23948sdkhjf

Den første arkitekt på Mars

Som en arkitekturens løfteraket vil BIG ind i fremtiden. Og det kan ikke gå hurtigt nok. I slipstrømmen kan publikum på en ny udstilling få et glimt af en fascinerende skabertrang

Arkitekten Bjarke Ingels og hans verdensberømte tegnestue BIG tager legen alvorligt.

Så lad os bare begynde med det vigtigste: Tag dine børn og børnebørn med på stjernearkitektens nye udstilling "Formgivning", der frem til januar kan opleves i Blox i København.I et af de første udstillingsrum er der hældt tusindvis af legoklodser i en stor pool, der indbyder til kreativitet - helt i legebarnet Bjarke Ingels’ ånd.

Og med i alt 71 projekter viser arkitekten, hvorfor det kan betale sig at tænke stort, og ikke altid blive på jorden - bogstavelig talt.

For gennem historiske nedslag - faktisk helt tilbage til Big Bang! - kan gæsterne i Dansk Arkitektur Centers nye glaskatedral, Blox, opleve en verden designet af menneskelige kræfter - fra formgivningens begyndelse til nu og i fremtiden, der i BIG’s streg byder på både Mars-baser, kunstig intelligent og avancerede byggerobotter.

- Arkitekter arbejder med at formgive verden. De streger, der bliver tegnet i dag, er med til at formgive den fremtid, som vi og kommende generationer skal leve i. Med den magt følger et stort ansvar, siger den 44-årige arkitekt, hvis tegnestue er blevet internationalt kendt på at bryde grænserne for, hvad arkitektur er og kan.

Læs også: TL Byg opfører BIG-tegnet villa

De skaber sløjfeformede museer, spiralformede højhuse, skibakker på toppen af forbrændingsanlæg og verdens hurtigste transportmiddel.

Alt sammen noget, man kan opleve og nærmest blive helt svimmel af, i de højloftede omgivelser.

Ustyrlig skabertrang
Sanse- og farveindtrykkede er massive, og lys, lyd og levende billeder, blandt andet med Bjarke Ingels i naturlig størrelse på flere etager, øger indtrykket af grandiositet og ustyrlig skabertrang.

Som en arkitekturens løfteraket har virksomheden tydeligvis gennem årene sat sig det mål at komme op, ud og ind i fremtiden, hellere i dag end i morgen. Til det formål er hele den hollandsk-tegnede Blox, der i sig selv sprænger alle rammer, brugt optimalt.

Læs også: Tyske millioner Bjarke Ingels-tegnet museum i Oksbøl

”I stedet for at forsøge at forudsige fremtiden har vi som mennesker muligheden for at forme vores fremtid"
Bjarke Ingels, arkitekt og
stiftende partner, BIG

Det er opsigtsvækkende, at den bygning har kunnet vække så meget opsigt, mener Bjarke Ingels, der arbejdede med Koolhaas fra 1998-2001 og kalder ham »verdens nok mest betydningsfulde arkitekt lige nu«.

Og som han har sagt til Berlingske:

- Jeg cykler nogle gange gennem Blox, og jeg synes, det er en fed oplevelse. Hvis du sejler op og ned ad havnen, synes jeg, den falder godt ind i forhold til farverne. Så modstanden undrer mig. Men jeg tror helt klart, at når folk er begyndt at slappe lidt af, vil deres holdning ændre sig, siger han om bygningen, som de fleste anmeldere har været enige om at kalde et ufølsomt og alt for stort kontorbyggeri-lignende skrummel uden fornemmelse for omgivelserne.

Flere - herunder denne skribent - mener dog, at Blox vinder ved nærmere eftersyn. Ikke mindst når man træder indenfor og oplever de fleksible rum, følelsen af lys, og åbenhed samt ikke mindst udsigten over København.

Ingen særlig stil
Netop i de omgivelser kommer BIG-udstillingen til sin ret. Det er storladent og imponerende i al sin skabervælde. Men det bliver aldrig vulgært.

Læs også: Så fik Amager sin fantasibakke

Bjarke Ingels’ blå bog

1974 : Født den 2. oktober i København
2001 : Medstifter af PLOT Architects
2005 : Grundlægger af Bjarke Ingels Group
2010 : Åbner kontor i New York
2011 : Wall Street Journal udnævner Bjarke Ingels til »The Innovator of the Year«.
2016 : Udnævnt til at være blandt de 100 mest indflydelsesrige mennesker i verden af TIME Magazine.
Modtager af Dannebrogsordenen (2018).
2019 : Åbner kontor i Barcelona og etablerer BIG L E A P (Landscape, Engineering, Architecture & Product).

Har undervist på bl.a. Harvard, Yale og Columbia University samt på arkitektskolen i København.

Er forlovet med den spanske arkitekt Ruth Otero. Sammen har de sønnen Darwin på et halvt år.

Dertil er de mange indblik i troldmandsværkstedet for fascinerende - selv om man godt nok skal lægge hovedet tilbage for at få det hele med.

Selv mener arkitekten, at man ikke kan tale om særlig BIG-stil: Han og hans medarbejdere tegner bygninger, der er triangler, cirkler eller firkanter. Der bliver arbejdet med den specifikke situation og sted, hvis det er det, der skal til:

- Det ville være forfærdeligt, hvis du kun kunne bygge en bestemt slags bygninger, som han siger.

Interesserer man sig for rumfart er udstillingen lidt af et drømmeland, der understreger, at arkitektur kan bryde alle grænser - og med DAC-direktør Kent Martinussens ord "skabe nytænkende arkitektur og genopfinde arkitekturens værdi". Der er sågar et bud på, hvordan vi skal bebo Mars.

- Robotter vil ankomme til byggepladserne. For som det er nu, designer vi, og afleverer fortsat vores tegninger, til folk med værktøjet, sagde Bjarke Ingels ved presserundvisningen, hvor han også kunne fortælle, at den ambitiøse marskoloni er planlagt til at huse 100.000 mennesker i år 2117, siger Bjarke Ingels.

Læs også: Gammel teknik i nyt BIG-byggeri på Aarhus Ø

Tre kapitler
Udstillingen fortælles i tre kapitler: fra Big Bang op igennem nutiden og helt ud i fremtiden. Det første der møder os, er en tidslinje i og langs trappen op til udstillingslokalerne, som starter med Big Bang - universets fødsel for 14 milliarder år siden. Tidslinjen viser, hvordan formgivning har været en afgørende del af klodens udvikling og fortsat er det.

På vejen kan gæsterne træde ind i Guldgalleriet, hvor man omgivet af 25 BIG-bygninger i Lego selv kan samle sine egne Lego-bygninger.

Herefter går turen til en miniatureby af nye spændende arkitekturværker i form af banebrydende bygninger og byplaner, og endelig en rejse ud i fremtiden. Her kan man blandt andet få et nærmere kig ind i fremtidens byggeteknikker med robotter, AI og 3D-print samt bud på, hvordan vi i fremtiden kan bo på Mars.

- Vores samarbejde med Nasa, FN, SpaceX kan måske endelig give os det overblik over vores egen planet, så vi kan udforme en masterplan for håndtering af klimaforandringerne. Indtil nu er det kun få astronauter, som har set jorden udefra, men teknologien betyder, at vi nu alle sammen kan få et langt større overblik, siger han.

Læs også: BIG-topchef er nomineret til Årets Leder

Ikke kun æstetik
For Bjarke Ingels og BIG handler det med andre ord om at illustrere - nu ikke kun for kunderne men for os alle - hvordan man giver form til fremtiden.

- Vi vil helt konkret give form til den verden, folk kunne tænke sig at bo og leve i i fremtiden. Det er det, vi gerne vil med udstillingen. At minde alle om, at design og arkitektur ikke bare handler om æstetik, om stil og smag. Men også om en vigtig diskussion - i og med, at vi som arkitekter hverken har politisk eller økonomisk magt, men indflydelse på andre planer - nemlig, hvad er det for en verden, vi vil give form til og efterlade til kommende generationer, siger Bjarke Ingels til Arkbyg.

Teamwork
Om formålet med udstillingen siger arkitekten blandt andet, at det er BIGs forsøg på at give et glimt af vores fremtid om fem, 10 og 50 år.

- I stedet for at forsøge at forudsige fremtiden har vi som mennesker muligheden for at forme vores fremtid.

Og midt i det, der kunne ligne en hyldest til én enkelt "starchitect", understreger Bjarke Ingels værdien af teamwork.

- Ja, jeg har mange idéer, men mit job er at sørge for, at den bedste idé er den, vi forfølger - uanset hvem der har fundet på den; det, der betyder noget, er, at vi alle sammen arbejder sammen om at få den realiseret, siger han.

Derfor bliver der også brugt meget tid i BIG på idéer, der ikke bliver til noget, da det kan være et vigtigt skridt til at finde ud af, hvad der rent faktisk kan realiseres.

- Og så kan du overhovedet ikke gå amok. Der findes ikke en kunstart, der er mere begrænset af regler og budgetter end arkitektur. Derfor kan du med fordel starte med at sætte dig ind i begrænsningerne. Jeg kan sammenligne det med selvforsvarskunsten, hvor du skal vende modstanderens styrke til din egen fordel, siger Bjarke Ingels til Arkbyg. ///

Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
Plus

Dorte Mandrup dykker i nyt regnskab

Plus

400 mio. til renovering er en dråbe i havet af Københavns nedslidte boliger

Støttepuljerne til nødvendig renovering af ældgamle boliger i Københavnsområdet er nærmest decimeret, siger teknisk direktør hos rådgivervirksomheden Gaihede

Plus

3.000 boliger i København er uden toilet

.. og 22.000 mangler fortsat bad. Sideløbende med de nødvendige renoveringer bliver der over de næste 10 år brug for 60.000 nye boliger i hovedstaden, siger hovedstadens stadsarkitekt Camilla van Deurs

Plus

Hyldest til byens store forandringer

De nominerede til Arkitektforeningens Arne-priser er fundet, og vinderen kan blive det største infrastukturprojekt eller det mindste og mest forfinede stykke arkitektur

TL Byg opfører BIG-tegnet villa

Nyhedsbrev

34.456 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Online Avis Arkiv
Plus

Dansk tegnestue i spil til tysk milliardprojekt

En delt førsteplads i konkurrencen om at tegne gigantministerium i Berlin holder arkitektvirksomheden C. F. Møller på pinebænken lidt endnu

C.F. Møller deler sejren på tysk milliardprojekt

Plus

Nu skal der bygges bedre svømmehaller

Aarhus-arkitekter i spidsen for Blåvand-projekt

Plus

Store rådgivere vinder infrastruktur til 616 mio.

De rådgivende ingeniørfirmaer Rambøll, Cowi, Atkins og Niras vinder fire-årig rammeaftale om drift af vej, bane og bygninger for Sund & Bælt

Ny direktør hos københavnsk tegnestue

Familieboliger rejser sig af asken ved gammel tobaksfabrik

Plus

Verdensmål træder ind i arkitektkonkurrencer

Et nyt værktøj fra Bygherreforeningen og Arkitektforeningen skal få deltagere i konkurrencer til at tage stilling til FN’s Verdensmål. Det er dog vigtigt at gøre sig klart, hvilke verdensmål der er relevante for branchen, siger Dansk Byggeri

Her er planerne for Faaborg Havn og By

Årstiderne Arkitekter udvider ledelsegruppen

Plus

Henning Larsen landede stort overskud inden salg

Arkitektfirmaet leverede en bundlinje på næsten 50 mio. kroner

De skal genskabe ikonisk vikingeborg

Plus

Rambøll og Henning Larsen: Danmark vil ikke blive glemt

Det er ikke planen, at der skal skrues ned for de danske aktiviteter, selvom store globale byudviklingsprojekter er hovedmålet

Plus

Rambøll bygger kæmpe arkitektenhed efter storindkøb

Kvartet løber med Aarhus’ ny specialtilbud

Plus

G.V.L og underentreprenører
Chefjurist: Sådan skal du gøre, hvis din hovedentreprenør ikke betaler

Det handler om at holde tungen lige i munden allerede inden, man underskriver kontrakt. Opstår der problemer er der flere ting at gøre

Plus

Tegnestue løfter indtjeningen igen

arkbyg
Ingen panik over bæredygtigt byggeri: Lad os få flere mursten og færre jurister

arkbyg
Klimaet vender op og ned på alt

Tegnestuen Tredje Natur vil skabe mere menneskevenlige arealer til tusinder af nye byboere. Brug naturen i byplanlægningen, siger Flemming Rafn Thomsen og Ole Schrøder, stiftende partnere hos en virksomhed, der insisterer på det grønne i det byggede

arkbyg
Instabrutalisme

arkbyg
Building Green hylder den fremtidige by

arkbyg
Rapport fra Velux Gruppen og forskningsinstituttet Rand Europa: Hvert tredje barns helbred er truet af usunde boliger

Horsens-arkitekt åbner kontor i København

Plus

Building Green - byg genbrugeligt

Plus

Byggebranchen: Vær varsom med omstridt paragraf

arkbyg
KLUMMEN: Med landskabsarkitekten for bordenden

arkbyg
Forsinkelser var besværet værd

Robotproducent allierer sig med stjernearkitekt

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Prysmian skal udvikle kabelforbindelse mellem Kanariske Øer

Moelven 13 mm panel - det miljørigtige valg...

Midlertidige Kontorlokaler

Fagfolk kan blive godt kørende på Kloakmessen

Isolering der forhindrer fugtskader og øger boligarealet.

Årets sidste Proffcenter avis fra Bygma

Julegave til dig selv?

Luftrensning fra Restauranter

Manicus Teknik, din leverandør af hydraulik

HR-hæder for Tagdækker Trainee-forløbet

Stålspecialisten levere brugt traverskran til Roust Træ

Give Steel leverer bro til naturområde

DSG Industri leverer glas til Silkeborgs nye vartegn

Nyt sortiment af tiltet disk kontraventiler

Optimeret lysløsning til de danske byggepladser

Præisoleret alupex rør med afgrening fra Nordic Pipe ApS

Få endnu mere ud af lodret jordvarme.

Ny afdelingschef skal styrke sikringsafdeling

Få et bedre arbejdsmiljø og spar energi

Emil er udlært i EL:CON og får fagets medalje

Håndværkere landet over samlet til fælles julefrokoster

VIDEO: Se hvordan man spoler over 3 kilometer stålwire!

Underleverandør i stål og montage -H. Nielssons Maskinfabrik

260 tons specialdesignet kran til Storstrømsbro projektet

Summit fører Magnesense Differens tryktransmitter

Send til en kollega

0.234