23948sdkhjf

De skal gøre trafikknudepunkt i Valby til et kulturelt centrum

Duo gør Valbys nye bibliotek til en del af landskabet på Toftegårds Plads

Landskabstegnestuen Schønherr og Rolvung og Brøndsted Arkitekter vinder parallelopdrag om ny udformning af det gamle trafikknudepunkt Toftegårds Plads i Valby. Det meddeler duoen i en pressemeddelelse.

Vinderholdet var et af to – det andet var Bjarke Ingels Group – som i foråret 2019 blevet udpeget af Københavns Kommunes Center for Byudvikling til at konkurrere i parallelopdraget om et forslag som grundlag for et videre lokalplanarbejde.

- Tilgangen til projektet har været, at lade byrummet og landskabet og fortællingen om Valby Bakke føre an i udviklingen af konceptet. Samtidig har borgernes aktiviteter, liv og naturlige be­vægelsesmønstre i bydelen sat dagsordenen for placering og udformning af bygninger, ligesom pladsen skærmer bylivet for den omkringliggende trafikstøj, skriver vinderne i pressemeddelelsen.

Nyt bibliotek bliver en del af landskabet
Valby Bibliotek indpasser sig i landskabet og bliver en del af pladsens rum. Bygningen krum­mer rundt i svinget langs Vigerslev Allé og skærmer pladsen mod støj. Tagfladen udformes, så man kan bevæge sig op på det som en del af pladsen og indrettes med en langsgående buet bænk og beplantning. Selve biblioteket er indrettet i ét plan, som et stort slynget rum med udsigt til pladsens midte.

Pladsen formes som et bølget landskab med grønne bakker og dale, hvor biblioteket integreres i terrænet og derved indgår som en del af pladsen. Det bølgede landskab af tegl skaber læ og variation.

I pladsens midte er en skålformet lavning med springvand, der tænkes som et naturligt midtpunkt og mødested. Terrænet er trods de bevægede kurver formet, så det er tilgængeligt for alle. 

Boliger på tegnebrættet
Som et forslag kan der på pladsen indplaceres boliger og en endnu udefineret offentlig institu­tion, med det formål at øge aktivitet og mulighedsfelt yderligere for brugen af Toftegårds Plads. 

I forslaget lægges op til en blanding ungdomsboliger og ældreboliger, hvor intentionen er, at de unge, til gengæld for en huslejereduktion, deltager i pleje og pasning af de svagere stillede ældre beboere. Herved skabes forudsætninger for økonomisk overkommelige boliger for de unge sam­tidigt med at kimen til udveksling mellem mennesker og et godt naboskab er lagt.

 

Kommenter artiklen (1)

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.193