genopfinde arkitekturens værdi". Der er sågar et bud på, hvordan vi skal bebo Mars.

- Robotter vil ankomme til byggepladserne. For som det er nu, designer vi, og afleverer fortsat vores tegninger, til folk med værktøjet, sagde Bjarke Ingels ved presserundvisningen, hvor han også kunne fortælle, at den ambitiøse marskoloni er planlagt til at huse 100.000 mennesker i år 2117, siger Bjarke Ingels.

Læs også: Når stål bliver kunst

Tre kapitler
Udstillingen fortælles i tre kapitler: fra Big Bang op igennem nutiden og helt ud i fremtiden. Det første der møder os, er en tidslinje i og langs trappen op til udstillingslokalerne, som starter med Big Bang - universets fødsel for 14 milliarder år siden. Tidslinjen viser, hvordan formgivning har været en afgørende del af klodens udvikling og fortsat er det.

På vejen kan gæsterne træde ind i Guldgalleriet, hvor man omgivet af 25 BIG-bygninger i Lego selv kan samle sine egne Lego-bygninger.

Herefter går turen til en miniatureby af nye spændende arkitekturværker i form af banebrydende bygninger og byplaner, og endelig en rejse ud i fremtiden. Her kan man blandt andet få et nærmere kig ind i fremtidens byggeteknikker med robotter, AI og 3D-print samt bud på, hvordan vi i fremtiden kan bo på Mars.

- Vores samarbejde med Nasa, FN, SpaceX kan måske endelig give os det overblik over vores egen planet, så vi kan udforme en masterplan for håndtering af klimaforandringerne. Indtil nu er det kun få astronauter, som har set jorden udefra, men teknologien betyder, at vi nu alle sammen kan få et langt større overblik, siger han.

Læs også: Arkitektfyringer kan være krisetegn for byggeriet

Ikke kun æstetik
For Bjarke Ingels og BIG handler det med andre ord om at illustrere - nu ikke kun for kunderne men for os alle - hvordan man giver form til fremtiden.

- Vi vil helt konkret give form til den verden, folk kunne tænke sig at bo og leve i i fremtiden. Det er det, vi gerne vil med udstillingen. At minde alle om, at design og arkitektur ikke bare handler om æstetik, om stil og smag. Men også om en vigtig diskussion - i og med, at vi som arkitekter hverken har politisk eller økonomisk magt, men indflydelse på andre planer - nemlig, hvad er det for en verden, vi vil give form til og efterlade til kommende generationer, siger Bjarke Ingels til Arkbyg.

Teamwork
Om formålet med udstillingen siger arkitekten blandt andet, at det er BIGs forsøg på at give et glimt af vores fremtid om fem, 10 og 50 år.

- I stedet for at forsøge at forudsige fremtiden har vi som mennesker muligheden for at forme vores fremtid.

Og midt i det, der kunne ligne en hyldest til én enkelt "starchitect", understreger Bjarke Ingels værdien af teamwork.

- Ja, jeg har mange idéer, men mit job er at sørge for, at den bedste idé er den, vi forfølger - uanset hvem der har fundet på den; det, der betyder noget, er, at vi alle sammen arbejder sammen om at få den realiseret, siger han.

Derfor bliver der også brugt meget tid i BIG på idéer, der ikke bliver til noget, da det kan være et vigtigt skridt til at finde ud af, hvad der rent faktisk kan realiseres.

- Og så kan du overhovedet ikke gå amok. Der findes ikke en kunstart, der er mere begrænset af regler og budgetter end arkitektur. Derfor kan du med fordel starte med at sætte dig ind i begrænsningerne. Jeg kan sammenligne det med selvforsvarskunsten, hvor du skal vende modstanderens styrke til din egen fordel, siger Bjarke Ingels til Arkbyg. ///

Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
Plus

Sådan spotter en ekspert økonomisk usunde byggevirksomheder

Efter 26 år i branchen for byggegarantier er Henning Skaarup ekspert i at spotte de økonomiske svagheder hos danske entreprenører

- CJ Group og Aart Arcitechts' hold slog benene væk under os

Se listen: Disse virksomheder og personer er i spil til årets Building Awards

Skou Gruppen skal bygge hele Vibys dagligstue

Rambøll lukker afdeling i Norge

Nyhedsbrev

Online Avis Arkiv

Jorden er brudt til 148 almene boliger i Ørestad

Plus

Rådgiver om forsinket sygehusbyggeri: Vi arbejder og har ingen kommentarer

Plus

Byrådspolitikere opfordrer til at droppe højt byggeri i ny by

Så er der håndslag på Brøndbys første DGNB-certificerede byggeri

Nyt projekt: - Træ skal være et naturligt valg i etagebyggeri

Plus

Byggekrise forsinker åbning af storsygehus: Nu lægger regionen sag an

Problemer med strøm på storsygehus i Aalborg fører til forsinkelse - nu lægger regionen sag an. Se hvor længe åbningen må udskydes

100 nye boliger - Forsikringsselskab bygger igen i Ørestad

Plus

Borgmester er lydhør over for ekspertanbefalinger om Vinge

Plus

Eksperter ser perspektiver i udfordret byprojekt

Plus

Fire norske nedslag

SLA skal tegne nyt grønt kvarter i Paris

De danske landskabsarkitekter vinder endnu et byfornyelsesprojekt i den franske hovedstad

Plus

SLA udvider i Norge

Den danske arkitektvirksomhed har vokseværk og skal finde ny direktør til tegnestuen i Oslo. Byen fortættes massivt i disse år og der er bud efter løsninger, som landskabsarkitekterne har erfaring med

Godsejer har en plan: Bydel med 1.150 boliger i træ

Mere liv på havnen: Struer har fundet vinderhold

Tirpitz-bagmænd sætter vestjyder til at styre nyt BIG-museum i sikkerhed

Nordjysk sportsmekka bliver endnu større

Lokal entreprenør afløser arkæologer ved Nyborg Slot

Plus

Kommuner sender flere opgaver på private hænder

Flere opgaver med at vedligeholde grønne arealer og veje bliver udliciteret

Det første af tre sammenhængende boligprojekter skudt i gang i Horsens

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Plus

Sønderborg: Derfor har vi sat grænsen op

arkbyg
KLUMMEN: Bæredygtighed kræver fokus på totaløkonomi

Plus

Danske arkitekter ekspanderer i Finland

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Skæring og svejsning af stål - H. Nielssons Maskinfabrik A/S

Forlæng kølevæskens levetid

Oprydningssalg - skiltepylon til under halv pris

En udflugt til paradis

Få styr på kravene til funktionsafprøvning af varmeanlæg

Hi2019 Messenyhed - Elbilens lader skal også testes

Det er stadig tid til udendørs reklame. Beachflag til de helt rigtige priser.

KTR ROTEX ® koblinger

Rejsegilde på Venligbolig plus Frederiksberg

Styrket dansk buildingSMART skal sikre tværfagligt og internationalt samarbejde i byggeriet

Vil du ha' styr på reglerne for ekspropriation og anbringelse af ledninger her i efteråret?

Læs Electra, nr. 8 – 2019

Det betyder noget for os at kunne gøre en forskel i netop din virksomhed

Sulzer Muffin Monster. Nedeler Grinder

Grøn omstilling - hvilke køle og klimaanlæg skal du vælge?

Mød os på Boligmessen i Holstebro

Nyt online showroom - se alle maskinerne!

Bliv klar til efteråret med en isoleret container

Ajos øger fleksibiliteten på kranområdet gennem efteruddannelse

Eliminering af olietåge og olierøg

hi-messen samler alt inden for 3D

Mød Fibox på hi Tech & Industri Scandinavia 1.-3. oktober 2019

Byggeriets Miljøkonference

Mød os på Building Green Copenhagen 2019

Prysmian Group lancerer RFID kabelteknologi

Send til en kollega

0.625